Αποκαλύπτοντας τα μυστικά του εσωτερικού της Γης

Πηγή: Πανεπιστήμιο του Σικάγου, Δεκέμβριος 2005

Μια νέα θεωρία έχει αναπτυχθεί πρόσφατα από καναδούς και αμερικανούς γεωλόγους - επικεφαλής των οποίων είναι ο Bruce Buffet καθηγητής Γεωφυσικής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου - που μπορεί να εξηγήσει την προέλευση του μυστήριου στρώματος στην περιοχή μεταξύ του κατώτερου μανδύα και του εξωτερικού πυρήνα της γης. Εξετάζοντας τη περιστροφή της γης γύρω από τον ήλιο, ο καθηγητής αυτός ανάπτυξε μια μοναδική θεωρία για το στρώμα που βρίσκεται μακριά κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη.

Η οριακή αυτή περιοχή (CMB) έχει πολύ διαφορετικές φυσικές και χημικές ιδιότητες από αυτές των δύο στρωμάτων, που είναι δύσκολο να γίνει κατανοητό ποια είδη διαδικασιών μπορεί να λαμβάνουν χώρα εκεί κάτω.

Ο καθηγητής Bruce Buffet συνέδεσε την ασυνήθιστη σεισμική δραστηριότητα, την ταλάντευση της γήινης τροχιάς γύρω από τον ήλιο, και τα παράξενα στοιχεία που βρέθηκαν στην λάβα της Χαβάης, και υπέθεσε την ύπαρξη αυτού του νέου στρώματος μεταξύ του εσωτερικού τμήματος και του εξωτερικού τμήματος του πυρήνα.

Και ερευνώντας ο Buffet τη "ταλάντευση των κινήσεων" που κάνει η γη κατά τη διάρκεια της πορείας της γύρω από τον ήλιο, ανακάλυψε ότι η πραγματική πορεία της γης ποικίλλει ελαφρώς από τις προβλέψεις των επιστημόνων.

Αλλά όταν η ομάδα του Buffet πρόσθεσε ένα υποθετικό αγώγιμο στρώμα με πυριτικά ιζήματα κάτω από τη γήινη επιφάνεια, βρήκαν ότι οι προβλέψεις τους έγιναν ακριβέστερες.

Στην εργασία τους εξηγείται ότι αυτό το στρώμα των ιζημάτων με πυριτικά άλατα έχει συσσωρευτεί στην κορυφή του γήινου πυρήνα, ενδεχομένως και για δύο εκατομμύρια χρόνια. Το νέο αυτό στρώμα έχει σύμφωνα με τους γεωφυσικούς πάχος 10 έως 60 χιλιόμετρα και βρίσκεται μεταξύ του τμήματος του γήινου πυρήνα από υγρό σίδηρο και του πυθμένα του μανδύα, από κρυσταλλικά πυριτικά άλατα. Και αναφέρουν ότι τα πυριτικά αυτά άλατα αναγκάζονται από τον εσωτερικό πυρήνα να μετατοπίζονται προς τον εξωτερικό πυρήνα, παράγοντας μια χημική αντίδραση που ωθεί τελικά το υλικό πάνω στο κατώτατο σημείο του μανδύα, ως ίζημα.

Κατά το παρελθόν γεωφυσικοί έχουν αναγνωρίσει ότι η κάτω περιοχή του μανδύα (100 έως 200 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια) - το στρώμα D όπως λέγεται - συμπεριφέρεται με ανώμαλο τρόπο. Ένα άλλο όνομα για αυτό το στρώμα είναι η ζώνη με υπερβολικά χαμηλή ταχύτητα (ULVZ), επειδή τα σεισμικά κύματα επιβραδύνονται έντονα μέσα σε αυτή τη ζώνη. Επίσης, έχει υποτεθεί ότι κάποιες βραχυπρόθεσμες διαταραχές (μικρότερες των 20 ετών) στη γήινη περιστροφή μπορούν να αποδοθούν στις διαδικασίες που πραγματοποιούνται μέσα στο στρώμα ULVZ.

Επιστήμονες σαν τον Bruce Buffet προτείνουν ότι αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχει μια αργή αλλά σταθερή αύξηση του στερεού εσωτερικού πυρήνα. Τα ελαφριά στοιχεία του στερεού εσωτερικού πυρήνα αναγκάζονται να ανεβαίνουν προς τα πάνω προς τον υγρό εξωτερικό πυρήνα υπό μορφή ενώσεων όπως FeO και FeSi. Μέσα στον εξωτερικό πυρήνα, ή κοντά στο όριο CMB, αυτές οι ενώσεις μετασχηματίζονται πιθανώς στο πυριτικό ορυκτό άλας (περιβσκίτης Mg.Fe)SiO3), το οποίο, φυσικά, είναι ελαφρύτερο από τον περιβάλλοντα υγρό σίδηρο.

Έτσι, το ορυκτό αυτό ανεβαίνει προς τα πάνω υπό 'βροχή' μορίων και εγκαθίσταται ως ίζημα  στην περιοχή ανάμεσα στον πυρήνα και τον μανδύα, την CMB. Κατά τη διάρκεια του χρόνου τα ιζήματα συμπιέζονται και ο παγιδευμένος υγρός σίδηρος συμπιέζεται προς τα πίσω, προς τον πυρήνα. Είναι πιθανό ότι το πυριτικό αυτό ορυκτό γίνεται μέρος του μανδύα. Υπάρχουν δε στοιχεία ότι κάποιο υλικό σαν του πυρήνα παρασύρεται προς το μανδύα, εμφανιζόμενο αργότερα σαν μάγμα σε τοποθεσίες όπως η Χαβάη. Οι γεωφυσικοί επίσης λένε ότι ο διαχωρισμός του υλικού του μεταλλικού πυρήνα προωθεί τη μεταφορά του πυρήνα και έτσι ενισχύει την ισχύ του γήινου μαγνητικού πεδίου.

Μια άλλη απόδειξη για τη θεωρία, εκτός των μικρών κινήσεων της γης είναι η ανωμαλία της επιβράδυνσης των σεισμικών κυμάτων, που περνούν μέσω της γης όταν γίνονται σεισμοί. Επίσης, η παρουσία ποικίλων σπάνιων στοιχείων που βρίσκονται στην λάβα της Χαβάης, που θεωρούνται ότι προέρχονται από τον πυρήνα.

Υπάρχει όμως και μια άλλη άποψη, του Russ Pysklywec από το πανεπιστήμιο του Τορόντο, ότι τα ασυνήθιστα αυτά σεισμικά κύματα θα μπορούσαν επίσης να είναι το αποτέλεσμα "ενός νεκροταφείου παλαιών πλακών", τα υπολείμματα των ηπειρωτικών στρωμάτων που έχουν βυθιστεί στο κατώτατο σημείο του γήινου μανδύα.

Όμως, υπάρχουν στοιχεία ότι τα κατώτατα 10-20 χιλιόμετρα του μανδύα, όπου παρατηρούνται τα ασυνήθιστα σεισμικά κύματα, έχουν ριζικά διαφορετικές ιδιότητες από τα κατώτατα 200 χιλιόμετρα που συνδέονται με τις πλάκες.

Και αν αυτή η θεωρία των ιζημάτων που ανεβαίνουν είναι σωστή θα μπορούσε τότε να έχει βαθιές συνέπειες που βλέπουμε το γήινο μαγνητικό πεδίο. Και ο λόγος για τον οποίο ενδιαφερόμαστε για τον πυρήνα της Γης είναι επειδή εκεί δημιουργείται το μαγνητικό πεδίο της Γης, το οποίο είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που μας προστατεύουν από την επικίνδυνη κοσμική ακτινοβολία και κάνουν τη Γη πολύ περισσότερο κατοικήσιμη.


Σύμφωνα με το περιοδικό Discover αρκετοί ειδικοί, μεταξύ των οποίων και ο Bruce Buffet, λένε ότι πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, μια φοβερή σύγκρουση ενός τεράστιου αστεροειδούς - που είχε το μέγεθος του Άρη - με την πρώιμη Γη, δεν δημιούργησε μόνο τη Σελήνη αλλά και τον πυριφλεγή πυρήνα του πλανήτη μας. Το γεγονός αυτό, αν βεβαίως είναι αλήθεια, σημαίνει ότι ο πυρήνας της γης προέρχεται από ένα άλλο σώμα, και είναι αδελφό σώμα με την Σελήνη.

Ο Bruce Buffet λέει ότι «το φεγγάρι» αυτό περιστρέφεται ανεξάρτητα από τη φορά του πλανήτη μας, καθώς βρίσκεται κρυμμένο κάτω από τον μανδύα που φθάνει σε βάθος τα περίπου 2.800 χιλιόμετρα. "Η διαδικασία η οποία οδήγησε στη δημιουργία του πυρήνα του πλανήτη μας, είναι κατά πάσα πιθανότητα η ίδια με εκείνη που ακολουθήθηκε για τον σχηματισμό της Σελήνης", τονίζει ο Buffet.

Και προσθέτει ότι το ηλιακό μας σύστημα, κατά το πρώιμο στάδιο της δημιουργίας του, αποτελούνταν από χιλιάδες αν όχι εκατομμύρια μικρών σωμάτων. Τα σώματα αυτά συγκρούονταν διαδοχικά μεταξύ τους σχηματίζοντας ακόμη μεγαλύτερα ουράνια σώματα, ώσπου κάποια στιγμή φθάσαμε να αντικρίζουμε την εικόνα του ηλιακού μας συστήματος έτσι όπως περίπου την βλέπουμε σήμερα.

Πριν λοιπόν από 4 δισεκατομμύρια χρόνια πρέπει να εμφανίστηκε ένα ουράνιο σώμα που είχε μέγεθος όσο και ο πλανήτης Άρης και το οποίο χτύπησε με δύναμη τη Γη. Από τη σύγκρουση δημιουργήθηκε τόσο μεγάλη θερμότητα ώστε έλειωσαν όλα τα πετρώματά της. Ο βαρύτερος σίδηρος κατακάθησε στο εσωτερικό του πλανήτη, ενώ την ίδια στιγμή τα θραύσματα και τα ρευστοποιημένα πετρώματα εκτοξεύονταν σε μεγάλη απόσταση και άρχισαν να περιφέρονται γύρω από τη Γη σχηματίζοντας σιγά σιγά το φεγγάρι.

Η θεωρία αυτή ξεκινάει από τις πολλές ομοιότητες που υπάρχουν ανάμεσα στα συστατικά στοιχεία της Γης και της Σελήνης και αυτός ο συσχετισμός μπορεί να ερμηνευτεί αν δεχτούμε τη θεωρία της δημιουργίας της Σελήνης από μια μεγάλη σύγκρουση. Έτσι μπορεί να εξηγηθεί για ποιο λόγο η Σελήνη έχει μικρή περιεκτικότητα σε σίδηρο. Το σώμα που συγκρούστηκε με τη Γη εναπόθεσε στο εσωτερικό του πλανήτη μας πολύ μεγάλες ποσότητες σιδήρου, οι οποίες δεν διέφυγαν στη διάρκεια της σύγκρουσης ώστε να συναποτελέσουν αργότερα τη Σελήνη. Αρκετοί δε γεωφυσικοί πιστεύουν ότι ο πυρήνας κρύβει στερεές, «απολιθωμένες» ενδείξεις για το πώς  εξελίχθηκε ο πλανήτης μας.

Η θεωρία της γιγάντιας σύγκρουσης που δημιούργησε τη Σελήνη αλλά και το 'φεγγάρι" μέσα στο εσωτερικό της γης, προτάθηκε αρχικά στα μέσα της δεκαετίας του 1970 αλλά από εκείνη την εποχή και μετά οι ενδείξεις που φαίνεται να την επαληθεύουν είναι ολοένα και περισσότερες. Κάποιοι μάλιστα επιστήμονες πιστεύουν πως δεν υπήρξε μια μόνο σύγκρουση, αλλά είχαν προηγηθεί και άλλες μικρότερες που επέτρεψαν στον πλανήτη να αποκτήσει το τελικό του μέγεθος. Οι ίδιοι ειδικοί πλέον πιστεύουν ότι ένα τόσο καταστροφικό γεγονός - αλλά και σωτήριο για την δημιουργία και διατήρηση της ζωής στη Γη - δεν είναι εύκολο να ξανασυμβεί στο ορατό μέλλον.

Ίσως δε, το δεύτερο αυτό 'φεγγάρι', να έχει βοηθήσει τη Γη να αντέξει κατοπινές συγκρούσεις με άλλα σώματα. Ένας γεωχημικός στο City College της Νέας Υόρκης Jeffry Steiner λέει πως αν αυτή η γιγαντιαία έκρηξη δεν συνέβαινε ποτέ, εκτός του ότι δεν θα είχαμε τη Σελήνη, πολύ πιθανό να μην είχαμε και έναν πλανήτη, τη Γη, ικανό να αντέξει τους γιγάντιους βομβαρδισμούς από το διάστημα.

Η ακτίνα του πυρήνα υπολογίζεται ότι φθάνει έχει μήκος περίπου 3.500 χιλιόμετρα και αποτελείται κυρίως από σίδηρο και νικέλιο. Το εσωτερικό τμήμα του πυρήνα έχει στερεά μορφή, υπολογίζεται ότι έχει θερμοκρασία γύρω στους 7.200 βαθμούς Κελσίου, που είναι μεγαλύτερη από εκείνη που επικρατεί στην επιφάνεια του Ήλιου. Η ακτίνα του εσωτερικού τμήματος του πυρήνα φθάνει τα 1.228 χιλιόμετρα. Γύρω από τον πυρήνα υπάρχει ο εξωτερικός πυρήνας, ο οποίος βρίσκεται σε ρευστή κατάσταση και το πάχος του φθάνει τα 2.260 χιλιόμετρα.

Οι επιστήμονες που υποστηρίζουν την θεωρία της γιγαντιαίας σύγκρουσης, λένε πως ο σίδηρος και το νικέλιο που κυριαρχούν στον εσώτερο και τον εξώτερο πυρήνα, είναι τα υλικά που αναμείχθηκαν με τα πετρώματα της Γης όταν το τεράστιο ουράνιο σώμα προσέκρουσε στον πλανήτη μας.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Ο σίδηρος έλιωσε με μαγνήσιο: Η νέα ανακάλυψη μπορεί να εξηγήσει τη σύνθεση του γήινου πυρήνα
Πότε ο πυρήνας της Γης ξεχώρισε από το φλοιό του;
Κρύβεται στον πυρήνα της Γης ένας τεράστιος πυρηνικός αντιδραστήρας;
Νέες αποκαλύψεις για τον πλανήτη κάτω από τα πόδια μας
Ανακαλύφθηκε με τη βοήθεια σεισμικών κυμάτων ότι ο πυρήνας της Γης είναι στερεός
Ο εσωτερικός πυρήνας της Γης, αποτελείται από στρώσεις
Ο εσωτερικός πυρήνας της Γης  εμφανίζει μια ανισοτροπία στην κατεύθυνση διάδοσης των σεισμικών κυμάτων