Πότε ο πυρήνας της Γης ξεχώρισε από το φλοιό του;

Πηγή: Πανεπιστήμιο του Bristol, 27 Οκτωβρίου 2005

Γεωλόγοι βρήκαν ότι κάνοντας δύο μετρήσεις ραδιενεργού διάσπασης μπορούν να υπολογίσουν πότε ο γήινος πυρήνας ξεχώρισε από το βραχώδες εξωτερικό φλοιό του, αλλά το πρόβλημα είναι, ότι αυτοί οι δύο αριθμοί δεν ταιριάζουν. Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Μπρίστολ νομίζουν ότι η γιγαντιαία σύγκρουση που εμφανίστηκε στις αρχές της γήινης ιστορίας - τότε που διαμορφώθηκε το φεγγάρι - μπορεί να έχει επαναριθμήσει ένα από αυτά τα "ρολόγια της αντίστροφης μέτρησης" και να έχει δημιουργήσει αυτή την απόκλιση.

Μια εργασία στο Nature δείχνει με ποιο τρόπο μπορεί να επιλυθεί το πρόβλημα του διαχωρισμού, αν εξεταστεί η επίδραση που είχε η σύγκρουση ενός γιγαντιαίου αντικειμένου με τη Γη.

Μια προηγούμενη έρευνα, που χρησιμοποιούσε δύο διαφορετικούς τύπους ραδιενεργών ρολογιών (αίφνιο-βολφράμιο και ουράνιο-μόλυβδο), εμφανίστηκε να δίνει συγκρουόμενους χρόνους στον σχηματισμό του πυρήνα της γης, κάπου 35 και 80 εκατομμύρια έτη αντίστοιχα, μετά από την δημιουργία του ηλιακού μας συστήματος.

Η σύγκρουση ενός αντικειμένου με το μέγεθος του Άρη με τη Γη θεωρείται ότι έχει συμβάλει στα τελευταία δέκα τοις εκατό της γήινης μάζας, καθώς επίσης και στον σχηματισμό του φεγγαριού.

Ο καθηγητής Bernard Wood, ο οποίος ολοκλήρωσε αυτήν την έρευνα στο πανεπιστήμιο του Μπρίστολ και ο καθηγητής Alex Halliday από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, προτείνουν ότι αυτή η σύγκρουση θα είχε αλλάξει επίσης τις συνθήκες του σχηματισμού πυρήνων.

Έτσι, υποβάλλουν ένα μοντέλο που εξηγεί την απόκλιση μεταξύ των δύο 'ρολογιών' των ισοτόπων, εάν ληφθούν υπόψη τα αποτελέσματα της οξειδωτικής κατάστασης του μανδύα.

Η εξήγηση μπορεί να είναι ότι το ρολόι αίφνιου-βολφραμίου αντιπροσωπεύει την αρχική φάση του σχηματισμού του πυρήνα (πριν 35 εκατομμύρια χρόνια), ενώ το ρολόι ουράνιου-μολύβδου, που δίνει μια νεώτερη ηλικία (κάπου 80 εκατομμύρια χρόνια μετά τη γέννηση του ηλιακού συστήματος), έχει επαναρυθμιστεί από την αναταραχή που έγινε λόγω του γιγάντιου αντίκτυπου που είχε η πτώση πάνω στη Γη.

Ο καθηγητής Wood είπε: "Η εξήγηση μπορεί να είναι ότι το ρολόι χαφνηuμ-βολφραμίου αντιπροσωπεύει την αρχική φάση σχηματισμού πυρήνων, κάποτε πριν από 35 εκατομμύριο έτη μετά από την προέλευση του ηλιακού συστήματος, ενώ το ρολόι ουράνιο-μολύβδου, που δίνει μια νεώτερη ηλικία περίπου 80 εκατομμύριο έτη μετά από την προέλευση του ηλιακού συστήματος, έχει επαναρυθμιστεί από την αναταραχή που εισάγεται από το γιγαντιαίο αντίκτυπο."

Η σύγκρουση θα μπορούσε να έχει παράγει μια κατάσταση οξείδωσης κάτω από την οποία σχηματίστηκε ένα μέταλλο πλούσιο σε θείο - από τον οποίο αποτελείται τώρα ο πυρήνας. Αυτή η κατάσταση οξείδωσης θα είχε επιτρέψει εύκολα να διαλυθεί ο μόλυβδος, επαναρυθμίζοντας έτσι το ρολόι του ουρανίου-μολύβδου και με συνέπεια τη νεώτερη ηλικία που παρουσιάζει.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Ανακαλύφθηκε με τη βοήθεια σεισμικών κυμάτων ότι ο πυρήνας της Γης είναι στερεός
Πως σχηματίστηκε ο πυρήνας της Γης
Αποκάλυψη των μυστικών του πυρήνα της Γης
Το νέο κέντρο της Γης μπορεί να είναι ο σπόρος σχηματισμού του πλανήτη μας 
Ο εσωτερικός πυρήνας της Γης, αποτελείται από στρώσεις