Η πρώιμη Γη είχε ηπείρους

Πηγή: Πανεπιστήμιο Κολοράντο, 23 Νοεμβρίου 2005

earthΕρευνητές από το πανεπιστήμιο του Κολοράντο νομίζουν ότι έχουν βρει στοιχεία ότι η Γη σε πολύ πρώιμη φάση είχε αμέσως το σχηματισμό του πλανήτη, ανατρέποντας τις θεωρίες ότι ο πλανήτης ήταν σαν τη Σελήνη, ή καλυπτόταν με ωκεανούς. Η ομάδα ανέλυσε ένα σπάνιο στοιχείο, το αίφνιο, στα αρχαία μεταλλεύματα από το Jack Hills στη Δυτική Αυστραλία, που πιθανά είναι μεταξύ των παλαιότερων βράχων στη Γη. Έδειξαν δε ότι οι ηπειρωτικοί φλοιοί είχαν διαμορφωθεί πριν 4,4 - 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια πριν, και ανακυκλώθηκε έπειτα στο γήινο μανδύα. Το αίφνιο βρίσκεται σε συνδυασμό με τους κρυστάλλους ζιρκονίου στους βράχους του Jack Hill

Η ομάδα καθοδηγήθηκε από τον καθηγητή Mark Harrison του Αυστραλιανού Εθνικού Πανεπιστημίου, ενώ περιλαμβάνει ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Κολοράντο, της Καλιφόρνιας, του Λος Άντζελες και της Ecole Normale Superieure στη Γαλλία.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αίφνιο ως στοιχείο "ανίχνευσης", χρησιμοποιώντας ισότοπα για να βγάλουν το συμπέρασμα της ύπαρξης του πρόωρου σχηματισμού  του ηπειρωτικού φλοιού, που χρονολογείται από την Εποχή του Άδη ή τον Καταρχαιοζωικό Αιώνα. Και πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των πρώτων 500 εκατομμυρίων ετών της γήινης ιστορίας, τονίζει ο Mojzsis, ένας βοηθός καθηγητή των γεωλογικών επιστημών στο Κολοράντο. Ο Mojzsis είναι επίσης μέλος του κέντρου του πανεπιστημίου Κολοράντο για την Αστροβιολογία.

"Τα στοιχεία δείχνουν ότι υπήρξε ουσιαστικός ηπειρωτικός φλοιός στη γη μέσα στα πρώτα 100 εκατομμύρια χρόνια από τη δημιουργία της", συνεχίζει ο Mojzsis. "Μοιάζει με τη Γη που ξεκίνησε με μία Έκρηξη".

Σε μια μελέτη του 2001 με επικεφαλής το Mojzsis, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, παρουσιάστηκαν στοιχεία για την παρουσία του νερού στη γήινη επιφάνεια, πριν 4,3 δισεκατομμύρια χρόνια κατά προσέγγιση. "Η άποψη που υποστηρίζουμε τώρα είναι ότι ο γήινος φλοιός, οι ωκεανοί και η ατμόσφαιρα υπήρχαν στην αρχική φάση της Γης, και ότι ένας κατοικήσιμος πλανήτης φτιάχτηκε πολύ γρήγορα", τελειώνει ο Mojzsis.

Η εργασία υποστηρίχθηκε εν μέρει από μια επιχορήγηση από το πρόγραμμα Εξωβιολογίς της NASA.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Πότε ο πυρήνας της Γης ξεχώρισε από το φλοιό του;