Ερευνητές μελετούν τη χρήση υπέρηχου για θεραπεία του καρκίνου

Πηγή: Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, Ιατρική Σχολή, 8 Νοεμβρίου 2005

Για πρώτη φορά, ο υπέρηχος χρησιμοποιείται σε ζωικά μοντέλα -- για να θεραπεύσει τον καρκίνο διαρρηγνύοντας τα αγγεία που μεταφέρουν αίμα στους όγκους. Ερευνητές στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας ολοκλήρωσαν μια μελέτη σε ποντίκια στα οποία χρησιμοποίησαν τον υπέρηχο για δύο λόγους. Αφ' ενός να δουν τη διάχυση με αίμα ενός όγκου και αφ' ετέρου να τον θεραπεύσουν με ένα συνεχές κύμα υπερήχου χαμηλού επιπέδου. Μετά από τρία λεπτά θεραπείας με μια ένταση παρόμοια με αυτή που χρησιμοποιείται στον υπέρηχο της φυσιοθεραπείας (περίπου 2,5 Watt), οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι όγκοι είχαν μικρό ή κανέναν ανεφοδιασμό με αίμα.

"Χρησιμοποιήσαμε μια ένταση υπερήχου υψηλότερη από αυτή που χρησιμοποιήθηκε για την απεικόνιση, αλλά πολύ χαμηλότερη από τις υψηλές εντάσεις που χρησιμοποιήθηκαν για να αφαιρούν τον ιστό. Και είδαμε ότι αυτή η νέα χρήση του υπερήχου είχε μεγάλη επίδραση στη διακοπή της ροής του αίματος στον όγκο και τη μείωση της αύξησης του όγκου στα ποντίκια", τονίζει ο Chandra Sehgal, διευθυντής της έρευνας των υπερήχων στο τμήμα ακτινολογίας στο πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας και κύριος ερευνητής της μελέτης.

"Θελήσαμε να μελετήσουμε αυτήν την χρήση του υπερήχου, επειδή παρατηρήσαμε ότι μερικά από αυτά τα πρόσφατα διαμορφωμένα αγγεία, που δημιουργούνται από τους όγκους, είναι πολύ αδύνατης φύσης, και εάν τα 'πυροβολήσουμε' με παλμούς υπερήχου χαμηλής έντασης, μπορούμε τότε να αναστατώσουμε τη ροή του αίματος μέσω αυτών των αγγείων", εξήγησε ο Chandra Sehgal.

Ο Sehgal προσθέτει, "αυτή η προσέγγιση είναι σύμφωνα με την πιο πρόσφατη μελέτη της θεραπείας του καρκίνου, που χρησιμοποιεί την αγγειογραφική και την αντιαγγειακή θεραπεία, στην οποία ψάχνουμε για τρόπους να σταματήσουμε την αύξηση των αγγείων που δίνουν αίμα και τρέφουν τους όγκους, κι όχι να αναπτύξουμε μεθόδους για να σκοτώσουμε τα ίδια τα άρρωστα κύτταρα των όγκων".

Για χρόνια, ο υπέρηχος έχει χρησιμοποιηθεί για κλινική απεικόνιση όπως και για θεραπευτική δράση στη φυσική θεραπεία. Αλλά τώρα, εξηγεί ο Sehgal, "αυτά τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά. Αναδύεται η πιθανότητα ότι, στο μέλλον, οι θεραπείες με τον υπέρηχο είτε μόνος του είτε μαζί με τη χημειοθεραπεία και τις αντιαγγειακές πρακτικές (μείωση των αγγείων που μεταφέρουν αίμα στον καρκίνο), θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να θεραπεύσουν τους καρκίνους."

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Υπέρηχοι μπορούν να καταστρέψουν καρκίνο χωρίς επέμβαση
Η ακτινοβολία terahertz εναντίον του καρκίνου του δέρματος
Οι απεικονίσεις με τον υπέρηχο θα γίνονται με υπερηχητικά κύματα