Επιστήμονες κάνουν κριτική στην πολιτική των ΗΠΑ για το κλίμα

Πηγή: Reuters, 22 Σεπτεμβρίου 2005

O Sir John Lawton, ένας κορυφαίος βρετανός επιστήμονας, ανέφερε σε συνέντευξη του ότι η αυξανόμενη αγριότητα των τυφώνων που χτυπούν τις Ηνωμένες Πολιτείες πολύ πιθανώς προκλήθηκε από την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου και έκρινε την αμερικάνικη πολιτική για το κλίμα σαν τρελή. 

Ο Sir John Lawton, πρόεδρος της Βασιλικής Επιτροπής για την Περιβαλλοντική Ρύπανση που συμβουλεύει την κυβέρνηση, τόνισε τα εξής: "Αν αυτή η τρελή πολιτική όσον αφορά το κλίμα αναγνωριστεί στις ΗΠΑ ότι είναι πρόβλημα, τότε κάτι καλό θα βγει από μια αληθινά φοβερή κατάσταση".

Μετά από λίγες εβδομάδες από την καταστροφική μανία του τυφώνα Katrina στις αμερικανικές περιοχές του Κόλπου του Μεξικού, ένας νέος τυφώνας η Ρίτα, απείλησε κι αυτός τις ίδιες περίπου περιοχές, όπου εκεί είναι το κέντρο της βιομηχανίας πετρελαίου.

Οι πολιτικές της αλλαγής του κλίματος χωρίζουν αισθητά τον Μπους από πολλούς άλλους ηγέτες που έχουν υπογράψει το πρωτόκολλο του Κιότο των Η.Ε. για τη μείωση στις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου.  Ο Μπους βγήκε από το Κιότο το 2001, λέγοντας ότι κόστιζε ακριβά στις βιομηχανίες των ΗΠΑ και απέκλεισε τον διάλογο για τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, που έχουν στόχο πως να βγούμε από τον φαύλο κύκλο της παγκόσμιας θέρμανσης.

Τον Ιούλιο όμως του 2005 ο Μπους εγκαινίασε ένα σχέδιο με συμμετοχή έξι κρατών για να καταπολεμήσει την αλλαγή του κλίματος. Μαζί με την Αυστραλία, την Κίνα, την Ινδία, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα στράφηκαν σε μια καθαρότερη ενεργειακή τεχνολογία. Αντίθετα από το Κιότο, δεν βάζουν σαν στόχο τη μείωση  των εκπομπών.

Όταν ρωτήθηκε ο Lawton για το ποιο συμπέρασμα πρέπει να βγάλει ο Μπους από τους δύο ισχυρούς τυφώνες που χτύπησαν πολύ κοντά τις δύο Πολιτείες, είπε:

"Εάν αυτή η φρικτή καταστροφή κάνει τους ακραίους σκεπτικιστές για την αλλαγή κλίματος στις ΗΠΑ, να επανεξετάσουν την άποψή τους, τότε θα ήταν μια εξαιρετικά πολύτιμη έκβαση.

"Υπάρχει μια ομάδα ανθρώπων σε διάφορα μέρη του κόσμου, κάποιοι που απλά δεν θέλουν να δεχτούν ότι οι ανθρώπινες δραστηριότητες μπορούν να αλλάξουν το κλίμα και δυστυχώς αλλάζουν το κλίμα. Θα τους παρομοίαζα με τους ανθρώπους που αρνήθηκαν ότι το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο των πνευμόνων."

Ο Lawton τόνισε ότι οι τυφώνες γίνονται ολοένα και εντονότεροι, όπως ακριβώς τα μοντέλα των υπολογιστών πρόβλεψαν, λόγω της αυξανόμενης θερμοκρασίας της θάλασσας.

"Όλο και περισσότερο φαίνεται να οφείλεται στην αλλαγή του κλίματος", συνέχισε.

"Είναι ένα δίκαιο συμπέρασμα ότι η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας, που προκαλείται κυρίως από τους ανθρώπους, οδηγεί σε αυξανόμενες θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας και αυτό αυξάνει τη βία των τυφώνων."

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Δεν μπορούμε να τροποποιήσουμε τους τυφώνες λένε οι επιστήμονες
Σύνδεση των μεγάλων τυφώνων με την άνοδο της παγκόσμιας θέρμανσης
Από το 2001 προειδοποιούσαν οι επιστήμονες για τη Ν. Ορλεάνη