Νέος καταλύτης παράγει υδρογόνο από νερό

Πηγή: SCIENTIFIC AMERICAN, 31 Αυγούστου 2005

Η χρήση του υδρογόνου σαν πηγή ενέργειας θα μείωνε δραματικά την εξάρτηση του κόσμου από τις μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως είναι τα ορυκτά καύσιμα. Θα ήταν επίσης ωφέλιμο αν μπορούσε να παραχθεί και να αποθηκευτεί σε μεγάλες ποσότητες. Υπάρχουν όμως νέα αποτελέσματα από πειράματα που έγιναν με ένα νέο καταλύτη, και δείχνουν ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί το νερό για να εξαχθεί το υδρογόνο χωρίς να υπάρχει ανάγκη για δύσκολες συνθήκες στην αντίδραση.

"Έχουμε ανακαλύψει έναν καταλύτη που μπορεί να παραγάγει έτοιμες ποσότητες υδρογόνου χωρίς να υπάρχει ανάγκη για ακραίες χαμηλές θερμοκρασίες ή υψηλές πιέσεις, που συχνά απαιτούνται με άλλες μεθόδους παραγωγής και αποθήκευσης", παρατηρεί ο Mahdi Abu-Omar του πανεπιστημίου Purdue.

Η ένωση που χρησιμοποίησαν αυτός και οι συνάδελφοί του είναι σύνθετη και βασίζεται στο στοιχείο ρήνιο (rhenium). Αρχικά η ομάδα έψαχνε μια μέθοδο για να μετατρέψει χημικές ουσίες - που λέγονται οργανοσιλάνες - σε σιλανόλες, έτσι η επιστημονική ομάδα ένωσε τις οργανοσινάλες μαζί με νερό παρουσία του ρηνίου σε κανονική θερμοκρασία και πίεση. Μετά από μια ώρα, η αντίδραση είχε παραγάγει αέριο υδρογόνο μαζί με τις σιλανόλες. Σύμφωνα με μια αναφορά που δημοσιεύεται στο περιοδικό της Αμερικανικής Χημικής Ένωσης, η μέθοδος αυτή παράγει μεγάλη ποσότητα υδρογόνου σε σχέση με την ποσότητα του νερού που χρησιμοποιείται.

"Το μεγάλο ζήτημα είναι, φυσικά, εάν θα ήταν οικονομικά βιώσιμη η μέθοδος αυτή για να δημιουργήσουμε οργανοσιλάνες σε μεγάλες ποσότητες, που είναι απαραίτητες για να τροφοδοτήσουμε την παγκόσμια αγορά - των αυτοκινήτων με κυψέλες καυσίμου", λέει ο Abu-Omar.

"Ενώ είναι μια σχετικά εύκολη διαδικασία, δεν είναι φτηνή". Ένα από τα μειονεκτήματα, λένε οι ειδικοί, είναι το υψηλό κόστος των αρχικών υλικών - οι οργανοσιλάνες. Αλλά εάν το υποπροϊόν του πυριτίου μπορεί να πουληθεί ή να ανακυκλωθεί, τότε θα μπορούσε να είναι οικονομικά εφικτή η μέθοδος. Τα σημερινά αποτελέσματα αποδεικνύουν την αρχική προϋπόθεση, λένε οι επιστήμονες, αλλά απαιτούνται περισσότερες δοκιμές και κάποια διερεύνηση προτού να γίνει ευρεία χρήση της μεθόδου.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Χημικός προσπαθεί να λύσει τα προβλήματα της ενέργειας
Νέα πηγή ενέργειας με κυψέλη καυσίμου