Νέα πηγή ενέργειας με κυψέλη καυσίμου

Πηγή: PopularScience, Δεκέμβριος 2004

Η εποχή που δεν θα έχουμε ανάγκη να φορτίζουμε τις μπαταρίες σε κάθε είδους ηλεκτρονική συσκευή δεν είναι μακριά. Οι κυψέλες καυσίμου θεωρούνται εδώ και καιρό η λύση για το σημαντικότερο μειονέκτημα όλων των φορητών συσκευών: τις μπαταρίες.

Με μεγαλύτερη αναλογία ισχύος/όγκου, οι νέες κυψέλες MOBION από την MICRO διαρκούν πολύ περισσότερο από τις μπαταρίες και επαναφορτίζονται με την αλλαγή ενός φυσιγγίου μεθανόλης -εκμηδενίζοντας το χρόνο που η συσκευή θα παραμένει δέσμια κάποιας πρίζας.

Καμιά εταιρεία όμως δεν είχε καταφέρει να κατασκευάσει μία κυψέλη με εύχρηστο μέγεθος μέχρις ότου η ΜΤΙ Micro παρουσίασε ένα Pocket PC με την πρότυπη κυψέλη καυσίμου Mobion.

Δεν επρόκειτο για την πρώτη εφαρμογή της Mobion. Στις αρχές του επόμενου έτους, η Intermec θα κυκλοφορήσει στο εμπόριο μία συσκευή αναγνώρισης μέσω ραδιοκυμάτων (RFID), που θα χρησιμοποιεί αυτή την κυψέλη καυσίμου. To RFID IP3-FC/750 αποτελείτο πρώτο εμπορικό προϊόν που εκμεταλλεύεται τις δυνατότητες των κυψελών καυσίμου - στη συγκεκριμένη περίπτωση, για να φορτίζει συνεχώς την μπαταρία ιόντων λιθίου της συσκευής. Το μηχάνημα θα λειτουργεί 30 ώρες, και όχι οκτώ, πριν χρειαστεί ο χρήστης του ν' αλλάξει το φυσίγγιο.

Η καινοτομία της ΜΤΙ Micro έγκειται στη διαχείριση του νερού. Συνήθως, το νερό που είναι απαραίτητο για την αντίδραση παραγωγής ηλεκτρονίων στο αρνητικό ηλεκτρόδιο (και παράγεται στο θετικό ηλεκτρόδιο) ανακυκλώνεται από μικροσκοπικές σήραγγες και αντλίες -γεγονός που ανεβάζει το κόστος κατασκευής των κυψελών. Η Mobion χρησιμοποιεί μία μεμβράνη που κινείται μέσα στο νερό και όχι μικροαντλίες, επομένως μπορεί να κατασκευαστεί πολύ απλά, με έγχυση σε καλούπι.

Αυτό που θέλει η ΜΤΙ είναι να ενσωματώσει την κυψέλη σε καταναλωτικά ηλεκτρονικά προϊόντα. Η κυψέλη Mobion είναι η πρώτη αλλά πολλά υποσχόμενη συσκευή τροφοδοσίας.

ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΗΣ MOBION

Ένας καταλύτης [1] διασπά τη μεθανόλη, παράγοντας ιόντα υδρογόνου (πρωτόνια) και ηλεκτρόνια.
Καθώς τα πρωτόνια διέρχονται μέσα από τη μεμβράνη [2], τα ηλεκτρόνια εκτρέπονται [3] ώστε να ηλεκτροδοτήσουν την ηλεκτρονική συσκευή.
Στο θετικό ηλεκτρόδιο [4], τα πρωτόνια και τα ηλεκτρόνια επανενώνονται παρουσία αέρα, ολοκληρώνοντας έτσι το κύκλωμα.
Η κυψέλη ανακυκλώνει το παραγόμενο νερό [1] στο στάδιο, για τη διάσπαση της μεθανόλης.


Πλεονεκτήματα των κυψελών καυσίμου

  • Ελάχιστες εκπομπές ρύπων. Προστασία της ατμόσφαιρας, φιλικός προς το περιβάλλον ηλεκτρισμός

  • Οι κυψέλες δεν έχουν κινητά μέρα. Ήσυχη λειτουργία και μικρή συντήρηση.

  • Μεγάλη απόδοση στην μετατροπή ηλεκτρισμού της τάξης του 40-65% . Εξοικονόμηση ενέργειας.

  • Προσαρμοζόμενος σχεδιασμός για εφαρμογές ισχύος από μερικά watt μέχρι και megawatt.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Κυψέλες καυσίμου αντί για μπαταρίες παρουσίασε η Toshiba
Νέες μικροσκοπικές κυψέλες καυσίμου σε θερμοκρασία δωματίου
Οι κυψέλες καυσίμων
Πως λειτουργεί η ενεργειακή κυψέλη υδρογόνου;
Home