Κυψέλες καυσίμου αντί για μπαταρίες παρουσίασε η Toshiba

Από το AP,  26 Ιουνίου 2004

Η ιαπωνική εταιρία ηλεκτρονικών Toshiba έχει αναπτύξει μια μικρή πρωτότυπη κυψέλη καυσίμων, στο μέγεθος ενός αντίχειρα, η οποία μπορεί να τροφοδοτήσει ένα mp3 player ή ακουστικά.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι η κυψέλη μήκους 5,6 εκατοστών είναι η πιο μικρή κυψέλη του κόσμου και μπορεί να τροφοδοτήσει έναν MP3 player για περίπου 20 ώρες με ένα απλό γέμισμα με μεθανόλη σαν καύσιμο, μόλις 2ml.

Πολλές επιχειρήσεις ανταγωνίζονται για να αναπτύξουν κυψέλες καυσίμων για να τροφοδοτήσουν τις ηλεκτρονικές συσκευές αντί των συμβατικών μπαταριών. Οι κυψέλες καυσίμων παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με τη μετατροπή του υδρογόνου και του οξυγόνου σε νερό και θεωρούνται από πολλούς σαν ενεργειακές πηγές του μέλλοντος, λόγω της αποδοτικότητας και της φιλικότητας προς το περιβάλλον.

Αλλά οι κατασκευαστές έχουν αντιμετωπίσει δυσκολίες για να τις κάνουν μικρές και φτηνές. Η Toshiba είπε ότι ήταν σε θέση να αναπτύξει ένα σύστημα που θα επιτρέπει μια υψηλότερη συγκέντρωση της μεθανόλης μειώνοντας το μέγεθος της δεξαμενής των καυσίμων.

Αλλά το πρωτότυπο των 8.5 gr παράγει αυτήν την περίοδο ισχύ 100 milliwatts μόνο, και πρέπει να αυξηθεί προτού να μπει σε εμπορική εφαρμογή. Η Toshiba ελπίζει να χρησιμοποιήσει τις κυψέλες καυσίμων για να τροφοδοτήσει τις φορητές ηλεκτρονικές συσκευές από το 2005.

Η NEC έχει ήδη παρουσιάσει έναν πειραματικό φορητό με ενσωματωμένη κυψέλη.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Νέες μικροσκοπικές κυψέλες καυσίμου σε θερμοκρασία δωματίου
Πως λειτουργεί η ενεργειακή κυψέλη υδρογόνου
Οι κυψέλες καυσίμων 
Home