Η σύνδεση πυλώνων υψηλής τάσης και παιδικής λευχαιμίας είναι ακόμη ασθενής

Πηγή: Reuters , 4 Ιουνίου 2005

Ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι η διαμονή κοντά στα ηλεκτροφόρα καλώδια υψηλής τάσης μπορεί να συνδέεται με την εμφάνιση της λευχαιμίας κατά την παιδική ηλικία - αλλά όπως προηγουμένως αναφέρθηκε σε άλλες μελέτες -- η σύνδεση αυτή παραμένει "μικρή" και "η σχέση μπορεί να οφείλεται στην πιθανότητα".

Έχουν γίνει διάφορες μελέτες τα περασμένα χρόνια που είτε υποστηρίζουν είτε έρχονται σε αντίθεση για μια σχέση μεταξύ των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων και του καρκίνου.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Βρετανικό Ιατρικό Περιοδικό (BMJ), σύγκρινε περίπου 29.000 περιπτώσεις καρκίνου (συμπεριλαμβανομένων και 9700 περιπτώσεων λευχαιμίας) που εντοπίστηκαν σε παιδιά μικρότερα των 15 ετών - γεννημένων από το 1962 ως το 1995 - στη Μεγάλη Βρετανία με έναν παρόμοιο αριθμό υγιών παιδιών χωρίς καρκίνο, με αντιστοιχία στο φύλο, την ημερομηνία γέννησης, και την περιοχή γέννησης.

Ο Gerald J. Draper, στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, και οι συνάδελφοι του εξέτασαν παιδιά που ζούσαν μέσα σε μια ακτίνα 1 χιλιομέτρου από εναέρια ηλεκτροφόρα καλώδια, τάσης 275 kV και 400 kV.

Η ομάδα αυτή δεν βρήκε καμία σύνδεση μεταξύ της απόστασης από τα ηλεκτροφόρα καλώδια και της συνολικής εμφάνισης του καρκίνου. Εντούτοις, τα παιδιά που ζουν σε απόσταση μέχρι 200 μέτρα από τα ηλεκτροφόρα καλώδια είχαν έναν 69% υψηλότερο κίνδυνο για λευχαιμία από αυτά που ζούσαν περισσότερα από 600 μέτρα μακριά. Μεταξύ αυτών των δύο αποστάσεων, ο κίνδυνος αυξανόταν κατά 23 τοις εκατό. Δηλαδή εξήντα τέσσερα παιδιά που εμφάνισαν λευχαιμία ζούσαν σε απόσταση μικρότερη των 200 μέτρων από πυλώνα υψηλής τάσης, έναντι 258 παιδιών που ζούσαν σε απόσταση 200 ως 600 μέτρων από πυλώνα.

Σε αναγωγή, τα αποτελέσματα αυτά φαίνεται να αποδεικνύουν πως η εμφάνιση λευχαιμίας σε περίπου πέντε παιδιά, από τα 400 ως 420 νέα κρούσματα που καταγράφονται κάθε χρόνο στην Αγγλία και την Ουαλία, συνδέεται με την παρουσία πυλώνα υψηλής τάσης.

"Αυτό μπορεί να μην οφείλεται καθόλου στις γραμμές υψηλής τάσης. Μπορεί να εξαρτάται από τον τύπο των τοποθεσιών, όπου εγκαθίστανται αυτές οι γραμμές ή από τον τύπο των ανθρώπων που ζουν στις περιφέρειες αυτές και θα εξετάσουμε αυτές τις υποθέσεις", διευκρίνισε.

Σε ένα συνοδευτικό κύριο άρθρο, ο Δρ Heather Dickinson, από το πανεπιστήμιο του Νιουκάστλ, σημειώνει ότι τα μαγνητικά πεδία που περιβάλλουν τα ηλεκτροφόρα καλώδια ανέρχονται σε "περίπου 1% του γήινου μαγνητικού πεδίου, το οποίο έχει επιπτώσεις σε όλους μας συνεχώς". Κατά συνέπεια, οι σχέσεις που η ομάδα του Draper παρατήρησε μπορεί να ανακλά έναν άλλο παράγοντα που μεταβάλλεται γεωγραφικά, υποστηρίζει.

Ο συντάκτης του BMJ - Geoff Watts - επισημαίνει ότι οι προτεινόμενοι μηχανισμοί που υποστηρίζουν μια σύνδεση μεταξύ των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων και του καρκίνου "είναι στην καλύτερη περίπτωση λεπτοί και στη χειρότερη περίπτωση ανύπαρκτοι".

"Προτού οι ακτιβιστές αρχίσουν να ξεσπούν και να υπερτονίζουν τον κίνδυνο από τους πυλώνες, λίγη προοπτική μπορεί να βοηθήσει", προσθέτει. Ακόμα κι αν υπάρχει μια τέτοια σύνδεση, λέει, τα συμπεράσματα του Draper δείχνουν ότι τα ηλεκτροφόρα καλώδια μπορούν να συνδεθούν μόνο με περίπου πέντε περιπτώσεις παιδικής λευχαιμίας κάθε έτος.

Στη Βρετανία και την Ουαλία υπάρχουν περίπου 7.000 χλμ. γραμμών υψηλής τάσης, αλλά λιγότερα από το 1% των σπιτιών βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 200 μέτρων από τις γραμμές αυτές.

Άλλες μελέτες

Το 2003, μια άλλη ομάδα επιστημόνων της Επιτροπής Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας της Καλιφόρνιας είχε μελετήσει επί μία οκταετία πληθυσμούς οι οποίοι ζούσαν κοντά σε πυλώνες υψηλής τάσεως και είχε εξαγάγει το εξής συμπέρασμα: "Εκατομμύρια κάτοικοι χωρών οι οποίοι ζουν κοντά σε πυλώνες υψηλής τάσεως αντιμετωπίζουν αυξημένες πιθανότητες να προσβληθούν από σοβαρές ασθένειες, καρκινογένεση ή εκφυλιστικές νόσους του νευρικού συστήματος".

Ενώ το φθινόπωρο του 2004 σε μια έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης σε ένα δείγμα 70.000 νέων ηλικίας άνω των 15 ετών είχε βρεθεί ότι: "Τα παιδιά οικογενειών που κατοικούν κοντά σε περιοχές όπου έχουν τοποθετηθεί πυλώνες ρεύματος υψηλής τάσης, διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο". Μάλιστα, τα παιδιά που κατοικούν σε απόσταση 100 μέτρων από τους πυλώνες ρεύματος έχουν περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από λευχαιμία.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Το κινητό τηλέφωνο αυξάνει την πιθανότητα για όγκο στα αυτιά