Ο νέος περιβαλλοντικός δορυφόρος POES

Πηγή: Lockheed Martin, 21 Μαίου 2005

Τοποθετήθηκε σε πολική τροχιά ένας νέος περιβαλλοντικός δορυφόρος (POES), της NOAA, ο τελευταίος της σειράς Advanced TIROS-N. Έχει κατασκευαστεί  για τη NASA από την Lockheed Martin. Η ίδια εταιρεία είχε κατασκευάσει και τον πρώτο μετεωρολογικό δορυφόρο με υπέρυθρες ακτίνες - TIROS-1 - που πέταξε τον Απρίλιο του 1960. 

Αναμένεται η διάρκεια λειτουργίας του να είναι πάνω από δύο χρόνια, έχει μήκος 4 μέτρα και βάρος 1.400 περίπου κιλών. Θα πετάει σε ύψος 750 χιλιόμετρα, 98.73 μοίρες μακριά από τον ισημερινό. Η περίοδος του θα είναι 102 λεπτά και κινείται σύγχρονα με τον ήλιο (προς τα ανατολικά).

Την διαχείριση του σκάφους την έχει η Εθνική Ωκεάνεια και Ατμοσφαιρική Διαχείρηση (NOAA). Τις τελευταίες δεκαετίες οι δορυφόροι της σειράς TIROS έχουν προσφέρει πολλά στην παρατήρηση της Γης. Μέχρι σήμερα οι μετεωρολογικοί δορυφόροι μας έχουν στείλει εκατομμύρια φωτογραφίες του γήινου καιρού γιατί η εξέλιξη του μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα αφού το καθημερινό μας πρόγραμμα ρυθμίζεται από τις μεταβολές του.

Σ' έναν πλανήτη, όπου τα δύο τρίτα της επιφάνειας του καλύπτονται από νερό, η μεγαλύτερη ποσότητα της ενέργειας του περιλαμβάνεται στους ωκεανούς. Η ανταλλαγή όμως της ενέργειας ανάμεσα στην ατμόσφαιρα και τους ωκεανούς διαμορφώνει όχι μόνο το κλίμα αλλά και τη λειτουργία και την ανάπτυξη της ζωής σ' ολόκληρη τη Γη.

Η νέα σειρά των περιβαλλοντικών δορυφόρων μας άνοιξε επίσης νέους ορίζοντες στη σωστή και λεπτομερή μελέτη των γήινων φαινομένων. Η διακριτική τους ικανότητα ξεπερνάει όλους τους προηγούμενους, ενώ οι δυνατότητες των συστημάτων τους είναι τόσο πολύ ανεπτυγμένες σε σύγκριση με τον πρώτο δορυφόρο του 1960.

Ένα σμήνος αποτελείται από δύο δορυφόρους POES, που περιστρέφονται γύρω από τον πλανήτη σχεδόν πάνω από τους πόλους. Οι δορυφόροι μετρούν την ανακλώμενη ηλιακή και θερμική ακτινοβολία από το έδαφος, τη θάλασσα, τα σύννεφα και την ατμόσφαιρα στο ορατό και υπέρυθρο φάσμα. Την θερμοκρασία της ατμόσφαιρας καθώς και την υγρασία, την θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας, την κατανομή των αερολυμάτων, το όζον, την υγρασία του εδάφους. Επίσης, μετρούν την ροή των πρωτονίων και  των  ηλεκτρονίων.

Επιπλέον, οι δορυφόροι POES κάνουν άμεση ραδιοφωνική μετάδοση των περιβαλλοντικών στοιχείων σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα στοιχεία από το διαστημικό σκάφος θα χρησιμοποιηθούν σε ευρεία περιοχή περιβαλλοντικών εφαρμογών. Για την καιρική ανάλυση και την πρόβλεψη του, για την έρευνα του κλίματος και την πρόβλεψη της, για την έρευνα της ωκεάνιας δυναμικής, για τον έλεγχο των ηφαιστειακών εκρήξεων και για την ανίχνευση δασικών πυρκαγιών. 

Μετά από μια δοκιμαστική περίοδο επαλήθευσης που θα κρατήσει 45 ημέρες, η NASA θα στρέψει το λειτουργικό έλεγχο του δορυφόρου στη NOAA.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Παρατηρώντας τη Γη από το Διάστημα
Ο δορυφόρος Terra της NASA ανιχνεύει παγκόσμια ρύπανση
Δορυφόρος βρίσκει ότι η θέρμανση σχετίζεται με την υγρασία
Ο πρώτος ευρωπαϊκός δορυφόρος Envisat τσεκάρει το κλίμα της Γης, για πρώτη φορά

Home