Επισημάνθηκαν άστρα κοντά στην επικίνδυνη μαύρη τρύπα του Γαλαξία μας

Πηγή: New Scientist, 15 Μαΐου 2005

Black Hole in Sagittarius AΜια ομάδα νέων άστρων έχει επισημανθεί να βρίσκεται σε μια επικίνδυνη θέση κοντά στη γιγαντιαία μαύρη τρύπα στο κέντρο του Γαλαξία μας - είναι η δεύτερη τέτοια ομάδα που είναι γνωστή, σε αυτές τις ακραίες συνθήκες της περιοχής.

Μία μαύρη τρύπα   βρίσκεται στο κέντρο του γαλαξία μας στην περιοχή Sagittarius A, περίπου 26.000 έτη φωτός από τη Γη. Στην εικόνα είναι η μεγαλύτερη λευκή κουκίδα στο κέντρο του κύκλου. Η μάζα της είναι περίπου 3.7 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη του Ήλιου μας, αλλά βρίσκεται σε μια περιοχή με διάμετρο όχι μεγαλύτερη των 460 εκ. χιλιομέτρων.

Πριν δύο χρόνια, αστρονόμοι βρήκαν το πρώτο σμήνος των νέων αστεριών σε μια απόσταση 0,7 ετών φωτός από τη μαύρη τρύπα. Πως πήγαν εκεί δεν ήταν ξεκάθαρο, επειδή η βαρύτητα της μαύρης τρύπας πρέπει να 'σκίσει' τα νέφη του αερίου και της σκόνης από τα οποία σχηματίζονται τα νέα αστέρια. Το σμήνος μπορεί να έχει διαμορφωθεί σε μια πιο μακρινή θέση στο Γαλαξία και να είχε μεταναστεύσει προς το εσωτερικό, διατηρώντας τη συνοχή του με τη βοήθεια της βαρύτητας μιας μεσαίας μαύρης τρύπας στο εσωτερικό τους, κόντρα στην βαρυτική έλξη της υπερμεγέθους μαύρης οπής.

Jessica LuΗ τελευταία ομάδα των πέντε νέων άστρων, που βρέθηκε από την Jessica Lu του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες και των συναδέλφων της, που χρησιμοποιούν το τηλεσκόπιο Keck Ι στη Χαβάη, κινείται σαν ένα κομβόι ακόμα πιο κοντά προς το γαλαξιακό κέντρο - μόνο 0,26 έτη φωτός μακριά.

Τα άστρα εμφανίζονται να έχουν μια ηλικία, περίπου, 10 εκατομμυρίων ετών και δεν φαίνονται να διατηρούνται σε συνοχή από μια μικρότερη μαύρη τρύπα. "Αυτό που μας προξενεί κατάπληξη είναι ότι αυτή η μικρή ομάδα αστεριών μπορεί να επιζήσει σε αυτό το εχθρικό περιβάλλον", λέει η Jessica Lu. "Θα νομίζατε ότι τα αστέρια αυτά γρήγορα θα χώριζαν".

Η Lu σκέπτεται ότι τα σμήνη των άστρων μπορεί να είναι σε θέση να σχηματιστούν κοντά στην υπερμεγέθη μαύρη τρύπα παρά την έντονεη βαρύτητα, την ακτινοβολία, την πίεση και τη θερμότητα που δέχονται.

"Η διαδικασία αυτή θα ήταν πολύ διαφορετική με αυτή που νομίζουμε ότι συμβαίνει στον σχηματισμό των άστρων, αυτή την περίοδο", αναφέρει. Υπάρχει μια εναλλακτική άποψη, προσθέτει, τα αστέρια μπορεί να είναι τα κατάλοιπα μιας μεγαλύτερης συστάδας άστρων, που σχηματίστηκε πιο μακριά και ξεγυμνώθηκε από τα περισσότερα αστέρια της, καθώς κινήθηκε σπειροειδώς προς τη μαύρη τρύπα.

Αναφορά περιοδικού: Astrophysical Journal Letters.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Πηγή νεότητας η μαύρη τρύπα του Γαλαξία μας για τα άστρα S
Ένα σμήνος μαύρων οπών μπορεί να υπάρχει στο κέντρο του Γαλαξία μας

Home