Ένα σμήνος μαύρων οπών μπορεί να υπάρχει στο κέντρο του Γαλαξία μας

Πηγή: NASA NEWS, 11 Ιανουαρίου 2005

Αμερικανοί ερευνητές επιβεβαίωσαν στο συνέδριο της Αμερικανικής Αστρονομικής Ένωσης ότι ο Γαλαξίας μας περιέχει ένα σμήνος μαύρων οπών. Δεσπόζει βέβαια μια γιγάντια μαύρη τρύπα με μάζα που ισοδυναμεί με τρία εκατομμύρια φορές τη μάζα του Ήλιου. Η μαύρη τρύπα μπορεί όμως να συνοδεύεται από ένα σμήνος 10.000 ή και περισσότερων με μάζα λίγο ή περισσότερο μεγαλύτερη από του δικού μας άστρου.

Black Hole in Sagittarius AΜία μαύρη τρύπα   βρίσκεται στο κέντρο του γαλαξία μας στην περιοχή Sagittarius A, περίπου 26.000 έτη φωτός από τη Γη.(Στην εικόνα είναι η μεγαλύτερη λευκή κουκίδα στο κέντρο του κύκλου). Η μάζα του είναι περίπου 3.7 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη του Ήλιου μας, αλλά βρίσκεται σε μια περιοχή με διάμετρο όχι μεγαλύτερη των 460 εκ. km.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λος Άντζελες χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο των ακτίνων-Χ Chandra κατάφεραν να αναγνωρίσουν τις μαύρες τρύπες που βρίσκονται στο κέντρο του Γαλαξία. Αν επιβεβαιωθεί θα αντιπροσώπευε την υψηλότερη συγκέντρωση μαύρων οπών οπουδήποτε στο Γαλαξία.

Οι μαύρες τρύπες ανακαλύφθηκαν από την ακτινοβολία Χ που εκπέμπεται από την περιοχή των μαύρων οπών, σε απόσταση 70 ετών φωτός από την περιοχή Sgr A*. Τα άστρα νετρονίων κάνουν συνήθως δυαδικά συστήματα με μαύρες τρύπες και οι τελευταίες απορροφούν ύλη από τα άστρα νετρονίων.  Από τις επτά από αυτές πηγές που έχουν αυτό το κριτήριο, τέσσερις είναι σε απόσταση 3 ετών φωτός από το Sgr A*.

"Αυτή η συγκέντρωση αυτών των πηγών σε μια μικρή περιοχή υπονοεί ότι βρίσκεται ένας τεράστιος αριθμός μαύρων οπών και άστρων νετρονίων στο κέντρο του Γαλαξία μας", αναφέρει ο Michael Muno του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας (UCLA). 

Αυτές οι σχετικά μικρές, αστρικές μαύρες τρύπες, μαζί με άστρα νετρονίων εμφανίζονται να έχουν μεταναστεύσει στο Γαλαξιακό Κέντρο σε διάστημα αρκετών δισεκατομμυρίων ετών. Ένα φαινόμενο, που είχε προβλεφτεί εδώ και χρόνια από τον Mark Morris επίσης του UCLA,  ονομάζεται δυναμική τριβή και προξενεί την απορρόφηση μαύρων οπών προς το γαλαξιακό κέντρο.  Είναι όμμως η πρώτη απόδειξη της ύπαρξης του. Οι μαύρες τρύπες σχηματίζονται μετά την κατάρρευση των άστρων που έχουν μάζες περίπου 10 φορές σαν του Ήλιου, γι αυτό και λέγονται αστρικές. Τα δεδομένα αυτά του Chandra θα βοηθήσουν τους αστρονόμους να κατανοήσουν καλύτερα πως αυξάνεται η γιγάντια μαύρη τρύπα στο κέντρο του Γαλαξία.

Οι μαύρες τρύπες καθώς και τα συνοδευτικά άστρα νετρονίων στο σμήνος αυτό αναμένεται να απορροφηθούν από την υπερμεγέθη μαύρη τρύπα του Γαλαξία μας. Με αυτό τον αριθμό, περίπου 10.000 μαύρες τρύπες και άστρα νετρονίων θα έχουν συλληφθεί σε λίγα δισεκατομμύρια έτη, αυξάνοντας κατά 3% τη μάζα της κεντρικής μαύρης τρύπας. Τώρα αυτή θεωρείται ότι έχει μάζα  3,7 εκατομμύρια φορές τη μάζα του Ήλιου.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Μαύρη τρύπα δίνει σημάδια στο κέντρο του Γαλαξία
Επιστήμονες βλέπουν στη καρδιά του γαλαξία μας γιγαντιαία μαύρη τρύπα
Home