Άστρο δραπετεύει από το Γαλαξία μας

Πηγή: Reuters, 8 Φεβρουαρίου 2005

Αστρονόμοι ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν για πρώτη φορά ένα άστρο που ξεφεύγει από το Γαλαξία μας. Το άστρο αυτό κινείται προς το κενό του διαγαλαξιακού διαστήματος αφού δραπέτευσε από την καρδιά του Γαλαξία μετά από μια στενή σύγκρουση με μια μαύρη τρύπα. 

Αυτά ανακοίνωσε ο Warren Brown, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας στο Κέντρο Αστροφυσικής Smithsonian του Harvard.

Το άστρο-παρίας κινείται πολύ γρήγορα, με μια ταχύτητα 2,5 εκατομμυρίων χιλιομέτρων την ώρα - με την οποία οι αστρονόμοι θεωρούν ότι μπορεί να διαφύγει από το Γαλαξία - εξ αιτίας της τεράστιας ώθησης που έλαβε μετά την επαφή του με τη μαύρη τρύπα που βρίσκεται στο κέντρο του δικού μας γαλαξία.

Η ταχύτητα αυτή είναι διπλάσια από την ταχύτητα διαφυγής από τον Γαλαξία ενώ το άστρο βρίσκεται ήδη στο αραιοκατοικημένο φωτοστέφανο (άλως) του, από το οποίο θα εξέλθει οριστικά σε 80 με 100 εκατομμύρια χρόνια.

"Ποτέ στο παρελθόν δεν είχαμε δει ένα άστρο να κινείται τόσο γρήγορα ώστε να δραπετεύσει από τα όρια του Γαλαξία μας", αναφέρει ο Warren Brown. "Μπαίνουμε στον πειρασμό να το αποκαλέσουμε άστρο-παρία, γιατί εκδιώχθηκε βίαια από το σπίτι του", σχολιάζει.

Το άστρο ήταν αρχικά μέλος ενός δυαδικού συστήματος, και περιφερόταν γύρω από ένα συνοδό άστρο σχετικά κοντά στη μαύρη τρύπα που βρίσκεται στο κέντρο του Γαλαξία. Σε αυτήν την περίπτωση, το 'κοντά' είναι ένας σχετικός όρος, η πραγματική απόσταση ήταν πιθανώς περίπου 50 φορές την απόσταση μεταξύ Ήλιου και Γης (150 εκατομμύρια χιλιόμετρα).

Καθώς τα δύο αστέρια στροβιλίζονταν το ένα γύρω από το άλλο, πλησίαζαν ολοένα και γρηγορότερα προς την άκρη της μαύρης τρύπας, το συνοδό άστρο παγιδεύτηκε από την μαύρη τρύπα, της οποίας η βαρύτητα είναι τόσο ισχυρή που τίποτα, ακόμη και το φως, δεν μπορεί να ξεφύγει μόλις την πλησιάσει κοντά. Αλλά ενώ το ένα αστέρι συλλήφθηκε από τη μαύρη τρύπα, το άστρο παρίας συνέχισε την στροβιλώδη πορεία του μακριά από το γαλαξιακό κέντρο με πολύ μεγάλη ταχύτητα.

Τα αστρονομικά αντικείμενα αναπτύσσουν τεράστιες ταχύτητες όταν αλληλεπιδράσουν με τη μαύρη τρύπα και αυτό το άστρο πιθανώς κινείται με την ασυνήθιστα μεγάλη ταχύτητα των 35 εκατομμυρίων χιλιομέτρων την ώρα. Αυτή η υψηλή ταχύτητα, συνδυασμένη με την ταχύτητα του στροβιλισμού του, το στέλνει προς την άκρη του Γαλαξία και ακόμα πιο πέρα.

Το 2003 αστρονόμοι προέβλεψαν ότι ανά πάσα στιγμή υπάρχουν περίπου 1.000 άστρα που δραπετεύουν από το Γαλαξία. Ο εντοπισμός τους όμως είναι δύσκολος, καθώς μέσα σε αυτόν υπάρχουν περίπου 100 δισεκατομμύρια άστρα.

Το άστρο-παρίας βρίσκεται τώρα σε απόσταση 180.000 ετών φωτός από τη Γη και 160.000 ετών φωτός από το κέντρο του Γαλαξία. Για να εξέλθει από το φωτοστέφανο του Γαλαξία, όπως ονομάζεται το κεντρικό ογκώδες τμήμα του Γαλαξία, θα πρέπει να διανύσει ακόμα διπλάσια απόσταση.

Η έρευνα έχει γίνει δεκτή για δημοσίευση στο Astrophysical Journal.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Ένα σμήνος μαύρων οπών μπορεί να υπάρχει στο κέντρο του Γαλαξία μας
Home