Το Σάβανο του Τουρίνου είναι πιο παλιό από ό,τι πιστεύεται

Πηγή: Discovery News, 26 Ιανουαρίου 2005

Tο σάβανο του Τορίνου

Η χρονολόγηση με ραδιοϊσότοπα στο παρελθόν είχε δείξει ότι το Σάβανο του Τουρίνου δεν ήταν ένα γνήσιο λείψανο από τον καιρό του Χριστού, ενώ τώρα νέες χημικές αναλύσεις δείχνουν ότι το Ιερό Σάβανο είναι μέχρι 3000 ετών.

Το Σάβανο του Τουρίνου, ένα κομμάτι λινού που από παλιά θεωρείται ότι με αυτό τυλίχτηκε το σώμα του Ιησού μετά από τη Σταύρωση, είναι πολύ παλαιότερο από ό,τι οι δοκιμές με άνθρακα-14 πρότειναν, σύμφωνα με νέα μικροχημική έρευνα.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Χημείας Thermochimica Acta, δεν δέχεται τα αποτελέσματα της χρονολόγησης με τον άνθρακα-14 του 1988 .

Εκείνη την περίοδο, τρία αξιόπιστα εργαστήρια στην Οξφόρδη, τη Ζυρίχη και το Tucson στην Αριζόνα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ύφασμα στο οποίο υπάρχει ένα αποτύπωμα του σώματος ενός ατόμου ήταν μια μεσαιωνική απομίμηση φτιαγμένο από το 1260 έως το 1390, και δεν ήταν το ύφασμα που τύλιξε το σώμα του Χριστού.

"Όσο απίθανο κι εάν φαίνεται, το δείγμα που χρησιμοποιήθηκε για να εξεταστεί η ηλικία του σαβάνου το 1988 λήφθηκε από μια περιοχή του σαβάνου που είχε ξαναϋφανθεί. Πράγματι, το μπάλωμα είχε γίνει με πολύ προσοχή. Το νέο νήμα μοιάζει πολύ με το νήμα του κύριου μέρους του υφάσματος, και είχε λεκέ ώστε να ταιριάξει με το χρώμα", λέει ο Raymond Rogers, ένας χημικός από τα Εθνικά Εργαστήρια του Los Alamos και μέλος της προηγούμενης επιτροπής STURP, που εξέτασε το Σάβανο κατά το 1978.

Η παρουσία ενός μικρού μπαλώματος στο Σάβανο δεν αποτελεί έκπληξη. Το λινό ύφασμα επέζησε μετά από φωτιές, δεδομένου ότι η ύπαρξή του καταγράφηκε αρχικά στη Γαλλία το 1357, συμπεριλαμβανομένης και μιας πυρκαγιάς της εκκλησίας το 1532.

Κατεστραμμένο σχεδόν, αποκαταστάθηκε κατόπιν από καλόγριες που επιδιόρθωσαν τις τρύπες από την πυρκαγιά και έραψαν το Σάβανο με ένα ενισχυτικό ύφασμα, γνωστό τώρα ως ύφασμα της Ολλανδίας.

Η πιο πρόσφατη έρευνα

Στη μελέτη του ο Rogers ανέλυσε και σύγκρινε το δείγμα του άνθρακα-14 με άλλα δείγματα από το αμφισβητούμενο ύφασμα.

"Ως μέρος του ερευνητικού προγράμματος STURP, πήρα 32 δείγματα από όλες τις περιοχές του Σάβανου το 1978, συμπεριλαμβανομένων και μερικά μπαλώματα και του υφάσματος της Ολλανδίας. Πήρα, επίσης, τα αυθεντικά δείγματα που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη χρονολόγηση με άνθρακα-14", λέει ο Rogers.

Και προέκυψε ότι το δείγμα κατά την εξέταση με άνθρακα 14 έχει απολύτως διαφορετικές χημικές ιδιότητες από το κύριο μέρος του Σαβάνου", λέει ο Rogers.

"Το δείγμα με τον άνθρακα-14 είχε βαφτεί, πιθανότατα για να ταιριάξει με το χρώμα του παλαιότερου υφάσματος. Το δείγμα είχε βαφτεί χρησιμοποιώντας μια τεχνολογία που άρχισε να εμφανίζεται στην Ιταλία την εποχή που ο τελευταίος προμαχώνας των Σταυροφόρων έπεσε στους Τούρκους  το 1291.

"Το δείγμα που εξετάστηκε με τον άνθρακα-14 δεν μπορεί να είναι παλαιότερο από το 1290, περίπου, συμφωνώντας με την ηλικία που καθορίστηκε με τη χρονολόγηση του άνθρακα-14, που έγινε το 1988. Εντούτοις, το ίδιο το σάβανο είναι πραγματικά πολύ παλαιότερο", αναφέρει ο Rogers.

Η μικροχημεία αποκαλύπτει μια διαφορετική ημερομηνία

Τα στοιχεία προήλθαν από τις μικροχημικές δοκιμασίες, δοκιμές που χρησιμοποιούν μικρές ποσότητες υλικών, συχνά λιγότερο και από ένα χιλιοστόγραμμο.

Αυτές οι εξετάσεις αποκάλυψαν την παρουσία βανιλλίνης στο δείγμα του άνθρακα-14 και στο ύφασμα της Ολλανδίας, αλλά όχι και στο υπόλοιπο μέρος του Σαβάνου.

Η βανιλλίνη παράγεται από τη θερμική διάσπαση της λιγνίνης, μια φυτική χημική ένωση που βρίσκεται στο λινάρι, και τα επίπεδα της μειώνονται και εξαφανίζονται με το χρόνο. Ανιχνεύεται δε εύκολα στα μεσαιωνικά λινά, αλλά δεν μπορεί να βρεθεί στα πολύ παλαιά, όπως στα περιβλήματα των γραπτών της Νεκράς Θάλασσας.

"Έτσι η απώλεια της βανιλλίνης δείχνει ότι το σάβανο είναι μεταξύ 1.300 και 3.000 ετών", γράφει ο Rogers.

Σύμφωνα με τον Tom D'Muhala, τον Πρόεδρο της Αμερικανικής Ένωσης για το Σάβανο του Τορίνου, οι νέες χημικές δοκιμασίες προσκόμισαν "σημαντικά αποδεικτικά στοιχεία".

"Δείχνουν ότι το λινό Σάβανο είναι πραγματικά πολύ παλαιό, πολύ παλαιότερο από τη χρονολογία που δόθηκε μετά από την εξέταση με άνθρακα-14 του 1988", αναφέρει ο D'Muhala.

Τυλιγμένο στο μυστήριο

Το επιστημονικό ενδιαφέρον για το λινό ύφασμα άρχισε το 1898, όταν φωτογραφίστηκε από το δικηγόρο Secondo Pia. Τα αρνητικά αποκάλυψαν την εικόνα ενός γενειοφόρου ατόμου με διάτρητους καρπούς και πόδια και ένα αιματοβαμμένο κεφάλι.

Το 1988, το Βατικανό ενέκρινε την χρονολόγηση με άνθρακας. Τρία αξιόπιστα εργαστήρια κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το Σάβανο ήταν μεσαιωνικό, χρονολογώντας το από το 1260 έως το 1390, και δεν ήταν το ύφασμα που τύλιξε το σώμα του Χριστού κατά τον ενταφιασμό του.

Αλλά από τότε υπήρχε μια αυξανόμενη αίσθηση μεταξύ των μελετητών του Σαβάνου, ότι η χρονολόγηση με άνθρακα-14 μπορεί να είχε λάθη.

Η ιστορία του υφάσματος έχει τυλιχτεί στο μυστήριο. Έχει επιζήσει από πυρκαγιές επειδή η παρουσία του καταγράφηκε αρχικά στη Γαλλία το 1357, συμπεριλαμβανομένης και μιας μυστήριας πυρκαγιάς στον καθεδρικό ναό του Τορίνου το 1997.

Φυλάσσεται μέσα σε μια ασημένια κασετίνα, και έχει επιδειχθεί μόνο πέντε φορές κατά τον προηγούμενο αιώνα. Την τελευταία φορά που επιδείχτηκε το 2000, περισσότεροι από τρία εκατομμύρια άνθρωποι το είδαν. Η επόμενη επίδειξη θα γίνει το 2025.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Το περίφημο Σάβανο του Τορίνου εμφανίζει ένα δεύτερο πρόσωπο"
Home