Το περίφημο Σάβανο του Τορίνου "εμφανίζει ένα δεύτερο πρόσωπο"

Από σελίδα του BBC, 13 Απριλίου 2004 

Μια νέα έρευνα πάνω στο γνωστό Σάβανο του Τορίνου πρόσθεσε κι άλλο μυστήριο στο αμφισβητούμενο ύφασμα.

Μια δεύτερη εικόνα-φάντασμα ενός ανθρώπινου προσώπου έχει ανακαλυφθεί στο πίσω μέρος του λινού, σύμφωνα με μια αναφορά που δημοσιεύεται από το Ινστιτούτο της Φυσικής στο Λονδίνο. Η ανακάλυψη έγινε χάρις στις νέες ψηφιακές τεχνικές απεικόνισης (βασίστηκε στον άμεσο και αντίστροφο μετασχηματισμό κατά Fourier).

Πίσω από τη γνωστή εικόνα του γενειοφόρου ατόμου - που έχει σημάδια της σταύρωσης - η νέα εικόνα είχε μια εντυπωσιακή τρισδιάστατη ποιότητα και ταίριαζε με το γνωστό πρόσωπο στη μορφή, το μέγεθος και τη θέση.

Αριστερά είναι κανονική εικόνα ενώ δεξιά η νέα στο πίσω μέρος.

Η μελέτη αυτή θα δημοσιευτεί στο Περιοδικό της Οπτικής.

Το λεπτό λινό ύφασμα μήκους 4,2 μέτρων θεωρείται από μερικούς ότι είναι το ύφασμα στο οποίο ο Ιησούς Χριστός τυλίχτηκε αφού αποκαθηλώθηκε από το σταυρό.  Κι αυτό γιατί η μπροστινή πλευρά του σαβάνου, που δείχνει ένα περίγραμμα του σώματος ενός ατόμου, ήταν η απόδειξη ότι Χριστός αναστήθηκε από τον τάφο.

Ενώ  από άλλους έχει θεωρηθεί ως μια επιμελημένη εξαπάτηση του κόσμου.

Ενώ ένα πλήθος επιστημόνων έχει ερευνήσει την μπροστινή πλευρά του σαβάνου, η πίσω πλευρά είχε παραμείνει κρυμμένη για αιώνες κάτω από ένα κομμάτι που καλείται το ύφασμα της Ολλανδίας.

Τι είχε συμβεί;

Οι καλόγριες είχαν ράψει στην πίσω μεριά ένα άλλο ύφασμα το 1534 για να προστατεύσουν το σάβανο όταν είχε καταστραφεί από πυρκαγιά.

Όμως, η πίσω επιφάνεια τελικά αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ενός προγράμματος αποκατάστασης το 2002. Την εργασία αποκατάστασης είχε κάνει ο Mechtild Flury-Lemberg, ένας Ελβετός ειδικός στα υφάσματα.

Η πίσω επιφάνεια, εντούτοις, φωτογραφήθηκε λεπτομερώς και οι εικόνες του δημοσιεύθηκαν σε ένα βιβλίο από τον Giuseppe Ghiberti, έναν από τους κορυφαίους υπαλλήλους της εκκλησίας. Στο τέλος της αποκατάστασης, ένα νέο ύφασμα ράφτηκε από πίσω, κρύβοντας την πίσω πλευρά του σαβάνου για ακόμα μια φορά.

Ένας καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Πάδοβας της Ιταλίας, ο Giulio Fanti, νόμιζε ότι είδε μια "εξασθενημένη εικόνα" στις φωτογραφίες από αυτό το πρόγραμμα και αποφάσισε να την ερευνήσει κι άλλο.

"Αν και η εικόνα είναι πολύ εξασθενημένη, έχει ορισμένα καθαρά χαρακτηριστικά όπως μύτη, μάτια, γένια και μαλλιά", είπε.

"Υπάρχουν μερικές μικρές διαφορές με το γνωστό πρόσωπο που αποδίδεται στον Ιησού. Παραδείγματος χάριν, η μύτη στην αντίστροφη πλευρά εμφανίζει να έχει το ίδιο εξόγκωμα και στα δύο ρουθούνια, αντίθετα από την μπροστινή πλευρά, στην οποία το δεξιό ρουθούνι είναι λιγότερο εμφανές".

Ο καθηγητής Fanti δεν δέχεται τους ισχυρισμούς ότι η εικόνα στην πλάτη επιβεβαιώνει ότι το σάβανο είναι μια απομίμηση - με τα χρώματα να διαχέονται από μπροστά προς το πίσω μέρος.

"Δεν ταιριάζει αυτή η εξήγηση - της απομίμησης- με αυτό το σάβανο. Και στις δύο πλευρές, η εικόνα του προσώπου είναι επιφανειακή, περιλαμβάνοντας μόνο τις πιο ακραίες ίνες του λινού υφάσματος", αναφέρει.

"Και είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει μια απομίμηση με αυτά τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα."

Τυλιγμένο στο μυστήριο

Αυτά τα συμπεράσματα είναι τα πιο πρόσφατα πάνω στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει από τότε που το σάβανο φωτογραφίστηκε για πρώτη φορά πάνω από 100 χρόνια πριν.

Το επιστημονικό ενδιαφέρον για το ύφασμα λινού άρχισε το 1898, όταν το φωτογράφισε ο δικηγόρος Secondo Pia. Τα αρνητικά εμφάνισαν την εικόνα ενός γενειοφόρου ατόμου με τρυπημένους τους καρπούς και τα πόδια, και ένα αιματοβαμμένο κεφάλι.

Η χρονολόγηση με τη βοήθεια του άνθρακα-14 που πραγματοποιήθηκαν το 1979 και έπειτα πάλι το 1988 με την άδεια του Βατικανού, έγινε χρονολόγηση με άνθρακα, για να βεβαιωθεί η ηλικία του.

Τρία πανεπιστημιακά εργαστήρια στην Οξφόρδη, τη Ζυρίχη και την Αριζόνα, συμπέραναν ότι το σάβανο ήταν μεσαιωνικό, μεταξύ του 1260 και του 1390, άρα το σάβανο ήταν μια απομίμηση και όχι ένα ύφασμα που τύλιξε το σώμα του Χριστού.

Αυτό το συμπέρασμα οδήγησε στην ταπείνωση του τότε καρδιναλίου του Τορίνου, Anastasio Alberto Ballestrero, αναγνωρίζοντας ότι το ένδυμα ήταν μια απάτη.

Αλλά από τότε, κάποια αμφισβήτηση έχει δημιουργηθεί λόγω της τεχνικής της χρονολόγησης που ακολουθήθηκε με τον άνθρακα.

Το 1997, ένας ελβετός αρχαιολόγος, που ξόδεψε 16 χρόνια μελετώντας το σάβανο, είπε ότι νέες δοκιμές απέδειξαν την αυθεντικότητά του "πέρα από κάθε αμφιβολία". 

Το σάβανο βρίσκεται σήμερα μέσα σε μια ασημένια κασετίνα και έχει παρουσιαστεί μόνο πέντε φορές στον προηγούμενο αιώνα. Όταν παρουσιάστηκε την τελευταία φορά το 2000, περισσότεροι από τρία εκατομμύρια άνθρωποι το είδαν. Η επόμενη παρουσίαση θα γίνει το 2025.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Η Χρονολόγηση με άνθρακα-14
Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
Ινστιτούτο της Φυσικής
Καθεδρικός ναός του Τορίνου
Το σάβανο της αμφιβολίας
Home