Η Γη συνεχίζει να δονείται μετά το σεισμό στην Ασία

Πηγή: ΑΠΕ, 8 Ιανουαρίου 2005

Η Γη εξακολουθεί να δονείται σαν καμπάνα δύο εβδομάδες μετά το σφοδρό σεισμό των 9 Ρίχτερ, στα ανοικτά της Ινδονησίας, που προκάλεσε τα φονικά τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό, δήλωσαν Αυστραλοί ερευνητές.

Οι επιστήμονες του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας (ANU) εξήγησαν ότι τις δονήσεις, που μπορούν να παρομοιασθούν με αυτές μιας καμπάνας αλλά χωρίς ήχο, έχουν συλλάβει και μετρούν συστηματικά ειδικά μηχανήματα παρακολούθησης της βαρύτητας.

"Αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να σας ρίξει από την καρέκλα σας, είναι όμως κάτι το οποίο μετρούν κανονικά τα μηχανήματα που είναι τοποθετημένα σε διάφορα σημεία του κόσμου", δήλωσε ο ερευνητής Γεωφυσικής του ANU Χερμπ ΜακΚουήν.

Την ίδια ώρα, στο Κολόμπο, οι μετεωρολόγοι προειδοποίησαν ότι η Σρι Λάνκα μπορεί να πληγεί τις επόμενες ώρες, από κυκλώνα.

Η Σρι Λάνκα, όπου η θεομηνία στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον 30.700 ανθρώπων και όπου άλλοι 500.000 έγιναν πρόσφυγες μέσα στην ίδια τους τη χώρα και στοιβάζονται σε καταυλισμούς, αντιμετωπίζει τώρα και καταρρακτώδεις βροχές, οι οποίες δυσχεραίνουν σημαντικά τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο εκπρόσωπος της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας δήλωσε ότι, ήδη, έχουν αρχίσει να μεταδίδονται ραδιοφωνικά προειδοποιήσεις προς τον πληθυσμό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός.

"Δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος, αλλά εάν έχουμε κυκλώνα θα σημάνουμε συναγερμό", είπε ο εκπρόσωπος.

Στις Μαλδίβες ο μόνιμος αντιπρόσωπος του ΟΗΕ Μοχάμαντ Λατίφ, δήλωσε ότι εννέα νησιά του αρχιπελάγους καταστράφηκαν ολοσχερώς από τα τσουνάμι της 26ης Δεκεμβρίου και θα είναι στο εξής ακατοίκητα.

"Δεκατέσσερα νησιά εκκενώθηκαν και εννέα από αυτά είναι αδύνατο να κατοικηθούν", δήλωσε ο Λατίφ.

"Τα σπίτια καταστράφηκαν, η χλωρίδα έπαθε ζημιά. Δεν είναι πια κατοικίσιμα", πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι τα 14 νησιά που εκκενώθηκαν είχαν πληθυσμό περίπου 12.000 κατοίκων.

Στο Νέο Δελχί ανακοινώθηκε από τις αρχές ότι ο επίσημος προσωρινός απολογισμός της καταστροφής ανέρχεται σε 10.022 νεκρούς και 5.617 αγνοούμενους, οι οποίοι πιστεύεται ότι επίσης έχουν χάσει τη ζωή τους.

Ο αριθμός των ανθρώπων που έμειναν άστεγοι λόγω της θεομηνίας και στοιβάζονται σε προσφυγικούς καταυλισμούς στην Ινδία ανέρχεται σε 377.000.

Η Ευρώπη ανυψώθηκε και μετακινήθηκε

Η ευρωπαϊκή ήπειρος ανυψώθηκε κατά ένα εκατοστό και μετακινήθηκε δύο εκατοστά προς βορρά, από τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε τον περασμένο μήνα στα ανοικτά του νησιού Σουμάτρα της Ινδονησίας, ανακοίνωσαν γερμανοί επιστήμονες.

Η κίνηση ήταν προσωρινή και η ήπειρος επέστρεψε στην αρχική θέση της έπειτα από λίγα λεπτά, δήλωσε ο Ρούντολφ Βίντμερ-Σνίντριχ, διευθυντής του κέντρου γεωφυσικής Παρατηρητήριο Μέλανος Δρυμού στο Σίλταχ. Αλλά η κίνηση αυτή ήταν πολύ μεγάλη για ένα τόσο μακρινό σεισμό και η ήπειρος εξακολουθεί να πάλλεται ανεπαισθήτως, δήλωσε ο επιστήμονας.

Η κίνηση της Ευρώπης μετά το σεισμό της 26ης Δεκεμβρίου ήταν πολύ αργή για να την παρατηρήσει κανείς. Ο Βίντμερ-Σνίντριχ δήλωσε πως η ήπειρος θα συνεχίσει τις ταλαντώσεις πλάτους όσο ένα φύλλο χαρτί κάθε 10 λεπτά μέχρι το φθινόπωρο. Συνέκρινε τις κινήσεις αυτές με μια καμπάνα η οποία εξακολουθεί να ηχεί για αρκετό χρόνο αφού την κρούσει κανείς.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Μετατόπιση του άξονα της Γης από τον καταστρεπτικό σεισμό
Καταστροφικός σεισμός με χιλιάδες θύματα
Home