Και το Spirit βρήκε στοιχεία για νερό στον Άρη

Πηγή: BBC, 14 Δεκεμβρίου 2004

Η αποστολή του ρόβερ Spirit που βρίσκεται στον Άρη έχει σκιαστεί μέχρι τώρα από το δίδυμο ρομπότ Opportunity, που έχει βρει πλούσια στοιχεία ότι το παρελθόν στον Άρη ήταν υγρό, στο χώρο της προσγείωσης του.

Αλλά τώρα και το Spirit βρήκε αποδεικτικά στοιχεία ότι υγρό νερό βρισκόταν επίσης και στον κρατήρα Gusev, τη βραχώδη λεκάνη που εξερευνά πάνω στον κόκκινο πλανήτη.

Μεταξύ των άλλων το Spirit έχει ανακαλύψει ένα μετάλλευμα που καλείται γκαιτίτης στη βάση του Gusev, το οποίο διαμορφώνεται μόνο με την παρουσία του νερού.

Οι λεπτομέρειες για την ανακάλυψη του Spirit περιγράφηκαν στη συνεδρίαση της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωση στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ.

"Ο γκαιτίτης (goethite), όπως και ο γιαροσίτης (jarosite) που το Opportunity βρήκε στην άλλη πλευρά του Άρη, είναι ισχυρά στοιχεία για τη δραστηριότητα του νερού", είπε ο Goestar Klingelhoefer, επικεφαλής επιστήμονας για το φασματόμετροMössbauer στα δύο ρόβερ, το οποίο αναλύει τα σιδηρούχα μεταλλεύματα.

Clovis rockΤο Spirit είχε προσδιορίσει πιο πριν το ορυκτό αιματίτη στη βραχώδη βάση στους Λόφους Κολούμπια, όπου εξερευνά. Αυτό το μετάλλευμα σχηματίζεται συνήθως κάτω από υγρές συνθήκες, αλλά μπορεί περιστασιακά να σχηματιστεί και χωρίς την παρουσία του νερού.

Δεξιά: Ο βράχος Clovis - ένας μικρός λόφος ύψους 9 μέτρων και 30 μέτρα πάνω από τη λεκάνη Gusev

Η ανακάλυψη του γκαιτίτη, εντούτοις, αποδεικνύει ότι είναι ισχυρά τα αποδεικτικά στοιχεία για την ύπαρξη του νερού κάποτε στον κρατήρα Gusev.

Τα νέα αποτελέσματα προέρχονται από έναν βράχο που ονομάστηκε Clovis.

Στην άλλη πλευρά του Άρη, το Opportunity έχει επισημάνει νέφη και παγετό στην επίπεδη πεδιάδα Meridiani Planum, ένα σημάδι για τις μεταβαλλόμενες εποχές στον πλανήτη.

Αυτά προκαλούνται από τους υδρατμούς που κινούνται από το Βόρειο Πόλο του πλανήτη προς το Νότιο Πόλο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, που είναι τώρα στο Βόρειο ημισφαίριο, και τον χειμώνα στο Νότιο ημισφαίριο.

Ένας λεπτός παγετός παρατηρήθηκε από το Opportunity πάνω στο όργανο βαθμολόγησης της πανοραμικής φωτογραφικής μηχανής του.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Τα στοιχεία από το ρόβερ Opportunity δείχνουν μια μοναδική θέση για να ψάξουμε για ζωή σε μια μελλοντική αποστολή
Το Spirit εντόπισε πετρώματα που επιβεβαιώνουν ότι ο Άρης ήταν κάποτε υγρός
Home