Πιθανή προέλευση των κοσμικών ακτίνων αποκαλύπτεται με τις ακτίνες γάμμα 

Από το Particle Physics & Astronomy Research Council, 3 Νοεμβρίου
2004

Μια διεθνής ομάδα αστρονόμων έχει φτιάξει την πρώτη εικόνα ενός αστρονομικού αντικειμένου χρησιμοποιώντας ακτίνες γάμμα υψηλής ενέργειας, βοηθώντας έτσι να λυθεί ένα μυστήριο ηλικίας 100 ετών - την προέλευση των κοσμικών ακτίνων. Οι αστρονόμοι μελέτησαν το εναπομείναν τμήμα ενός σουπερνόβα, που εξερράγη περίπου πριν 1.000 χρόνια, αφήνοντας πίσω του ένα διαστελλόμενο κέλυφος από συντρίμμια που, όπως φαίνονται από τη Γη, έχει πλάτος δύο φορές τη διάμετρο του φεγγαριού.

Η έρευνα των επιστημόνων, που δημοσιεύθηκε στο Nature, διεξήχθη χρησιμοποιώντας το Στερεοσκοπικό Σύστημα Υψηλής Ενέργειας (H.E.S.S.), μια σειρά τεσσάρων τηλεσκοπίων στη Ναμίμπια.

Η παραγωγή των ακτίνων γάμμα σε αυτό το κύμα κλονισμού του υπερκαινοφανή μας δείχνει ότι δρα σαν ένα γιγάντιο επιταχυντή σωματιδίων στο διάστημα, και έτσι μπορεί να είναι μια πιθανή πηγή κοσμικών ακτίνων στο Γαλαξία μας.

Η Paula Chadwick του Πανεπιστημίου Durham λέει ότι αυτή η εικόνα - στην περιοχή των ακτίνων γάμμα - μας δείχνει ένα μεγάλο, λαμπρό δακτύλιο στον ουρανό. Ενώ ο καθηγητής Ian Halliday, ανέφερε ότι τα πρώτα αποτελέσματα μας δίνουν την πρώτη σαφή απόδειξη ότι οι σουπερνόβες είναι σε θέση να παράγουν μεγάλες ποσότητες γαλαξιακών κοσμικών ακτίνων. Το γεγονός αυτό ενώ το είχαν οι φυσικοί υποψιαστεί από καιρό, δεν ήταν σε θέση ποτέ να το επιβεβαιώσουν.

Οι κοσμικές ακτίνες είναι σωματίδια πολύ μεγάλης ενέργειας που βομβαρδίζουν συνεχώς τη Γη, ενώ χιλιάδες από αυτά διέρχονται από το σώμα μας κάθε μέρα. Έχουν ενέργεια δισεκατομμύριο φορές περισσότερη από τις ακτίνες X. Και το γεγονός αυτό δυσκολεύει τη λήψη μιας εικόνας - περνούν μέσω οποιασδήποτε επιφάνειας χρησιμοποιήσουμε για να τις κάνουμε να ανακλαστούν, παραδείγματος χάριν.

Εντούτοις, ευτυχώς για τη ζωή στη Γη, οι ακτίνες γάμμα από αντικείμενα στο μακρινό εξωτερικό διάστημα σταματούν από την ατμόσφαιρα. Όταν όμως συμβαίνει αυτό,  παράγεται μια εξασθενημένη λάμψη από μπλε φως, μόνο για μερικά δισεκατομμυριοστά του ενός δευτερολέπτου. Οι αστρονόμοι χρησιμοποίησαν εικόνες από αυτές τις λάμψεις του φωτός, που ονομάζεται ακτινοβολία Cherenkov, για να πάρουν για πρώτη φορά μια εικόνα των ακτίνων γάμμα.
φορά.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Ψάχνοντας για τις πηγές των μυστήριων σωματιδίων από το Σύμπαν
Κοσμική έρευνα επιβεβαιώνει την εκπομπή ακτίνων-γ σε σύνδεση με υπερκαινοφανείς
Πέταξε το νέο διαστημικό τηλεσκόπιο ακτίνων-γ
Τι συμβαίνει με τις εκλάμψεις των γ-ακτίνων;
Home