Ο Hawking επικεφαλής μιας αντιπολεμικής διαμαρτυρίας την ημέρα των εκλογών στις ΗΠΑ

Από την Independent, 1 Νοεμβρίου 2004

Ο Stephen Hawking, που θεωρείται από τις πιο  εξέχουσες προσωπικότητες στον χώρο της φυσικής, έγινε και ο επικεφαλής μιας διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στο Ιράκ, που συμπίπτει με την εκλογή προέδρου στις ΗΠΑ. Η διαδήλωση γίνεται από την οργάνωση "Stop the War coalition".

"Από την εισβολή στο Ιράκ - τον Μάρτιο του 2003 - περισσότεροι από 25.000 πολίτες σκοτώθηκαν σε αυτή τη χώρα. Στις 2 Νοεμβρίου οι αμερικανοί πολίτες εκλέγουν τον πρόεδρο τους. Αυτή η μέρα είναι κατάλληλη για να θυμηθούμε αυτές τις χιλιάδες των πολιτών, ανδρών γυναικών και παιδιών που σκοτώθηκαν από τους - χωρίς διάκριση - βομβαρδισμούς των σπιτιών τους". Έτσι αρχίζει η πρόσκληση της Συμμαχίας "Σταματήστε τον Πόλεμο" για τη συγκέντρωση που θα γίνει ταυτόχρονα στο Λονδίνου και σε άλλες πόλεις τόσο της Βρετανίας όσο και σε άλλες χώρες.

Οι διαμαρτυρόμενοι εναντίον του πολέμου και υπέρ της ειρήνης συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Trafalgar την 5 μμ την Τρίτη, όπου θα διαβάσουν τα ονόματα των 25.000 ιρακινών ανδρών, γυναικών και παιδιών που είναι γνωστό ότι πέθαναν σε συγκρούσεις στην χώρα τους.

Όπως ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ο κατάλογος των θυμάτων φτάνει συνολικά τα 100.000 άτομα.

Έχουν συμφωνήσει να συμμετέχουν στη συγκέντρωση οι θεατρικοί συγγραφείς Harold Pinter και David Hare, η ηθοποιός Juliet Stevenson, ο δήμαρχος του Λονδίνου, Ken Livingstone, καθώς και οι συγγενείς των βρετανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ.

Ο καθηγητής Hawking, συγγραφέας του βιβλίου "Το χρονικό του χρόνου",  είναι καρφωμένος στο αναπηρικό του καροτσάκι γιατί πάσχει από μια ανίατη νευροεκφυλιστική  ασθένεια, στην οποία εκφυλίζεται συνεχώς και αμετάκλητα το σώμα του. Αλλά ο εγκέφαλος του λειτουργεί και είναι από τους πιο δραστήριους επιστήμονες του καιρού μας.

Ο ίδιος έχει καταγράψει ένα μήνυμα την περασμένη Παρασκευή, που θα μεταδόθηκε ραδιοφωνικά στην έναρξη της διαδήλωσης.

Ο πιο γηραιός διαμαρτυρόμενος στην Trafalgar Square  είναι πιθανώς ένας άλλος επιστήμονας, ο βραβευμένος με το Νόμπελ Ειρήνης, Sir Joseph Rotblat. Στη δεκαετία του '40, παραιτήθηκε από την εργασία του - την ανάπτυξη της πρώτης ατομικής βόμβας - για ηθικούς λόγους.

Ο Sir Joseph, που θα είναι 96 ετών την Πέμπτη, ανέφερε: "Σε αυτήν την πυρηνική εποχή, δεν μπορούμε απλά να επιτρέψουμε στους άλλους να αρχίσουν στρατιωτική δράση εκτός αν όλες οι άλλες προσπάθειες έχουν δοκιμαστεί και έχουν αποτύχει".

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Οι επιστήμονες πιέζουν για την επαναεξέταση του πολέμου
Οι Νομπελίστες Αμερικανοί επιστήμονες αντιτάσσονται στον πόλεμο με το Ιράκ
Κίνηση PugWash - 45 χρόνια αγώνων για την ειρήνη, τον αφοπλισμό και την πρόοδο της ανθρωπότητας
Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
Stop The War

 

 

 

Home