Συμβατά θα είναι τα συστήματα προσδιορισμού της θέσης GΡS - Galileo

Από την Ημερησία,  23 Ιουνίου 2004

Το ευρωπαϊκό δορυφορικό σύστημα προσδιορισμού της θέσης Galileo τελικά θα συνεργάζεται με το αντίστοιχο αμερικανικό GΡS, καθώς ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση κατάφεραν να επιλύσουν τις διαφωνίες τους και γι΄ αυτό είναι έτοιμες να υπογράψουν την τελική συμφωνία.

Όπως δήλωσαν αξιωματούχοι των δύο πλευρών, με τη συμφωνία εξασφαλίζεται ότι το Galileo θα είναι συμβατό με το GΡS και δεν θα δημιουργεί παρεμβολές στο σήμα του. Η τελική συμφωνία θα υπογραφεί από τον Αμερικανό υπουργό Εσωτερικών και την επίτροπο Μεταφορών της Ε.Ε., Loyola de Palacio, στο πλαίσιο της ευρωατλαντικής συνόδου κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στην Ιρλανδία το ερχόμενο Σάββατο.

Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε τη συμφωνία ορόσημο, με τεράστια οφέλη και για τις δύο πλευρές. Υπενθυμίζεται ότι η αγορά συστημάτων γεωγραφικού εντοπισμού τριπλασιάστηκε από τα 10 δισ. ευρώ το 2002 στα 30 δισ. ευρώ το 2003.

Τα δύο τελευταία χρόνια οι ΗΠΑ παρακολουθούσαν με ιδιαίτερη προσοχή το πρόγραμμα ανάπτυξης του Galileo και είχαν εκφράσει ενστάσεις, υποστηρίζοντας ότι το σήμα του νέου συστήματος θα μπορούσε να επηρεάσει οπλικά συστήματα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ που χρησιμοποιούν το GΡS για την πλοήγηση και τον εντοπισμό του εχθρού.

Επιπλέον, υποστήριζαν ότι το Galileo θα μπορούσε να δημιουργήσει παρεμβολές στις απόρρητες στρατιωτικές συχνότητες Μ-code που παρέχει το GΡS στον αμερικανικό στρατό.

Πέρυσι, η ΕΕ δέχθηκε να τροποποιήσει τη διαμόρφωση του σήματος που θα χρησιμοποιείται για κυβερνητικές υπηρεσίες, έτσι ώστε να μην παρεμβάλλεται με το σήμα του GΡS που προορίζεται για στρατιωτική χρήση από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Η νέα συμφωνία, που επιλύει όλα αυτά τα ζητήματα, καθορίζει τις προδιαγραφές για τη συμβατότητα, προβλέπει κοινή δομή σήματος για τις ανοιχτές υπηρεσίες του GΡS και του Galileo και καθορίζει τη δομή σήματος της Δημόσιας Ελεγχόμενης Υπηρεσίας Galileo.

Το Galileo αναμένεται ξεκινήσει τη λειτουργία του το 2008, με ένα δίκτυο 30 δορυφόρων. Οποιοσδήποτε διαθέτει μια συμβατή φορητή συσκευή θα μπορεί να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή το στίγμα του με ακρίβεια περίπου ενός μέτρου. Το Galileo θα είναι κυρίως πολιτική υπηρεσία και θα μπορεί να παρέχει δεδομένα για κρίσιμες εφαρμογές, όπως η καθοδήγηση πολιτικών αεροσκαφών.

Πέρσι, η Ευρώπη υπέγραψε συμφωνία για την ανάπτυξη του Galileo και με την Κίνα. Σε αυτήν προβλέπεται ότι η Κίνα θα καλύψει περίπου το ένα πέμπτο του προϋπολογισμού για τους δορυφόρους του συστήματος πλοήγησης-προσδιορισμού στίγματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

galileo

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Σύγκρουση Ε.Ε.-ΗΠΑ για το Galileo
Στην ανάπτυξη του δικού της συστήματος προσδιορισμού θέσης, Galileo, θα προχωρήσει η ΕΕ
Home