Στην ανάπτυξη του δικού της συστήματος προσδιορισμού θέσης, Galileo, θα προχωρήσει η ΕΕ

Από τη σελίδα του BBC, 26 Μαρτίου 2002

galileoΤην Τρίτη 26 Μαρτίου 2002, οι υπουργοί Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν να ξεκινήσει η ανάπτυξη του συστήματος δορυφορικής πλοήγησης και προσδιορισμού θέσης Galileo, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2008.

"Αν κάποιος θελήσε να έχει ανεξαρτησία πρέπει να έχει ένα σύστημα που δεν μπορεί να παραβιαστεί", είπε ο Dr Michael Healy, της Galileo Industries.

Η δημιουργία του δικτύου, θα ολοκληρωθεί με την ανάπτυξη σε τροχιά, 30 δορυφόρων.

Η απόφαση αυτή είναι άμεση, διαθέτοντας αρχικά 100 εκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξη του συστήματος.

Το πρόγραμμα Galileo θα δημιουργήσει ένα δίκτυο δορυφόρων και θα ανταγωνιστεί το αμερικανικό σύστημα πλοήγησης και προσδιορισμού θέσης GPS (Global Positioning System). Υποστηρίζεται από εταιρείες όπως οι Airbus, Thales και Eutelsat, οι οποίες λένε ότι θα δημιουργήσει περισσότερες από 100.000 θέσεις απασχόλησης.

Την πρώτη απόφαση οι Ευρωπαίοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων την πήραν στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη της Βαρκελώνης, στις 15 και 16 Μαρτίου 2002.

Το πρόγραμμα υπολογίζεται ότι θα κοστίσει συνολικά μεταξύ 3.2 δισ. και 3.6 δισ. ευρώ μέχρι να τεθεί σε λειτουργία, πράγμα που προβλέπεται να γίνει το 2008. Σύμφωνα με τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί, η ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος θα προσφέρουν από 1,1 δισ. ευρώ, ενώ περίπου δέκα εταιρείες και διεθνείς κοινοπραξίες θα διαθέσουν το υπόλοιπο του ποσού.

Το δορυφορικό σύστημα θα επιτρέπει σε πλοία, αεροπλάνα, τραίνα αλλά και ιδιώτες να πληροφορούνται ανά πάσα στιγμή το γεωγραφικό τους στίγμα, με ακρίβεια μερικών μέτρων, σε όλη την Ευρώπη.

Τα δύο υπάρχοντα συστήματα, το αμερικανικό (στρατιωτικό) σύστημα GPS και το ρωσικό GLONASS παρέχουν ακρίβεια της τάξης των αρκετών δεκάδων μέτρων.

Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
Europa-Η σελλίδα της ΕΕ
Galileo Website
Home