Καναδοί βρήκαν μια πρόσφατα σχηματισμένη μαύρη τρύπα ή άστρο νετρονίων

Από CBS News, 10 Ιουνίου 2004

Καναδοί ερευνητές θεωρούν ότι έχουν προσδιορίσει ένα αστρονομικό αντικείμενο, που πρόσφατα έχει σχηματιστεί, που μπορεί να είναι μαύρη τρύπα ή άστρο νετρονίων. Η ανακάλυψη φαίνεται να επιβεβαιώνει τη θεωρία ότι τα γιγάντια άστρα αφήνουν πίσω τους νέα αντικείμενα μετά την έκρηξη τους.

Οι επιστήμονες από καιρό τώρα έχουν υποψιαστεί ότι οι μαύρες τρύπες και τα αστέρια νετρονίων σχηματίζονται όταν τα γιγάντια άστρα εκρήγνυνται ως σουπερνόβες, αλλά αυτή είναι η πρώτη άμεση παρατήρηση.


Η σουπερνόβα 1987 πριν και μετά την έκρηξη

Σουπερνόβα είναι ένα γιγάντιο αστέρι που καταρρέει στον εαυτό του όταν ο πυρήνας του μένει από καύσιμα, προκαλώντας μια έκρηξη.

Τα εξωτερικά στρώματα του άστρου εκτινάσσονται πολύ μακριά, αλλά ο πυρήνας πιστεύεται ότι καταρρέει, με συνέπεια να περιστρέφεται πολύ γρήγορα σχηματίζοντας ένα πυκνό αστέρι νετρονίων ή ίσως μια μαύρη τρύπα.

Τον Ιούνιο του 2003, οι ερευνητές στο πανεπιστήμιο της Υόρκης στο Τορόντο ανίχνευσαν ραδιοκύματα που προέρχονται από το κέντρο της σουπερνόβας 1986J.

Τα ραδιοκύματα και οι εικόνες που πήραν δείχνουν ένα νέο αντικείμενο στο κέντρο της σουπερνόβας, που δεν είχε ανιχνευτεί στις προηγούμενες μελέτες πριν 20 χρόνια. Η απόσταση του είναι 30 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη. (1 έτος φωτός είναι περίπου 9,5 τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα).

Καμία μαύρη τρύπα δεν έχει ανιχνευθεί ποτέ σε μια σουπερνόβα. Οι ερευνητές δεν ξέρουν ακόμα εάν είναι ένα άστρο νετρονίων ή μια μαύρη τρύπα.

"Είναι σαν να βεβαιώνεις τη γέννηση ενός μωρού και δεν ξέρεις ακόμα εάν είναι αγόρι ή κορίτσι", λέει ο Michael Bietenholz, ένας ερευνητής στο τμήμα Φυσικής και Αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο της Υόρκης.

Ο Bietenholz και οι συνάδελφοί του στην Υόρκη και στο Νέο Μεξικό περιγράφουν τα συμπεράσματά τους στο Science.  

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Από πού προέρχονται οι υπερκαινοφανείς;
Υπερκαινοφανείς Τα πιο κατακλυσμικά φαινόμενα του σύμπαντος
Η ιστορία των υπερκαινοφανών με εικόνες
Home