Αριστείο Μποδοσάκη για τον Κυριάκο Νικολάου, έναν από τους σπουδαιότερους χημικούς του κόσμου

Από την ιστοσελίδα του Ιδρύματος Μποδοσάκη, Μάιος 2004

Η Διεθνής Επιτροπή εισηγήθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος, να απονείμει το Αριστείο Μποδοσάκη για το έτος 2004 στον κλάδο της Χημείας και συγκεκριμένα στον καθηγητή Κυριάκο Νικολάου, κυπριακής καταγωγής, για την εξαιρετική συμβολή του στη σύνθεση των πλέον πολύπλοκων φυσικών προϊόντων, τα οποία χρησιμοποιούνται, για την καταπολέμηση πολλών ασθενειών, όπως ο καρκίνος, οι μικροβιακές λοιμώξεις και τα καρδιοαγγειακά νοσήματα. Σήμερα είναι 57 ετών.

Ο βραβευόμενος είναι καθηγητής της Χημείας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, San Diego και Πρόεδρος του Τμήματος Χημείας στο Ερευνητικό Κέντρο Scripps, La Jolla. Είναι επίσης μέλος της Ακαδημίας των Επιστημών των Η.Π.Α. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 500 εργασίες, είναι κάτοχος 64 διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και στο δημοσιευμένο επιστημονικό έργο του υπάρχει ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός αναφορών.

Η πολυσχιδής ερευνητική του πορεία αριθμεί, επίσης, 45 διεθνή Βραβεία και διακρίσεις και δύο συγγράμματα. Στη διεθνή βιβλιογραφία υπάρχουν 27.204 αναφορές στο έργο του.

Ο "μάγος των οργανικών συνθέσεων", όπως έχει χαρακτηριστεί από την επιστημονική κοινότητα, θεωρείται θεμελιωτής της διαδικασίας ολικής σύνθεσης και πατέρας των πλέον πολύπλοκων ουσιών και φαρμακευτικών σκευασμάτων για την καταπολέμηση ασθενειών όπως ο καρκίνος, οι λοιμώξεις και τα καρδιοαγγειακά νοσήματα.

Για τη λαμπρή του πορεία στο χώρο της οργανικής χημείας, τα τελευταία χρόνια ο κ. Νικολάου κατατάσσεται από το Science Watch στους 10 κορυφαίους χημικούς παγκοσμίως. Έχει ήδη βραβευτεί με το  Μετάλλιο Τιμής από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Ο Νικολάου ξεκίνησε τις σπουδές του το 1964 στη Βρετανία στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου όπου πήρε το Ph.D. Εν συνεχεία έκανε τις μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στα Πανεπιστήμια Columbia και Harvard των Η.Π.Α. Ακολούθως έγινε καθηγητής στην Πενσυλβάνια.

Το Αριστείο Μποδοσάκη, που απονέμεται από το Ίδρυμα για δεύτερη φορά, θεσμοθετήθηκε για να αναγνωρίσει και να προβάλλει καταξιωμένους διεθνώς Έλληνες επιστήμονες, που συνέβαλαν καθοριστικά στην προαγωγή του επιστημονικού τους κλάδου με πρωτοποριακό και ολοκληρωμένο έργο, διεθνώς αναγνωρισμένο. Οι καταξιωμένοι αυτοί επιστήμονες αποτελούν γνήσια πρότυπα προς μίμηση και πηγή εξαιρετικής εθνικής υπερηφάνειας.

Οι υποψήφιοι πρέπει να είναι εν ζωή Έλληνες κατά την ιθαγένεια ή το γένος επιστήμονες, χωρίς όριο ηλικίας.  Το Αριστείο θα είναι ύψους 150.000 EYPΩ και απονέμεται κάθε δύο χρόνια.  

Το 2002, τη διάκριση είχε λάβει, από τον κλάδο της φυσικής, ο καθηγητής Ιωάννης Ηλιόπουλος, για| την εξαιρετική συμβολή του στη θεωρία αλληλεπιδράσεων των στοιχειωδών σωματιδίων. Ο Ηλιόπουλος ήταν από το 1978 διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας (CNRS) και από το 1990 διευθυντής του Εργαστηρίου Θεωρητικής Φυσικής της École Normale Supérieure στο Παρίσι, αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών.

Το Αριστείο, ύψους €150.000, απονέμεται από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος, μετά από εισήγηση Διεθνούς Επιτροπής, στην οποία συμμετέχουν διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι επιστήμονες.

Η Απονομή του Αριστείου θα γίνει τον προσεχή Ιούνιο.

ΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Werner Arber, Καθηγητής της Μοριακής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας.

Βραβείο Nobel Ιατρικής και Φυσιολογίας.

Cecilia Jarlskog, Καθηγήτρια της Θεωρητικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο  Lund.

Μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών της Σουηδίας. τ. Πρόεδρος της Επιτροπής Nobel Φυσικής.

Rudolf Emil Kalman, Καθηγητής της Θεωρίας Μαθηματικών Συστημάτων στο Ομοσπονδιακό Πολυτεχνείο (ΕΤΗ) της Ζυρίχης.

Βραβείο  Kyoto.  Μέλος της Εθνικής Ακαδημίας  Επιστημών των Η.Π.Α.

Erling Norrby, Καθηγητής Ιολογίας, Ινστιτούτο  Karolinska.

Γενικός Γραμματέας της Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών της Σουηδίας.

Guy Ourisson, Καθηγητής της Οργανικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου.

τ. Πρόεδρος της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών.

Valentine Louis Telegdi, Καθηγητής της Έδρας Enrico Fermi στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο και Καθηγητής Φυσικής στο Ομοσπονδιακό Πολυτεχνείο (ΕΤΗ) της Ζυρίχης.

Βραβείο Wolf Φυσικής. Μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των Η.Π.Α.

Πάνος Α. Λιγομενίδης, Ομ. Καθηγητής της Ηλεκτρονικής και Πληροφορικής στο  Πανεπιστήμιο Maryland.

Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Λεωνίδας Κ. Ρεσβάνης,  Καθηγητής της Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Διευθυντής του Ινστιτούτου Αστροσωματιδιακής Φυσικής Νετρίνων ΝΕΣΤΩΡ.

Κωνσταντίνος Ε. Σέκερης, Ομ. Καθηγητής της Βιοχημείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ομ. Διευθυντής Ερευνών στο  Εθνικό ΄Ιδρυμα Ερευνών.

Λουκάς Χ. Τσούκαλης, Καθηγητής της Ευρωπαϊκής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκήςκαι Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Αριστείο για τον καθηγητή της θεωρητικής Φυσικής Ιωάννη Ηλιόπουλο
Home