Αριστείο για τον καθηγητή της θεωρητικής Φυσικής Ιωάννη Ηλιόπουλο

Από σελίδα του Βήματος 23 Ιανουαρίου 2002

ΗλιόπουλοςΟ Διευθυντής του Εργαστηρίου Θεωρητικής Φυσικής στην Ecole Normale Superieure του Παρισιού, Ιωάννης Ηλιόπουλος, είναι από τους ανθρώπους που τιμούν την Ελλάδα στο εξωτερικό. Η επιστημονική του εμβέλεια εκτείνεται καιρό τώρα και στις δύο ακτές του Ατλαντικού. Για το λόγο αυτό, το Ίδρυμα Μποδοσάκη βράβευσε με το Αριστείο Μποδοσάκη, τη μεγάλη αυτή προσωπικότητα της Θεωρητικής Φυσικής.

Γεννημένος στην Καλαμάτα πριν 62 χρόνια, αφού σπούδασε μηχανικός στο ΕΜΠ, προχώρησε για  μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Orsay στο Παρίσι. Ακολούθως μετέβη στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, όπου δούλεψε πάνω στην Φυσική των στοιχειωδών σωματιδίων και στο Καθιερωμένο Πρότυπο.

Επέστρεψε όμως στην Γαλλία όπου ανέλαβε την Διεύθυνση του εργαστηρίου Θεωρητικής Φυσικής, στην Ecole Normale Superieure, ένα από τα καλύτερα, διάσημα και παλαιότερα Ιδρύματα της Ευρώπης.

Ήταν από αυτούς που δούλεψαν για την θεωρητική ανακάλυψη του γοητευτικού (charmed) κουάρκ, το 1970. Μετά όμως από τέσσερα έτη βρέθηκε και πειραματικά.

Με την βράβευσή του δήλωσε ότι, "Ο επιστήμονας δεν ανήκει σε μια άλλη ράτσα ανθρώπων. Αν δεχθούμε ότι η επιστήμη είναι η κωδικοποιημένη καθημερινή εμπειρία, ο επιστήμονας είναι αυτός που την έχει κάνει επάγγελμά του. Και το επάγγελμά του θεωρητικού φυσικού είναι να βάζει τάξη στον κόσμο που τον περιβάλλει."

Η απονομή του βραβείου θα γίνει τον προσεχή Ιούνιο του 2002.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Ο Μιχάλης Δερτούζος άφησε φτωχότερο τον κόσμο της πληροφορίας
Ελληνας Φυσικός προτείνεται για Nobel
Home