Δίκτυο για την παρακολούθηση του περιβάλλοντος αποφασίστηκε στο Τόκιο

Από την ιστοσελίδα Yahoo!News, 26 Απριλίου 2004

Σαράντα επτά χώρες και είκοσι ένας διεθνείς οργανισμοί συναντήθηκαν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στο Τόκιο για τη δημιουργία ενός παγκόσμιου δικτύου που θα κοινοποιεί πληροφορίες για το περιβάλλον, με στόχο την πρόβλεψη και την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών καθώς και την προστασία των οικοσυστημάτων.

Ο διοικητής της αμερικανικής Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος (EPA), Mike Leavitt, ανέφερε ότι το προτεινόμενο δίκτυο, το Παγκόσμιο Σύστημα Παρατήρησης της Γης (Global Earth Observing System  ή GEOS), θα επέτρεπε την κοινοποίηση του καιρού, του κλίματος και άλλων στοιχείων που λαμβάνονται από δορυφόρους, πλοία και επίγειους σταθμούς. Έτσι θα γλίτωναν οι χώρες δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο μέσω μια πιο αποδοτικής συλλογής τέτοιων πληροφοριών.

"Πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί πιο στενά και πρέπει να έχουμε περισσότερα στοιχεία για τον παλμό του πλανήτη", είπε ο διοικητής της EPA Leavitt στη Σύνοδο Κορυφής για την Παρατήρηση της Γης την Κυριακή.

Οι 47 χώρες και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπόγραψαν μια απόφαση που περιγράφει το πρόγραμμα στο τέλος της συνεδρίασης στο Τόκιο.

Ο Leavitt, επίσης, είπε ότι ο Πρόεδρος Bush είναι δεσμευμένος για τη βελτίωση του περιβάλλοντος, παρά την απόφασή του να μην επικυρώσει το πρωτόκολλο του Κιότο,  σχετικά με τα αέρια του θερμοκηπίου το 2001.

"Θα δουλέψουμε για να βελτιώσουμε την ποιότητα της ατμόσφαιρας και θα εφαρμόσουμε τα πιο αυστηρά πρότυπα για το όζον στη χώρα μας", συνέχισε.

Το παγκόσμιο δίκτυο δεδομένων πρόκειται επίσης να συζητηθεί από τους ηγέτες της ομάδας των οκτώ πιο προηγμένων βιομηχανικών κρατών, στη σύνοδο κορυφής στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Ιούνιο του 2004.

Η συνεδρίαση του Τόκιο ήταν η δεύτερη που έγινε μετά την πρώτη συνάντηση που έγινε πέρυσι στις 31 Ιουλίου στην Ουάσιγκτον, όπου συζητήθηκε αρχικά το σύστημα ελέγχου με στόχο την εφαρμογή του μέσα στα προσεχή 10 χρόνια.  Η επόμενη θα γίνει του χρόνου τον Μάιο στην Ευρώπη.

Το σύστημα αναμένεται να έχει τεθεί σε λειτουργία το 2014 και θα βοηθά τις χώρες-μέλη να ανταλλάσσουν δεδομένα από δορυφόρους, μετεωρολογικούς σταθμούς, πλωτήρες και άλλα μέσα συγκέντρωσης δεδομένων από όλο τον κόσμο. Η συγκέντρωση της πληροφορίας σε κοινά αποδεκτές μορφές θα επιτρέψει τη συνολική ανάλυση των στοιχείων και θα προωθήσει τη διεθνή συνεργασία στην έρευνα.

Εκτός από τη συμβολή του στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, το προτεινόμενο σύστημα έχει και πρακτική αξία. Τα συμπεράσματα που θα προκύπτουν θα είναι είναι χρήσιμα στη γεωργία, την παραγωγή ενέργειας και τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση φαινομένων όπως το Ελ Νίνο. Ιδιαίτερα ωφελημένες θα είναι οι αναπτυσσόμενες χώρες.

Στη συμφωνία μετέχουν οι G8, η Ευρωπαϊκή Ένωση, και κράτη από την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Παγκόσμια κινητοποίηση για την πρόβλεψη του παγκόσμιου κλίματος
Μια πρωτοφανής συνεργασία επιστημόνων για τη σωτηρία του πλανήτη μας
Home