Παγκόσμια κινητοποίηση για την πρόβλεψη του παγκόσμιου κλίματος

Από σελίδα του BBC, 12 Σεπτεμβρίου 2003

Γη

Μια τεράστια παγκόσμια online προσπάθεια για να προβλεφθεί με ποιο τρόπο το παγκόσμιο κλίμα θα αλλάξει αυτόν τον αιώνα προωθείται στη Βρετανία. Οι χρήστες των υπολογιστών, που θα είναι συνδεδεμένοι οπουδήποτε στη Γη, θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα ειδικό software, που θα το κατεβάσουν από το δίκτυο, για τον υπολογισμό ενός κλιματικού μοντέλου.

Οι διοργανωτές του προγράμματος λένε ότι θα είναι το μεγαλύτερο πείραμα πρόβλεψης του παγκόσμιου κλίματος.

Ελπίζουν ότι αυτό θα οδηγήσει σε μια πιο καλύτερη εικόνα του πιθανού μελλοντικού κλίματος.

Το πείραμα ξεκίνησε στις 12 Σεπτεμβρίου στο Μουσείο Επιστημών στο Λονδίνο και στο φεστιβάλ Επιστημών της Βρετανικής Εταιρείας για την Προώθηση της Επιστήμης στο Salford.

Αυτό το software είναι το προϊόν της συνεργασίας μεταξύ των Πανεπιστημίων της Οξφόρδης και του Reading, του Ανοικτού Πανεπιστημίου και του Met Office, του εργαστηρίου Rutherford Appleton, και μιας επιχείρησης λογισμικού της Tessella.

Οι επιστήμονες αναμένουν να κάνουν την, σε παγκόσμιο επίπεδο, καλύτερη πρόβλεψη του κλίματος του 21ου αιώνα.

Επί παραγγελία μοντέλα

Οποιοσδήποτε χρήστης του computer μπορεί να συμμετέχει αφού επισκεφτεί το ειδικό website της Κλιματικής Πρόβλεψης. Κάθε ένας χρήστης θα τρέξει έπειτα μια μοναδική έκδοση του κλιματικού μοντέλου του Met Office, που προσομοιώνει αρκετές δεκαετίες παγκόσμιου κλίματος σε μια εποχή.

Οι υπεύθυνοι λένε: "Για να συμμετάσχετε στο πείραμα χρειάζεστε να φορτώσετε κάποιο λογισμικό ειδικό για Windows και να το τρέχετε όποτε δεν χρησιμοποιείτε τον επεξεργαστή για άλλες εργασίες. Το λογισμικό του κλιματικού μοντέλου είναι μια χορηγία του Κέντρου Hadley."

Η Δρ Σύλβια Knight, που είναι στο Ατμοσφαιρικό, Ωκεάνιο και Πλανητικό τμήμα φυσικής στην Οξφόρδη,  τόνισε ότι "Κάθε μοντέλο είναι ελαφρώς διαφορετικό για τον κάθε χρήστη, στις αρχικές συνθήκες του (ο καιρός την ημέρα που το μοντέλο ξεκινάει να τρέχει), τα πεδία που αντιμετωπίζει (παραδείγματος χάριν, διαφορετικά σενάρια για το πώς το διοξείδιο του άνθρακα αναπτύσσεται αυτόν τον αιώνα), και γίνονται κρίσιμες προσεγγίσεις στη φυσική.

"Όλα τα μοντέλα του κλίματος πρέπει να κάνουν προσεγγίσεις, επειδή το κλίμα είναι αρκετά περίπλοκο."

Το κλιματικό μοντέλο θα τρέχει στο background των υπολογιστών, χωρίς να επηρεάζεται από άλλες εργασίες. Τα αποτελέσματα θα επιστρέφουν στους διοργανωτές του προγράμματος στο διαδίκτυο όταν τελειώνει το πείραμα.

Οι προσομοιώσεις του σημερινού κλίματος και των γνωστών αλλαγών του παρελθόντος θα χρησιμοποιηθούν για να δοκιμαστούν διαφορετικές εκδόσεις του μοντέλου, και το ρεαλιστικότερο θα χρησιμοποιηθεί για να προβλέψει το κλίμα του αιώνα.

Ο Myles Allen, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, αναφέρει: "Χάρις στη θεωρία του χάους δεν μπορούμε να προβλέψουμε ποιες εκδόσεις του μοντέλου δεν θα είναι καθόλου καλές, χωρίς να τρέξουμε αυτές τις προσομοιώσεις, και υπάρχουν τόσες πολλές εκδόσεις που δεν μπορούμε να τις τρέξουμε μόνοι μας.

"Μαζί όμως, τα αποτελέσματα των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα θα μας δώσουν μια γενική εικόνα του πόσο η ανθρώπινη επίδραση έχει συμβάλει στην πρόσφατη κλιματική αλλαγή, και του εύρους των πιθανών αλλαγών στο μέλλον."

Ενώ ο  David Stainforth, ο επικεφαλής επιστήμονας του πειράματος, αναφέρει: "Ενώ πολλές μελέτες μοντέλων στο παρελθόν έχουν κάνει εύλογες προβλέψεις της κλιματικής αλλαγής, δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε με ακρίβεια του πόσο σωστές είναι αυτές οι προβλέψεις.

"Ελπίζουμε να είμαστε σε θέση να πούμε, για πρώτη φορά, το τι κλίμα πιθανώς θα έχουμε και, το πιο σημαντικό, το τι δεν θα γίνει πιθανώς στο μέλλον."

Το πείραμα είναι δυνατό να γίνει επειδή τα μοντέλα του κλίματος, που σχεδιάστηκαν μερικά χρόνια πριν για να τρέξουν στους καλύτερους υπερυπολογιστές του κόσμου, μπορούν τώρα να εργαστούν ευτυχώς σε οποιοδήποτε καινούργιο προσωπικό υπολογιστή.

Είναι γνωστό ότι τα μοντέλα που προσομοιώνουν τις κλιματικές μεταβολές σε πλανητική κλίμακα απαιτούν τεράστια επεξεργαστική ισχύ, η οποία δεν είναι πάντα διαθέσιμη. Το νέο πρόγραμμα καταμερίζει το υπολογιστικό έργο σε πολλά ανεξάρτητα συστήματα.

Τα κλιματικά μοντέλα που χρησιμοποίησε ο ΟΗΕ προέβλεψαν αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 1.4 έως 5.8 βαθμούς Κελσίου έως το τέλος του αιώνα.

Τα μοντέλα περιλαμβάνουν μια σειρά από κανόνες για το πώς παράγοντες όπως η θερμοκρασία και η υγρασία επηρεάζουν άλλα μεγέθη, όπως η νεφοκάλυψη. Κάθε εικονικός μετεωρολόγος τρέχει ελαφρώς διαφορετικούς κανόνες.

Το λογισμικό χωρίζει τη Γη σε τετράγωνα πλευράς εκατοντάδων χιλιομέτρων, ενώ οι ωκεανοί και η ατμόσφαιρα μοιράζονται σε περίπου 20 στρώματα.

Το πρόγραμμα δεν καθυστερεί τα προγράμματα που τρέχει ο χρήστης, καθώς χρησιμοποιεί την επεξεργαστική ισχύ που δεν αξιοποιείται σε άλλες εργασίες.

Στην οθόνη του υπολογιστή προβάλλεται η πορεία του παγκόσμιου κλίματος όπως την προσομοιώνει το μοντέλο.

Σε προκαταρτικές δομικές με τη συμμετοχή 1.500 χρηστών, περίπου 250 εκδοχές του μοντέλου προέβλεψαν, κατά μέσο όρο, αύξηση της θερμοκρασίας κατά τέσσερις βαθμούς τα επόμενα 45 χρόνια.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Ο εξομοιωτής της Γης. Η κορυφαία εφεύρεση του 2002 κατά το TIME
Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
Climateprediction.net
Global Warming (US Environmental Protection Agency)
UN Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC)
Hadley Centre for Climate Prediction and Research
Rutherford Appleton Laboratory
Home