Σχέδιο για κατασκευή απορροφητήρων του διοξειδίου του άνθρακα

Από ιστοσελίδα του BBC, 13 Απριλίου 2004

Ένα σύστημα - με μια επιφάνεια περίπου 10 m2 - και το οποίο μοιάζει με απορροφητήρα, μπορεί στο μέλλον να χρησιμοποιηθεί για την απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα καθώς και των άλλων αερίων του θερμοκηπίου, προκειμένου να μην εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα. Το  πρωτότυπο ετοιμάζεται να λειτουργήσει έως τις αρχές του 2005.

Αυτό η επαναστατική συσκευή, που αναπτύσσεται από δύο αμερικανικές εταιρείες στο Tucson της Αριζόνας, Global Research Τechnologies και Wright Αssociates, πρόκειται να συμβάλει στον περιορισμό των επικίνδυνων ρύπων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, καθώς και στα επόμενα χρόνια οι βιομηχανίες θα εξακολουθούν να λειτουργούν με συμβατικά καύσιμα.

Αυτή η ιδέα της απορρόφησης των αέριων ρύπων έχει αναπτυχθεί εδώ και πολλά χρόνια μεταξύ μηχανικών και επιστημόνων, όμως, η υλοποίησή της θεωρείται ανέφικτη. Στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις χρησιμοποιούνται φίλτρα που μπορούν να απομακρύνουν το διοξείδιο του άνθρακα, καθώς εκπέμπεται από τις καμινάδες, αλλά τα συστήματα αυτά είναι αποτελεσματικά μόνο όταν υπάρχουν μεγάλες συγκεντρώσεις του αερίου.

Αντίθετα, το σύστημα που προτείνουν οι αδερφοί Wright - που προΐστανται των δύο εταιρειών - με δημοσίευσή τους στο περιοδικό Chemistry & Ιndustry θα μπορούσε να εγκατασταθεί οπουδήποτε και όχι απαραίτητα κοντά στην πηγή εκπομπών των ρυπογόνων αερίων.

Ο δικός τους απορροφητήρας θα έχει μια επιφάνεια τουλάχιστον δέκα τετραγωνικών μέτρων, η οποία θα είναι διάτρητη ή θα αποτελείται από ελάσματα, όπως στα βενετσιάνικα στόρια. Η επιφάνεια θα περιέχει ένα διάλυμα υδροξειδίου, πιθανότατα υδροξειδίου του νατρίου, το οποίο αντιδρά με το διοξείδιο του άνθρακα και δίνει ανθρακικό άλας (ανθρακικό νάτριο) και νερό. Στη συνέχεια, το διοξείδιο του άνθρακα μπορεί να ανακτηθεί από το ανθρακικό άλας και να χρησιμοποιηθεί ως διαλύτης για την άντληση υπολειμμάτων πετρελαίου από εξαντλημένες πετρελαιοπηγές.

Εντούτοις, επειδή η ανάκτηση του διοξειδίου είναι εξαιρετικά ενεργοβόρος, η τελική έκδοση του συστήματος ίσως να βασιστεί και σε άλλες χημικές αντιδράσεις. Αν το σύστημα αποδειχθεί αποτελεσματικό και βιώσιμο, θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από τη πετρελαϊκή βιομηχανία κι ακόμη, από εταιρείες που πωλούν ποσοστώσεις για την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα.

Οι σχεδιαστές του συστήματος ελπίζουν ότι ο «απορροφητήρας» θα είναι αποτελεσματικός και οικονομικά βιώσιμος, αν και πολλοί συνάδελφοί τους εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους. Εντούτοις κάποιοι συνάδελφοί τους, όπως ο χημικός μηχανικός Howard Herzog του ΜΙΤ, διατυπώνουν τις επιφυλάξεις τους, γιατί χρειάζεται περισσότερη ενέργεια για να ανακτήσουν το διοξείδιο του άνθρακα παρά για να παραχθεί.

Ας σημειωθεί ότι η μακροχρόνια έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση των μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων εκτιμάται ότι ευθύνεται για περίπου 60.000 θανάτους ετησίως.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Ξανασκεφτείτε τους απορροφητήρες του διοξειδίου του άνθρακα
Home