Συναίνεση 2004: Ο Bjorn Lomborg πάλι στο προσκήνιο

Από ιστοσελίδα του BBC, 5 Μαρτίου 2004

Ο Δανός Bjorn Lomborg , ο διάσημος συγγραφέας του βιβλίου "Ο Σκεπτικιστής Οικολόγος", λέει ότι θα πρέπει ο κόσμος να επιλέξει μεταξύ προβλημάτων, όπως η εξάλειψη της πείνας στον Τρίτο Κόσμο και η αντιμετώπιση της αλλαγής του κλίματος. Κι επειδή δεν μπορεί να τα λύσει αμέσως - λόγω έλλειψης ικανών πόρων - θα πρέπει να κάνει μερικές δύσκολες επιλογές στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του.

Σε μια συνέντευξη του στο BBC ανέφερε ότι οι πλούσιες χώρες πρέπει να ξοδέψουν περισσότερα για την εξάλειψη της φτώχειας και την προστασία του περιβάλλοντος. Το δε Μάιο οργανώνει μια διάσκεψη για να αποφασιστεί σε ποια από τα 10 πιεστικά παγκόσμια προβλήματα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα.

Δύσκολες επιλογές

Ο καθηγητής Lomborg, διευθυντής του δανέζικου Ιδρύματος Περιβαλλοντικής Αποτίμησης, έχει προσκαλέσει εννέα κορυφαίους οικονομολόγους, τέσσερις από τους οποίους είναι κάτοχοι βραβείου Νόμπελ, στη διάσκεψη, η οποία έχει τίτλο Κοπεγχάγη Συναίνεση 2004.

Πρόκειται να συζητήσουν τα 10 ουσιαστικά προβλήματα, όπως επιλέχτηκαν από το Lomborg: αλλαγή του κλίματος, μεταδοτικές ασθένειες, συγκρούσεις, εκπαίδευση, οικονομική αστάθεια, διακυβέρνηση και διαφθορά, υποσιτισμός και πείνα, μετανάστευση, υγιεινή και νερό, και περιορισμοί του εμπορίου.

Ο Lomborg ελπίζει ότι ο κατάλογος που θα επιλεγεί να ληφθεί υπ' όψιν από τους πολιτικούς και τους ιθύνοντες σε όλο τον κόσμο.

Όπως αναφέρει ο ίδιος, "Ο κόσμος αντιμετωπίζει μια σειρά σοβαρών προβλημάτων όπως η ρύπανση, η πείνα και οι αρρώστιες. Ποιο πρόβλημα όμως θα έπρεπε να εξεταστεί πρώτα; Υπάρχουν 800 εκατομμύρια άνθρωποι που πεθαίνουν από την πείνα, 2,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι που στερούνται την αποχέτευση, και δισεκατομμύρια που επηρεάζονται από την αλλαγή του κλίματος".

"Όλοι επιθυμούμε να υπήρχαν αρκετά χρήματα για να λύσουμε κάθε πρόβλημα. Αλλά υπάρχει ένα όριο στο πόσα χρήματα έχουμε. Επομένως οι πολιτικοί δίνουν προτεραιότητες κάθε ημέρα, αλλά όχι πάντα τις καλύτερες Η Συναίνεση 2004 της Κοπεγχάγης θα δώσει ένα πλαίσιο για να μας επιτρέψει να δώσουμε προτεραιότητες με ευαισθησία".

Οι διοργανωτές της διάσκεψης αναγνωρίζουν ότι τα περιορισμένα χρηματικά ποσά που είναι διαθέσιμα πρέπει να ξοδευτούν εκεί όπου θα πιάσουν τόπο. Και ισχυρίζονται ότι ο καθορισμός των προτεραιοτήτων βασίζεται συχνά στο να τραβήξουν την προσοχή των μίντια της κοινής γνώμης. Παρά τις καλές προθέσεις, οι αποφάσεις λαμβάνονται συνήθως αυθαίρετα."

"Δεν δέχομαι την κριτική ότι ο καθορισμός των προτεραιοτήτων είναι κάτι τεχνητό, που δεν μπορούμε να το κάνουμε στην πραγματικότητα. Αλλά, όλοι μας θέτουμε προτεραιότητες για το που ξοδεύουμε τα χρήματά μας. Είμαι ένας από εκείνους που σκέφτονται ότι ο κόσμος πρέπει να κάνει περισσότερα για να αντιμετωπίσει την ένδεια. Η Συναίνεση 2004 είναι για να κάνουμε τον κόσμο να καταλάβει πως μπορούμε να κάνουμε το καλύτερο, με αυτά που έχουμε."

"Οι οικολογικοί μύθοι είναι σαν ένα πιστόλι στο κρόταφο"

Η τακτική του τρόμου που χρησιμοποιείται από τις περιβαλλοντικές ομάδες για να δώσουν έμφαση στην πράσινη πολιτική τους είναι σαν να βάζουμε ένα πιστόλι στο κρόταφο.

Αυτό ήταν το προκλητικό μήνυμα, που δόθηκε σε μια διάλεξη από το Bjorn Lomborg στο Λονδίνο, ο οποίος τόνισε ότι μια τέτοια τακτική πανικοβάλει τον κόσμο για μια επικείμενη οικολογική μεταβολή και έτσι δεν βλέπει τι συμβαίνει πραγματικά.

Περιβαλλοντικοί μύθοι

Προειδοποίησε δε ότι η εμμονή σε ζητήματα όπως η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας - λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου - σημαίνει ότι σημαντικότερα ζητήματα, όπως η πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό, δεν χρηματοδοτούνται αρκετά.

Ο Lomborg υποστήριξε ότι όσο περισσότερο χρόνο ξοδεύουμε για θέματα, όπως παγκόσμια θέρμανση και ρύπανση, τόσο λιγότερο χρόνο αφιερώνουμε σε άλλα.

"Δεδομένου ότι όλοι οι πολιτικοί επισημαίνουν, ότι υπάρχει ένα περιορισμένο ποσό χρημάτων προς διάθεση, έτσι εάν ξοδεύουμε τα περισσότερα προς μία πλευρά, τότε δεν θα μπορούμε να ξοδεύουμε και κάπου αλλού", τόνισε.

"Η ιδέα που έχω, είναι ότι εάν έχουμε ένα πιστόλι στον κρόταφο μας, τότε είναι πιθανό να μην ενεργήσουμε λογικά".

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Ο θαυμαστός κόσμος του Bjorn Lomborg
Ο σκεπτικιστής οικολόγος
Home