Με την κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να αυξηθεί η φυτική παραγωγή

Από την ιστοσελίδα του Nature, 17 Φεβρουαρίου 2004 

Η κλιματική αλλαγή, και ειδικότερα η αυξημένη ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα, θα μπορούσε να αυξήσει την παραγωγή της σόγιας, που είναι μία από τις σημαντικότερες καλλιέργειες της Αμερικής, λένε ειδικοί γεωπόνοι που έχουν προσομοιώσει τις συνθήκες που αναμένονται να εμφανιστούν μέχρι το 2050 στην Αμερική.

Ο Andrew Leakey, του Πανεπιστημίου του Ιλλινόις στο Urbana-Champaign, έχει πειραματιστεί με φυτείες σόγιας κοντά στο Πανεπιστήμιο από το 2001, εκθέτοντας τα φυτά σε αυξανόμενα επίπεδα όζοντος και διοξειδίου του άνθρακα (CO2) όπως προβλέπεται από τα μοντέλα της κλιματικής αλλαγής. Και τα δύο αέρια είναι πολύ αυξημένα, εξ' αιτίας της τεράστιας κατανάλωσης του πετρελαίου και της βενζίνης στα αυτοκίνητα ή τις εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας. Το CO2 είναι ένα από τα αέρια του θερμοκηπίου, που θερμαίνει τον πλανήτη, ενώ το όζον συμβάλλει στην αιθαλομίχλη.

Αν και το όζον επιβραδύνει την αύξηση των φυτών, η ευεργετική επίδραση του διοξειδίου του άνθρακα βρήκε ο Leakey ότι αντισταθμίζει την επίδραση του όζοντος. Τα αδημοσίευτα αποτελέσματά του προβλέπουν ότι μια αύξηση της παραγόμενης σόγιας 13% από 2050, Οι αμερικανοί αγρότες φυτεύουν  ετησίως αυτήν την περίοδο, περίπου, 150 εκατομμύρια στρέμματα σόγιας.

Οι προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα αποτελέσματα της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου στις συγκομιδές των φυτών είναι σύνθετα. Αν και το αυξανόμενο διοξείδιο του άνθρακα - που αποτελεί θρεπτική ουσία για τα φυτά - γενικά υποκινεί την αύξηση, η αλλαγή του κλίματος αναμένεται να αλλάξει οτιδήποτε, από την ποσότητα του αζώτου στο χώμα έως την ποσότητα της βροχής. Όλες αυτές οι αλλαγές πρόκειται να έχουν διαφορετικές επιδράσεις πάνω στην αύξηση των φυτών.

Ανταγωνιστικά αποτελέσματα

Οι συνάδελφοι-ερευνητές  του Leakey, που καθοδηγήθηκαν από τον Steve Long, αποφάσισαν να εστιάσουν την προσοχή τους στα ανταγωνιστικά αποτελέσματα του όζοντος και του CO2. Οι ερευνητές ελευθέρωσαν τα δύο αέρια πάνω από 16 κτήματα με σόγια, που το κάθε ένα είχε διάμετρο, περίπου, 20 μέτρα.

Ένα σύστημα, που ελεγχόταν με υπολογιστή, έλεγχε τη συγκέντρωση των αερίων και την ταχύτητα του αέρα, ρυθμίζοντας έτσι την απελευθέρωση του αερίου από τους σωλήνες γύρω από τα κτήματα, έτσι ώστε να κρατηθούν τα επίπεδα της συγκέντρωσης των αερίων σταθερά.

Οι αυξημένες ποσότητες του όζοντος μειώνουν την παραγωγή της σόγιας κατά, περίπου, 20%. Αλλά η άνοδος του CO2  αντισταθμίζει και με το παραπάνω αυτή την απώλεια. Αυτό θα μπορούσε να γίνει εν μέρει επειδή τα φυτά μειώνουν το μέγεθος των πόρων στα φύλλα τους, όταν αυξάνονται τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα, για να τα βοηθήσουν να ρυθμίσουν την ανταλλαγή του αερίου. Αυτό από την άλλη μπορεί να τα βοηθήσει ώστε να προστατευτούν από το όζον.

Ο Leakey δεν θέλει η γεωργική βιομηχανία ή οποιοσδήποτε άλλος να παρανοήσει την εργασία του. "Για παράδειγμα, ένας που διάβασε την εργασία μου πήρε στραβά το νόημα της. Πίστεψε ότι η αλλαγή του κλίματος ήταν καλό πράγμα", λέει.

Η αλλαγή κλίματος είναι πιθανό να αυξήσει τις θερμοκρασίες το καλοκαίρι και να μειώσει τις βροχοπτώσεις στις μεσοδυτικές πολιτείες, εκεί όπου πραγματοποιήθηκε η δοκιμή, λέει ο Leakey. Και τα δύο γεγονότα μπορεί θα μειώσουν τη φυτική παραγωγή.

Συνολικά, προβλέπει ότι η αλλαγή του κλίματος θα επιφέρει μικρές αυξήσεις, αλλά αναφέρει ότι απαιτείται πολύ περισσότερη εργασία, προτού να μπορέσουν να συναχθούν σταθερά συμπεράσματα.

Οι μελέτες αποκαλύπτουν, επίσης, κι άλλες πιθανές συνέπειες της αλλαγής του κλίματος. Ειδικές φωτογραφικές μηχανές, ευαίσθητες στη θερμότητα, δείχνουν ότι το πάνω μέρος των πειραματικών καλλιεργειών είναι, περίπου, 2,5 °C υψηλότερα από τα περιβάλλοντα κτήματα με καλλιέργειες, πιθανώς επειδή τα φύλλα απορροφούν λιγότερο νερό όταν στενεύουν οι πόροι. Εάν τα φυτά αυξήσουν τη θερμοκρασία τους και απορροφούν λιγότερο νερό από την ατμόσφαιρα, θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα πρότυπα των βροχοπτώσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες, λέει ο Leakey.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Επιστήμονες μετρούν τις ανθρώπινες επιδράσεις στο κλίμα στην Γεωργική Εποχή
Τα φυτοπλαγκτόν των ωκεανών επιβραδύνουν την φωτοσύνθεση και απορροφούν λιγότερο άνθρακα
Νέα μελέτη δείχνει ότι ο κόσμος γίνεται πιο πράσινος - Η κλιματική αλλαγή επιταχύνει την ανάπτυξη της βλάστησης
Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
Old trees poor carbon sponge?
Trees grow faster in the city
Home