Η Ευρώπη σχεδιάζει να κάνει επανδρωμένες πτήσεις στο φεγγάρι και τον Άρη

Από σελίδα του Reuter, 4 Φεβρουαρίου 2004

Aurora

Οι ρομποτικές αποστολές και οι νέες τεχνολογίες θα ανοίξουν το δρόμο για τις ασφαλείς επανδρωμένες αποστολές στον Άρη

Ευρωπαίος θα μπορούσε να περπατήσει επάνω στην επιφάνεια του Άρη σε τρεις δεκαετίες, σύμφωνα με τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA), που ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα.

Τα σχέδια αυτά είναι ακριβέστερα από τους στόχους των ΗΠΑ, που θέλουν να στείλουν και πάλι ανθρώπους στο φεγγάρι μέχρι το 2020 και ακολούθως στον Άρη μέχρι το 2030, σύμφωνα με αυτά που αποκαλύφθηκαν τον περασμένο μήνα από τον George Bush.

"Σκεφτόμαστε ότι είναι τεχνικά εφικτό να γίνει μια επανδρωμένη αποστολή στο φεγγάρι μεταξύ του 2020 και του 2025 και ακολούθως στον Άρη μεταξύ του 2030 και του 2035", είπε ο Franco Ongaro, διευθυντής του προγράμματος της ESA για τη διαστημική εξερεύνηση Aurora.

"Έίναι ανάγκη να πάμε στο φεγγάρι προτού μπορέσουμε να πάμε στον Άρη", τόνισε μπροστά σε ένα ακροατήριο διαστημικών επιστημόνων, ακαδημαϊκών και βιομηχάνων.

"Κανένας από τους ανθρώπους που εργάστηκαν στο πρόγραμμα ΑΠΟΛΛΩΝ δεν είναι εδώ τώρα. Χρειαζόμαστε λοιπόν να μάθουμε πώς να περπατήσουμε, προτού μπορέσουμε να τρέξουμε", συμπλήρωσε.

Ο Ongaro απέκλεισε ότι υπάρχει ανοικτός ανταγωνισμός με τη NASA. Είπε ότι περιμένει οι Αμερικανοί, οι Ευρωπαίοι και οι Ρώσοι, που όλοι αυτοί σχεδιάζουν να πάνε στον Άρη, να βρίσκονται σε επαφή μεταξύ τους.

Ο χρονικός προγραμματισμός

Έτσι, στα σχέδια της ESA είναι να γίνει μια αποστολή στον Άρη το 2007 για να δοκιμάσουν ένα όχημα που να μπορεί να αντισταθεί στις πολύ υψηλές ταχύτητες επανεισόδου, από αυτά που επιστρέφουν από το φεγγάρι.

Δύο χρόνια αργότερα θα ακολουθήσει το ExoMars, μια αποστολή ρομπότ στον Άρη σε αναζήτηση ζωής, στο παρελθόν και στο παρών, και το 2014 θα γίνει μία αποστολή για να φέρει Αρειανό υλικό πίσω στη Γη.

Ο Colin Pillinger, ο υπεύθυνος επιστήμονας πίσω από το Λαγωνικό 2 που χάθηκε στον Άρη, είπε ότι είναι κρίσιμο να βρεθεί εάν υπήρξε ζωή εκεί πάνω προτού να φθάσουν οι άνθρωποι.

"Μπορείτε να αποστειρώσετε ένα ρομπότ. Αλλά δεν μπορείτε να κάνετε το ίδιο πράγμα με έναν αστροναύτη. Αναπόφευκτα ένας άνθρωπος θα μεταφέρει μικρόβια στον πλανήτη... και θα το μολύνει", είπε ο ίδιος στη συνεδρίαση.

Έχοντας βρει αν υπάρχει ή υπήρξε ζωή στον Άρη και δοκιμάζοντας την τεχνολογία της προσεδάφισης, της απογείωσης και της επανεισόδου στη Γη, η ESA προγραμματίζει έπειτα μέσα σε μια δεκαετία να στείλει μια επανδρωμένη αποστολή στο φεγγάρι για να εξετάσει τα νέα συστήματα για την υποστήριξη της ζωής εκεί πάνω.

Θα κάνει προσεκτικές παρατηρήσεις, επίσης, για τις φυσιολογικές και ψυχολογικές πτυχές των μακρινών διαστημικών αποστολών. Ένα ολόκληρο ταξίδι στον Άρη -- μετ' επιστροφής -- θα έπαιρνε σχεδόν τέσσερα χρόνια.

Μέχρι το 2026 η επανδρωμένη αποστολή στον κόκκινο πλανήτη θα είναι σχεδόν έτοιμη. Αφού βέβαια πάει πριν μια τελική αποστολή ρομπότ για να εξετάσει το ταξίδι και να δοκιμάσει όλες τις τεχνολογίες. Και τέλος, το 2030 θα γίνουν αποστολές ανεφοδιασμών πριν από την επανδρωμένη διαστημική αποστολή.

Κατόπιν, εάν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, το 2033 θα απογειωθεί το επανδρωμένο όχημα για τον Άρη της ESA.

"Είναι ο οδικός μας χάρτης, είναι η πιο συναρπαστική διαστημική περιπέτεια", τελείωσε ο Ongaro.

Νέοι Πύραυλοι

Πρόσφατα εγκρίθηκε από την ESA κονδύλι ύψους 960 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή περισσότερων πυραυλοφορέων Ariane, οι οποίοι χρησιμοποιούνται για την εκτόξευση δορυφόρων καθώς και για εξερευνητικές αποστολές.

Συγκεκριμένα, θα γίνει παραγωγή 30 Ariane 5 στο διάστημα 2005-2009 και συγχρόνως θα διατεθούν ορισμένα ποσά για δοκιμαστικές πτήσεις του τροποποιημένου Ariane-5 ECA, το πρωτότυπο του οποίου εξερράγη κατά την παρθενική του εκτόξευση το 2002. Η έκδοση ECA του πυραύλου έχει αυξημένο ωφέλιμο φορτίο δέκα τόνων.

Το προηγούμενο μοντέλο Ariane 4, για την εκτόξευση ελαφρύτερων φορτίων, θα αντικατασταθεί από το ρωσικό Soyuz, κατόπιν συμφωνίας της ESA με τη Ρωσία τον περασμένο Μάιο.

Οι Soyuz σχεδιάστηκαν τη δεκαετία του 1960 αλλά είναι οι πλέον επιτυχημένοι πύραυλοι. Μέχρι σήμερα έχουν χρησιμοποιηθεί σε 1.700 εκτοξεύσεις.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Αποικισμός του Άρη σε λιγώτερο από 20 έτη
Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
Mars Exploration Program -- JPL homepage for Mars exploration, with information about past, current, and future robotic missions to the Red Planet
Home