Ιατρικοί φυσικοί έφτιαξαν μικροσκοπικές πηγές ακτινοβολίας

Από σελίδα του PhysicsWeb, 27 Ιανουαρίου 2004

Ερευνητές στην Αυστραλία έχουν αναπτύξει μια νέα τεχνική για να φτιάξουν μικρές πηγές ραδιενέργειας για εφαρμογές στην πυρηνική ιατρική. Ο Dale Bailey και συνάδελφοι του στο Βασιλικό Νοσοκομείο στο Σύδνεϋ έκαναν αυτές τις μικρές και συμπαγείς πηγές τους εμβαπτίζοντας μικρές χάντρες σε ένα διάλυμα ραδιενεργού υγρού για ορισμένα λεπτά της ώρας. Οι χάντρες, που αφαιρούνται μετά με τσιμπιδάκια, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να γίνουν μέτρο σύγκρισης της βελτιωμένης χωρικής ανάλυσης των διάφορων νέων ιατρικών τεχνικών απεικόνισης (D Bailey et al. 2004 Phys. Med. Biol. 49 N21).

Αριστερά: Με τα βέλη φαίνονται οι μικροσκοπικές χάντρες.

Οι ραδιενεργοί ανιχνευτές χρησιμοποιούνται συνήθως στη βιοϊατρική απεικόνιση και προσφέρουν έναν τρόπο για να κοιτάζουν οι γιατροί μέσα στο σώμα, χωρίς να προσφεύγουν σε εγχείρηση. Η τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET), παραδείγματος χάριν, μπορεί τώρα να επιτύχει αναλύσεις μεταξύ 4 και 8 mm, αλλά η δοκιμή αυτής της βελτιωμένης ανάλυσης συνεπάγεται, μεταξύ των άλλων, να γίνουν οι πηγές της ραδιενέργειας συμπαγείς και πολύ μικρές. Οι ερευνητές είχαν προσπαθήσει καιρό τώρα να κάνουν τέτοιες πηγές, ακτινοβολώντας μικρά σύρματα ή μικρά σωματίδια, αλλά είχε αποδειχθεί  ότι γινόταν πολύ δύσκολα για καθημερινή χρήση.

Ο Bailey  και οι συνάδελφοι του εμβάπτισαν μικρές χάντρες του εμπορίου, μιας ένωσης από αργίλιο και πυρίτιο σε ένα διάλυμα ραδιενεργού τεχνήτιου-99. Οι χάντρες είχαν μια μέση διάμετρο περίπου 2,1 mm και περιείχαν εκατομμύρια μικροσκοπικούς πόρους - και γι' αυτό τις ονομάζουν μερικές φορές και μοριακά κόσκινα. Αυτά λοιπόν τα κόσκινα απορρόφησαν και παγίδεψαν μόρια από το διάλυμα στους πόρους τους. Μάλιστα μια τυπική χάντρα εμφάνισε ραδιενέργεια μεταξύ 3 έως 6 Megabecquerels, αφού είχε ενυδατωθεί για δύο λεπτά περίπου.

"Έχω παρουσιάσει αυτήν την τεχνική σε μερικές διασκέψεις και μου προκαλεί κατάπληξη πόσο ενδιαφέρον δείχνουν γι' αυτή", ανέφερε ο Bailey. "Η παραγωγή τέτοιων μικρών συμπαγών πηγών είναι σαφώς αόριστη και το γεγονός ότι αυτή η μέθοδος είναι τόσο εύκολη - και ανέξοδη - σημαίνει ότι θα μπορούσε να τις χρησιμοποιήσει ο οποιοσδήποτε", συμπλήρωσε.

Οι αυστραλοί ερευνητές λένε ότι αυτά τα μικροσκοπικά κόσκινα παράγουν πιο υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας και θα μπορούσαν επομένως να χρησιμοποιηθούν για την εξέταση  εικόνων με πολύ μεγάλη ανάλυση.

Αυτό θα μπορούσε να είναι σημαντικό για τη νέα γενεά των ανιχνευτών - που έχουν μια χωρική ανάλυση περίπου 1 έως 2 mm. Επιπλέον, οι χάντρες μπορούν, επίσης, να απορροφήσουν φθόριο-18, έναν ανιχνευτή που χρησιμοποιείται πολύ στην PET.

Η ομάδα αυτή προγραμματίζει τώρα να ερευνήσει εάν αυτές οι πηγές είναι ορατές με άλλες τεχνικές ανίχνευσης, όπως με την απεικόνιση ακτίνων X ή τον πυρηνικό μαγνητικό συντονισμό (MRI).

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Η Φυσική αναπτύσσει νέες τεχνολογίες για την Ιατρική
Οι φυσικοί πλάσματος αναπτύσσουν τεχνικές για την ιατρική
Τα λέιζερ δημιουργούν νέες δυνατότητες για τη βιολογική απεικόνιση
Εφαρμόζοντας τεχνικές της Φυσικής για πρώϊμη ανίχνευση του καρκίνου
Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
Dale Bailey homepage
The rise and rise of medical imaging
Watching biology in action
Home