Η αύξηση των αστικών πληθυσμών ανά τον κόσμο, απειλείται από καταστροφικούς σεισμούς

Από σελίδα του Πανεπιστημίου του Colorado, 2 Μαίου 2003

Μια νέα μελέτη από ένα καθηγητή της γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο του Colorado στο Boulder υποδεικνύει ότι ένας σεισμός ικανός να προξενήσει ως ένα εκατομμύριο απώλειες κάθε αιώνα θα μπορούσε να συμβεί, αν δεν παρθούν μέτρα για οικοδομήματα και υλικά που να αντέχουν στους σεισμούς.

Τα συμπεράσματα του καθηγητή Roger Bilham βασίζονται σε μελέτη της γρήγορης  ανάπτυξης των πληθυσμών στις μεγάλες πόλεις του πλανήτη κατά τον 21ο αιώνα, και στις τοποθεσίες των πόλεων αυτών που βρίσκονται κοντά στις νοητές γραμμές όπου κατά το παρελθόν είχαμε καταστροφικούς σεισμούς. 

Πριν από το 1600 λίγες πόλεις υπερέβαιναν το 1.000.000 κατοίκους. Κατά το 1950 υπήρχαν 43 "υπερ-πόλεις" με πληθυσμό από 2 εκατομμύρια έως και πάνω από 15 εκατομμύρια. Σήμερα υπάρχουν σχεδόν 200 τέτοιες υπερ-πόλεις στη Γη, και ο αριθμός τους θα μπορούσε να διπλασιαστεί μέχρι να σταθεροποιηθεί ο πληθυσμός της Γης. 

Περίπου 8 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν από κατάρρευση κτιρίων λόγω σεισμών κατά τα 1000 προηγούμενα χρόνια αν και δεν έχουμε επαρκή στοιχεία πριν από το 1600. Είναι όμως σαφές ότι μεταξύ του 17ου και του 20ου αιώνα ο τετραπλασιασμός των θανάτων κατ' έτος από τους σεισμούς, συνδέεται με την αύξηση της αστικοποίησης.   

Η εμφάνιση των υπερ-πόλεων έχει δεκαπλασιαστεί από το 1700 λέει ο καθηγητής. Από αυτές περισσότερες από 40 βρίσκονται σε αποστάσεις μικρότερες από 120 μίλια από τα όρια των τεκτονικών πλακών ή από την τοποθεσία όπου συνέβη ιστορικά ένας καταστροφικός σεισμός. Τέτοια παραδείγματα έχουμε στις περιοχές της Τζακάρτα στην Ινδονησία, της Τεχεράνης στο Ιράν, και της πόλης του Μεξικού στο Μεξικό. Η πόλη του Μεξικού έχει τώρα πληθυσμό περί τα 16 εκατομμύρια. 

“Το 50% των υπερ-πόλεων του πλανήτη βρίσκονται κοντά σε περιοχές όπου πιθανόν θα έχουμε σεισμούς 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, μελλοντικά " λέει ο Bilham. 

“Μια στατιστική ανάλυση του 1997 προέβλεπε ένα μελλοντικό ρυθμό απωλειών της τάξης των 8.000 θανάτων ανά έτος. Στη μελέτη αυτή έχουν υποτιμηθεί ακραία γεγονότα με απώλειες πάνω από 30.000 ανθρώπους. Οι προβλέψεις αυτής της ανάλυσης γίνονται ακόμα περισσότερο αναξιόπιστες αν λάβουμε υπ όψιν μας ακραία γεγονότα κατά τον 21ο αιώνα όπου ο πληθυσμός της Γης αναμένεται να φτάσει τα 6 δισεκατομμύρια" λέει ο Bilham. 

Από το 1998 ως το 2002, οι σεισμοί έχουν επιφέρει περί τις 10.500 απώλειες ανά έτος. Με βάση τα στοιχεία του παρελθόντος, ο Bilham κάνει τις εξής εκτιμήσεις:
  Κάθε χρόνο υπάρχει ένας σεισμός που σκοτώνει 100 ανθρώπους.
  Κάθε 2 χρόνια εμφανίζεται ένα γεγονός που σκοτώνει 1.000 ανθρώπους.
  Κάθε 5 χρόνια εμφανίζεται ένα γεγονός που σκοτώνει 10.000 ανθρώπους.
  Κάθε 100 χρόνια εμφανίζεται ένα γεγονός που σκοτώνει 300.000  ανθρώπους. 

Αλλά για το μέλλον οι 300.000 άνθρωποι αποτελούν πιθανόν μια υποεκτίμηση, διότι το μέγεθος αυτών των τεράστιων πόλεων διπλασιάστηκε τον προηγούμενο αιώνα και αναμένεται να ξαναδιπλασιαστεί κατά τον τρέχοντα αιώνα. Στο παρελθόν δεν είχαμε τόσο τρομερά πλήγματα διότι απλά δεν ήταν δυνατόν να έχουμε. Τώρα όμως έχουμε πολλές πόλεις-γίγαντες ως στόχους των σεισμών. 

Σχεδόν 100.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν από σεισμό στην Ινδία το 2000, και πρόσφατες έρευνες από τον Bilham και τους συνεργάτες του δείχνουν την πιθανότητα για σεισμό των 8,1 έως 8,3 βαθμών στη Βόρεια Ινδία από την πλευρά των Ιμαλαΐων. Ένας τόσο καταστρεπτικός σεισμός θα μπορούσε να συμβεί και σε 12 ακόμα χώρες αν συμβεί κοντά σε μια υπερ-πόλη. 

Ο Bilham πιστεύει ότι παρόλα αυτά υπάρχει ακόμα έδαφος για αισιοδοξία, αν και χαρακτηρίζει την παρούσα περίοδο ως εποχή των κατασκευών, όταν πρέπει να κατασκευαστούν 3 δισεκατομμύρια νέες κατοικίες, για ένα μελλοντικό διπλασιασμό του πληθυσμού του πλανήτη. " Μπορούμε να τουλάχιστον να κάνουμε αυτά τα νέα κτίρια ασφαλή για να κατοικηθούν", λέει. "Ας καταλάβουμε ότι δεν είναι οι σεισμοί που σκοτώνουν τους ανθρώπους, αλλά τα κτίρια και οι κατασκευαστές μη ασφαλών κτιρίων είναι που τους σκοτώνουν".  

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Επιστήμονες κατάφεραν να αναδημιουργήσουν σεισμούς στο εργαστήριο
Δορυφόροι αποκαλύπτουν τις κινήσεις των φλοιών της Γης
Ηλεκτρομαγνητικά σήματα μπορούν να προβλέψουν τους σεισμούς
Home