Δορυφόροι αποκαλύπτουν τις κινήσεις των φλοιών της Γης

Από σελίδα του BBC, 13 Σεπτεμβρίου 2002

Τα ραντάρ ανιχνεύουν πως τα σφάλματα ελευθερώνονταιΜε δεδομένα που προέρχονται από δορυφόρους εφοδιάζονται οι επιστήμονες, για να αναλύσουν τις κινήσεις του φλοιού της Γης, οι οποίες προξενούν τους σεισμούς, με ένα νέο τρόπο.

Προηγουμένως οι επιστήμονες γεωλόγοι έπρεπε να βασιστούν σε μια σειρά επιτόπιων μετρήσεων κατά μήκος της ζώνης του σεισμού.

Τα νέα δεδομένα για τις κινήσεις των βράχων έρχονται από δορυφόρους που αναμεταδίδουν τα σήματα των ραντάρ κατά μήκος μιας ευρείας περιοχής της επιφάνειας της Γης.

Η νέα αυτή γνώση μπορεί να παράσχει ένα νέο τρόπο στη μελέτη των σεισμικών ζωνών και την πρόβλεψη πότε και που μπορεί να κάνει σεισμούς.

Ο σεισμός που προβλέφθηκε με αυτό τον τρόπο έγιναν στις 16 Οκτωβρίου 1999 στην Καλιφόρνια, και είχαν μέγεθος 7.1.

Οι δορυφορικές παρατηρήσεις του σεισμού αυτού έδωσαν πληροφορίες για να τεκμηριωθούν τα χαρακτηριστικά των ρηγμάτων (εκτάσεις στο φλοιό της Γης που σπάζουν τη συνέχεια του), κάτι που ποτέ προηγουμένως δεν είχε γίνει. Αυτές περιλάμβαναν τις πρώτες αποδείξεις πως οι ρωγμές κινούνται προς τα πίσω, κόντρα στη κοινή λογική. Πριν από ένα σεισμό ξέραμε πως οι ρωγμές ακινητοποιούνται στη θέση τους λόγω τριβών.

Ο Dr Fialko του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Scripps στις ΗΠΑ, λέει πως ο σεισμός ήταν ο πρώτος που απεικονίστηκε με μεγάλο εύρος, χρησιμοποιώντας  μια νέα μέθοδο (synthetic aperture radar) που αποκαλύπτει  πολύ μικρές λεπτομέρειες των κινήσεων των ρηγμάτων.

Επίσης τα δεδομένα έδειξαν πως οι βράχοι στις ελαττωματικές ζώνες είναι περισσότερο ελαστικοί από αυτούς που τους περιβάλλουν.

"Το υλικό μέσα στις ζώνες των ρηγμάτων είναι μηχανικώς ευδιάκριτα από τα υλικά που περιβάλλουν τις ρωγμές", λέει ο Dr Fialko. "Οι βράχοι αυτοί εμφανίζονται να είναι πιο μαλακοί. Μάλιστα τεντώνονται κατά τη διάρκεια περιόδων μεγάλων τάσεων και αρχίζουν να δρουν σαν ένα ευλύγιστο υλικό".

"Οι μετρήσεις των μεταβολών στις μηχανικές ιδιότητες των ρηγμάτων μπορεί να δώσει καλές πληροφορίες για τον κύκλο των σεισμών", συνεχίζει.

Για παράδειγμα, ίσως μπορέσουμε να είμαστε ικανοί να πούμε πόσο καιρό αυτό ήταν, προτού το ρήγμα δώσει ένα σεισμό και πόσο χρόνο θα πάρει  για να επαναφερθεί στην αρχική του κατάσταση", λέει ο ίδιος.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Ηλεκτρομαγνητικά σήματα μπορούν να προβλέψουν τους σεισμούς
Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
Scripps Institution of Oceanography
Understanding earthquakes
Home