Σε συνάντηση που έγινε στη Γαλλία λένε ότι το 2002 ήταν το δεύτερο θερμότερο έτος στην ιστορία

Από την ιστοσελίδα του BBC, 10 Απριλίου 2003

Συνεχίστηκε και το 2002 μια τάση ανόδου της θερμοκρασίας, που μάλιστα ήταν από τα θερμότερα στα τελευταία πέντε χρόνια. Μόνο το 1998 ήταν θερμότερο από το 2002.

Ο πλανήτης είναι τώρα 0.6 βαθμούς Κελσίου θερμότερος από ό,τι το 1900, μια αύξηση που οι επιστήμονες αποδίδουν στην ανθρώπινη δραστηριότητα.

Οι ερευνητές λένε ότι ακόμα και μια κλασματική ώθηση στις μέσες θερμοκρασίες έχει σημαντικές συνέπειες για την υγεία του πλανήτη.

Τα συμπεράσματα εμφανίζονται στην Κατάσταση του Κλίματος, μια ετήσια έκθεση από την Αμερικανική Εθνική Ωκεανογραφική και Ατμοσφαιρική Διεύθυνση (Noaa), που βασίζεται στην έρευνα από οκτώ χώρες.

Παρουσιάστηκε στην πρώτη κοινή συνεδρίαση των επικεφαλής Ευρωπαϊκών και Αμερικανικών Γεωεπιστημονικών Ενώσεων, της Ευρωπαϊκής Γεωφυσικής Ένωσης (EGS), της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γεωεπιστημόνων (EUG) και της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης (AGU).

Ενώ η Γη θερμάνθηκε το 2002, η τάση στην Ανταρκτική ήταν να γίνει λίγο πιο ψυχρή από τις μέσες τιμές θερμοκρασίας, ένα μοντέλο συνεπές προς τη παγκόσμια κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με την Anne Waple της Noaa.

"Η Ανταρκτική είναι ένα πολύ διαφορετικό μέρος", είπε. "Υπάρχει μια μεγάλη μεγάλη μάζα εδάφους κολλημένη στο Νότο Πόλο και η κυκλοφορία γύρω από αυτήν την αποκόβει ουσιαστικά κάθε χειμώνα. Έχει τα δικά της καιρικά μοντέλα". 

Το δεύτερο εξάμηνο του 2002 είδαμε ένα ήπιο Ελ Νίνιο, το περιοδικό καιρικό φαινόμενο στον Ειρηνικό που αναστατώνει τα μοντέλα του κλίματος χιλιάδες μίλια μακριά.

Ενώ οι παγκόσμιες βροχοπτώσεις ήταν συνολικά σε μια μέση κατάσταση, το Ελ Νίνιο συνέβαλε στην ακραία ξηρασία στις ΗΠΑ, συγκρίσιμες με τη μεγάλη ξηρασία της δεκαετίας του '30, και στον Καναδά, την Αυστραλία, τη Δυτική Αφρική και την Ινδία.

Οι ξηρασίες συνεχίστηκαν σε μέρη της Κεντρικής Αμερικής, και η κεντρική Ευρώπη δοκίμασε πλημμύρες ρεκόρ.

Η δραστηριότητα τροπικών θυελλών ήταν κάτω από τα κανονικό επίπεδα, και στην Ινδία μια αποτυχία των μουσώνων οδήγησε στην πρώτη ξηρασία όλης της Ινδίας από το 1987.

Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι θα συμβαίνουν συχνότερα τέτοια ακραία καιρικά γεγονότα λόγω της κλιματικής αλλαγής, αλλά οι ξηρασίες και οι πλημμύρες του τελευταίου έτους δεν μπορούν να δεθούν οριστικά με αυτήν, είπε ο Δρ Waple, δεδομένου ότι το αρχείο του κλίματος δεν είναι αρκετά μεγάλο.

"Όμως λειτουργούμε σε έναν κόσμο που είναι θερμότερος από ό,τι ήταν 100 χρόνια πριν", είπε. "Βεβαίως αυτή η βασική κλιματική αλλαγή διαδραματίζει έναν κάποιο ρόλο".

Στη συνεδρίαση ακούστηκαν λεπτομέρειες για την έρευνα σχετικά με τα αίτια των καταστροφικών πλημμύρων της Ευρώπης και των σχετικών μαθημάτων που πήραμε από αυτές.

Ο Jiri Stehlik του Τσέχικου Υδρομετεωρολογικού Ιδρύματος είπε ότι ένα ασυνήθιστο αργοκίνητο σύστημα χαμηλής πιέσεως που στάθηκε αρκετά πάνω από την κεντρική Ευρώπη έφερε δύο κύκλους εντατικών βροχοπτώσεων μέσα σε μια εβδομάδα. Ο δεύτερος γέμισε τα ποτάμια που ξεχείλισαν στα γύρω εδάφη.

 Στην Πράγα, όπου συναντώνται δύο ποταμοί, το ποτάμι ελευθέρωσε 5.200 κυβικά μέτρα σε ένα δευτερόλεπτο, κάνοντας μια πλημμύρα τη μεγαλύτερη των τελευταίων 500 ετών, καταστρέφοντας την πόλη και τα κοντινά χωριά.

"Ήταν μια πολύ γρήγορη πλημμύρα", είπε ο Hans Wiesenegger, ένας Αυστριακός υδρολόγος από το Σάλτζμπουργκ, όπου ο ποταμός Salzach πλημμύρισε την πόλη.

"Μέσα σε 18 ώρες, είχαμε ένα μέγιστο εκκένωσης 2.300 κυβικών μέτρων ανά δευτερόλεπτο. Ο μέσος όρος είναι 180 κυβικά μέτρα".

Αν και η πρόβλεψη των πλημμύρων ήταν αρκετά ακριβής, οι επιστήμονες ήταν ανίκανοι να προβλέψουν με ποιο τρόπο τα εδάφη και οι ποταμοί θα αποκρίνονταν στη βροχή.

Οι πλημμύρες του 2002 θεωρούνται ακόμα σπάνια γεγονότα και αποδίδονται στους φυσικούς κύκλους. Ο Δρ Waple είπε: "Η πλημμύρα στην κεντρική Ευρώπη ήταν πιθανώς η δυσκολότερη στα τελευταία 100 χρόνια.

"Αλλά εάν επρόκειτο να δούμε πάλι το ίδιο είδος πλημμύρας το προσεχές έτος και πάλι σε πέντε ή 10 χρόνια, τότε αυτό είναι κάτι που είναι σαφώς έξω από τα όρια της φυσικής μεταβλητότητας". 

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Η κλιματική αλλαγή φέρνει πλημμύρες και ξηρασίες λένε οι ειδικοί
Οι εκπλήξεις του κλίματος από το παρελθόν θα μπορούσαν να δώσουν πληροφορίες για μακρύτερες ξηρασίες, αυξανόμενες στάθμες της θάλασσας για το μέλλον
Ίσως μπορεί να προβλεφθεί η παγκόσμια άνοδος της θερμοκρασίας
Ίσως το φαινόμενο Ελ Νίνιο ευθύνεται για τα ακραία καιρικά φαινόμενα
Έκθεση του ΟΗΕ επισημαίνει ότι θα διαταραχθούν τα δύο τρίτα του πλανήτη
Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
EGS-AGU-EUG Joint Assembly
Noaa
Home