Η τροχιά του άστρου υποστηρίζει την ύπαρξη της μαύρης οπής

Από σελίδα του Nature, 17 Φεβρουαρίου 2003

Προσομοίωση της ύλης και της ακτινοβολίας που στρέφονται γύρω από μιά υπερμεγέθη μαύρη τρύπαΗ αλλαγή της τροχιάς ενός νέου άστρου επιβεβαιώνει την ύπαρξη μιας μεγάλης μαύρης τρύπας στο κέντρο του Γαλαξία μας. Η ανακοίνωση έγινε στο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης, στο Denver τoυ Κολοράντο.

Οι αστρονόμοι έχουν εδώ και πολύ καιρό υπολογίσει ότι η περισσότερη από τη μάζα του Γαλαξία μας βρίσκεται μέσα σε μια τεράστια μαύρη τρύπα. Αλλά αυτό είναι δύσκολο να αποδειχθεί, εν μέρει επειδή οι μαύρες οπές απορροφούν την ακτινοβολία και έτσι γίνονται αόρατες.

Η Andrea Ghez, μία αστρονόμος στο Πανεπιστήμιο Καλιφόρνιας του Λος Άντζελες έχει βρει υπόνοιες για την κεντρική μαύρη τρύπα με τη μελέτη των τροχιών περίπου 200 αστεριών. Έχει ξοδέψει τα τελευταία οκτώ χρόνια καταγράφοντας μια αύξηση της ταχύτητας τους κατά τη κίνηση τους στο Γαλαξία.

Κατά τη διάρκεια του χρόνου, το άστρο SO-16, ολοκλήρωσε μια τέλεια στροφή σε σχήμα U. Αυτό ταιριάζει με την ιδέα ότι πλησίασε μια τεράστια μαύρη τρύπα - όπου μια πολύ μεγάλη βαρυτική έλξη του άλλαξε την τροχιά.

Οι τροχιές άλλων αστεριών έχουν δώσει ήδη ισχυρές αποδείξεις για την ύπαρξη της μαύρης τρύπας. Απλώς τώρα βελτίωσαν την εικόνα, όπως τόνισε η Ghez είπε στη συνεδρίαση της AAAS.

Το άστρο SO-16 είναι μια νέα ανακάλυψη. Κινείται με ταχύτητα 9.000 km/sec, δέκα φορές γρηγορότερα από τους γείτονές της. Και πέρασε σε απόσταση έξι χιλιάδων εκατομμυρίων χιλιομέτρων από την μαύρη οπή - πιο κοντά και γρηγορότερα από οποιοδήποτε άλλο αστέρι.

Το άστρο SO-16 παρατηρήθηκε χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο Keck στην τοποθεσία Mauna Kea στη Χαβάη, το μεγαλύτερο επίγειο οπτικό τηλεσκόπιο στον κόσμο. Αυτό μειώνει τη θαμπάδα που δημιουργείται καθώς οι ακτίνες του φωτός περνούν μέσω της γήινης ατμόσφαιρας.

Τα τηλεσκόπια όπως αυτό "δημιουργούν νέα δυναμική για τους αστρονόμους," λέει ο Christophe Dumas, ένας αστρονόμος στο εργαστήριο Jet Propulsion της NASA στην Καλιφόρνια. Η Ghez και η ομάδα της έχουν ήδη τα προκαταρκτικά αποτελέσματα ότι οι μαύρες οπές κρύβονται επίσης και στους κοντινούς γαλαξίες. 

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Οι αστρονόμοι βρίσκουν ογκώδη μαύρη τρύπα στον γαλαξία μας
Μαύρη τρύπα δίνει σημάδια στο κέντρο του Γαλαξία
Επιστήμονες βλέπουν στην καρδιά του Γαλαξία μας γιγαντιαία μαύρη τρύπα
Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
Μαύρες τρύπες-FAQ
Tο παρατηρητήριο Keck - τοποθετημένο στην κορυφή του σβησμένου ηφαιστείου Mauna Kea της Χαβάης, αποτελεί το παγκοσμίως μεγαλύτερο τηλεσκόπιο, στην οπτική και υπέρυθρη περιοχή
Home