Απέτυχε η Ιαπωνική αποστολή προς τον Άρη

Από την ιστοσελίδα ABC News, 9 Δεκεμβρίου 2003

Η πρώτη αποστολή της Ιαπωνίας για τον Άρη εγκαταλείφθηκε μετά από μια σειρά μεγάλων βλαβών στο διαστημόπλοιο. Η τελευταία αποτυχία ήταν πριν λίγες ημέρες όταν οι υπεύθυνοι της αποστολής απέτυχαν να πυροδοτήσουν τους κινητήρες του διαστημοπλοίου ώστε να μπει σε σωστή τροχιά, αλλά δεν τα κατάφεραν γιατί και τα καύσιμα του είχαν σχεδόν εξαντληθεί. Έτσι δεν θα τεθεί ποτέ σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη Άρη.

Η Υπηρεσία Εξερεύνησης του Διαστήματος της Ιαπωνίας (JAXA) προσπάθησε να επισκευάσει από μακριά τα ηλεκτρονικά κυκλώματα στο σκάφος Nozomi αλλά απέτυχε. Ως γνωστόν το διαστημικό σκάφος έπαθε μεγάλη ζημιά από μια ηλιακή έκλαμψη πέρυσι, η οποία ανάγκασε τη κύρια μηχανή να διακόψει.

Κατά ειρωνικό τρόπο, το όνομα Nozomi σημαίνει "ελπίδα" στα Ιαπωνικά.

Το Nozomi, το πρώτο σκάφος της Ιαπωνίας με στόχο τον Άρη, προωθήθηκε το 1998 αρχικά με στόχο να μπει σε τροχιά γύρω από τον Άρη μέχρι το καλοκαίρι του 1999.

Αλλά την πρώτη χρονιά είχε ένα πρόβλημα το σκάφος με την κατανάλωση καυσίμου και η προσπάθειά του ώστε να ταλαντευθεί κατάλληλα γύρω από τη Γη, για να κερδίσει έτσι την απαραίτητη ορμή από το βαρυτικό πεδίο της Γης και να ταξιδεύσει προς τον Άρη, απέτυχε.

Μια τεράστια ηλιακή έκλαμψη, όμως πέρυσι τον Απρίλιο, κατέστρεψε κάποιο επικοινωνιακό εξοπλισμό και τις συσκευές που μανουβράρουν το σκάφος.

Το Nozomi επρόκειτο να τεθεί σε τροχιά γύρω από τον Άρη σε ύψος 885 χιλιομέτρων για να μελετήσει από κοντά τα φεγγάρια του Άρη, Φόβος και Δήμος. Όπως και να διαπιστώσει αν ο πλανήτης διαθέτει μαγνητικό πεδίο και να αναλύσει την αλληλεπίδραση της αρειανής ατμόσφαιρας με τον ηλιακό άνεμο.

Το σκάφος θα παραμείνει σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο, λίγο έξω από την τροχιά του Άρη, και θα αναλάβει δευτερεύουσες αποστολές, όπως η καταγραφή διακυμάνσεων στον ηλιακό άνεμο.

Η πιο πρόσφατη αποτυχία

Αυτή η αποτυχία είναι η τελευταία στο διαστημικό πρόγραμμα της Ιαπωνίας. Λίγες μέρες πριν, τέλος Νοεμβρίου, η Ιαπωνία εγκατέλειψε την εκτόξευση κατασκοπικών δορυφόρων για να ελέγξει τη Βόρεια Κορέα όταν ένας Ιαπωνικός πύραυλος, ο H-2A, ανατινάχτηκε.

Η Ιαπωνική Υπηρεσία Αεροδιαστήματος κατέστρεψε και τον πύραυλο και τους δορυφόρους καθώς ένας από τους δύο πυραύλους απέτυχε να χωριστεί από την άτρακτο στη δεύτερη φάση.

Το 1999 κατέστρεψε επίσης έναν πύραυλο που μετέφερε έναν δορυφόρο.

Η αποτυχία εκτόξευσης του δορυφόρου, τον τελευταίο μήνα, σημαίνει ότι η Ιαπωνία θα αναγκαστεί να καθυστερήσει την προγραμματισμένη έναρξη ενός άλλου πυραύλου H-2A το Φεβρουάριο του 2004.

Η πρόσφατη αποτυχία της Ιαπωνίας έρχεται σε αντίθεση με την επιτυχία της Κίνας τον Οκτώβριο, που έστειλε ένα Κινέζο αστροναύτη σε τροχιά κάνοντας 14 περιστροφές γύρω από τη Γη, σε μια πτήση 21 ωρών. 

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Το Ιαπωνικό διαστημόπλοιο Nozomi, για τον Άρη, προσπέρασε τη Γη
Home