Το Ιαπωνικό διαστημόπλοιο Nozomi, για τον Άρη, προσπέρασε τη Γη

Από σελίδα του BBC, 20 Ιουνίου 2003

Το Ιαπωνικό διαστημικό όχημα Nozomi, που στα Ιαπωνικά σημαίνει ελπίδα, προσέγγισε κοντά στη Γη σε μία προσπάθεια να αποκτήσει ικανή ταχύτητα για το ταξίδι του στον Άρη.

Το Nozomi είχε πάθει βλάβη εξ΄αιτίας μιας ηλιακής έκλαμψης, μιας έντονης ηλιακής δραστηριότητας με καταστρεπτικά αποτελέσματα για το διαστημόπλοιο, αμέσως μετά από την εκτόξευση του και υπάρχει πιθανότητα να μην φθάσει καν στον προορισμό του.

Το σύστημα θέρμανσης δεν εργάζεται και από την άλλη πρέπει να είναι σταθεροποιημένο οπωσδήποτε για να μπορέσει να βρει το δρόμο του προς τον Άρη. Υπενθυμίζεται ότι επί πέντε χρόνια περιφερόταν άσκοπα στο διάστημα.

Ο Yasunori Matogawa, διευθυντής του διαστημικού κέντρου Kagoshima της Ιαπωνίας, είπε ότι υπάρχει μια πιθανότητα 50% για να επιδιορθωθεί η βλάβη του διαστημικού οχήματος Nozomi, με τα μέχρι τώρα στοιχεία που υπάρχουν.

Οι αρμόδιοι για το σχεδιασμό της αποστολής θα ξέρουν την επόμενη εβδομάδα εάν η προσέγγιση με τη Γη ήταν επιτυχής. Το διαστημόπλοιο είναι ήδη πέντε χρόνια πίσω από το πρόγραμμα του (εκτοξεύθηκε στις 3 Ιουλίου 1998), και έχει ελάχιστα καύσιμο. Έχει πολλά προβλήματα από τότε που συνάντησε μια ηλιακή καταιγίδα από τον ήλιο.

Η ηλιακή έκλαμψη έβλαψε τα όργανα των επικοινωνιών του διαστημικού οχήματος καθώς και το σύστημα ισχύος.

Το σύστημα θέρμανσης δεν λειτουργεί πλέον, και αυτό θα δημιουργήσει ένα ιδιαίτερο πρόβλημα όταν το Nozomi κινείται σε μεγαλύτερη απόσταση από τον ήλιο.

Το καύσιμα του θα μπορούσαν έτσι να παγώσουν και θα ήταν ανίκανο να πυροδοτήσει τους εν πλω προωθητές του για να βρεθεί σε τροχιά γύρω από τον Άρη.

Εάν το σύστημα θέρμανσης δεν λειτουργεί, θα περάσει τον Άρη. Έτσι οι επιστήμονες πρέπει να το κάνουν να δουλέψει οπωσδήποτε.

Το Nozomi έκανε την πιο στενή προσέγγιση με τη Γη σε ύψος 18.000 km. Η βαρύτητα του πλανήτη μας του έδωσε μια ώθηση προς την κατεύθυνση του Άρη.

"Χωρίς αυτή την ώθηση το Nozomi δεν θα είναι σε θέση να φθάσει ποτέ στον Άρη¨, είπε ο Matogawa.

Αυτή είναι η δεύτερη προσπάθεια του οχήματος να αποκτήσει την ώθηση που χρειάζεται. Η πρώτη έγινε τον Δεκέμβριο του 2002, αλλά τότε απέτυχε να του δώσει ικανοποιητική ταχύτητα.

Εάν το κάνει το Nozomi θα φτάσει στον κόκκινο πλανήτη και θα μελετήσει την Αρειανή ατμόσφαιρα και την αλληλεπίδρασή του με τον ηλιακό άνεμο.

Πρέπει να φθάσει σχεδόν τον ίδιο χρόνο με την Ευρωπαϊκή αποστολή Mars Express και τις δύο Αμερικανικές που έφυγαν αυτό το μήνα.

Ο Mars Express της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας με το σκάφος που θα προσεδαφιστεί στον Άρη, Beagle 2, προωθήθηκαν από το Ρωσικό Κοσμοδρόμιο Baikonur στο Καζακστάν στις 2 Ιουνίου 2003.

Από την άλλη μεριά, το πρώτο από τα δύο rover, με το όνομα Spirit, που θα φύγουν με την αποστολή Mars Exploration της NASA, έφυγε πριν λίγες μέρες. Η δε δεύτερη αναχώρηση, του Opportunity, τίθεται για τις 25 Ιουνίου.

Οι προηγούμενες αποστολές στον Άρη, είχαν ένα υψηλό ποσοστό αποτυχίας, με δύο από τα τρία διαστημόπλοια να αποτυγχάνουν το σκοπό τους.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Europe goes to Mars
Η αποστολή της ακάτου Spirit ξεκίνησε το εξαμηνιαίο ταξίδι της για τον κόκκινο πλανήτη στις 10 Ιουνίου 2003">
Home