Αμερικανοί ισχυρίζονται ότι οι εκρήξεις των ηφαιστείων κάνουν πιθανότερη την εμφάνιση του Ελ Νίνιο

Από την ιστοσελίδα του ABC News, 20 Νοεμβρίου 2003

Θα μπορούσαν οι ηφαιστειακές εκρήξεις να αυξήσουν την πιθανότητα ενός γεγονότος Ελ Νίνιο και να συμβάλουν στη διαδικασία της ξηρασίας;

Οι τεράστιες ποσότητες της σκόνης και των αερίων του θερμοκηπίου, που βγαίνουν από τα τροπικά ηφαίστεια, μπορούν να διπλασιάσουν την πιθανότητα να συμβεί ένα γεγονός El Niño εκείνη τη χρονιά, σύμφωνα με μια νέα Αμερικανική έρευνα που φέρνει στο προσκήνιο μια αμφισβητούμενη θεωρία.

Αλλά ένας αυστραλός εμπειρογνώμονας λέει ότι εάν υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ των δύο, ένα φαινόμενο Ελ Νίνιο είναι πιθανότερο να αυξήσει την ευκαιρία για έκρηξη των ηφαιστείων, παρά τα ηφαίστεια να αυξήσουν την πιθανότητα ενός γεγονότος Ελ Νίνιο.

Ο Brad Adams του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια στην πόλη Charlottesville και οι συνάδελφοι του εκθέτουν στο σημερινό τεύχος του Nature τη μελέτη που έκαναν πάνω στα αρχεία του κλίματος και των ηφαιστειακών δραστηριοτήτων, που εκτείνονται εκατοντάδες χρόνια στο παρελθόν.

Οι επιστήμονες αυτοί θεωρούν ότι γεγονότα όπως το Ελ Νίνιο προκαλούνται από τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ του Ειρηνικού ωκεανού και της ατμόσφαιρας. Αυτές μπορούν να οδηγήσουν σε δραματικές κλιματικές αλλαγές συμπεριλαμβανομένων και των ξηρασιών στην Αυστραλία και των επικίνδυνων ξαφνικών πλημμυρών σε ερημικές περιοχές της Νότιας Αμερικής.

Ο Adams και οι συνάδελφοι του χρησιμοποίησαν αρχεία των γεγονότων Ελ Νίνιο από τους δακτυλίους των δέντρων, την αύξηση των κοραλλιών και τους πυρήνες πάγου μαζί με τα αρχεία της σκόνης από τις ηφαιστειακές εκρήξεις, που διατηρήθηκαν στον πολικό πάγο και χρονολογούνται από τα μέσα του δεκάτου έβδομου αιώνα. Τα γεγονότα Ελ Νίνιο φάνηκαν να είναι συχνότερα την εποχή που εξερράγησαν τα τροπικά ηφαίστεια.

Δεν είναι βέβαια οι πρώτοι ερευνητές που έχουν προτείνει μια σύνδεση μεταξύ της ηφαιστειακής δραστηριότητας και του Ελ Νίνιο, αν και οι πιο αρχικές μελέτες είχαν στηριχθεί μόνο στις μετρήσεις της θερμοκρασίας τα τελευταία μόνο 100 χρόνια.

Σύμφωνα με τον Neville Nicholls, που είναι επικεφαλής της ομάδας πρόβλεψης του κλίματος στο Αυστραλιανό Γραφείο της Μετεωρολογίας , οι Αμερικανοί ερευνητές έχουν κάνει την καλύτερη εργασία πάνω στην ηφαιστειακή δραστηριότητα και τη σύνδεση της με το Ελ Νίνιο. Αλλά, όμως, δεν είναι πεπεισμένος ότι τα ηφαίστεια αυξάνουν τον κίνδυνο από το Ελ Νίνιο.

Ο Nicholls είπε ότι οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τις θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας στον ανατολικό Ειρηνικό κατά τη διάρκεια της αιχμής του φαινομένου, σαν το δείκτη ενός Ελ Νίνιο, παρά την αρχή του γεγονότος που ξεκινάει εννέα μήνες νωρίτερα.

Και συνέχισε ότι από την έρευνά του στις προηγούμενες μελέτες, διαπίστωσε ότι όταν χρησιμοποιήθηκε η έναρξη του Ελ Νίνιο αντί της αιχμής του φαινομένου, τα ηφαίστεια βρέθηκαν να εκρήγνυνται αφότου είχε αρχίσει το κλιματολογικό γεγονός.

"Άρα, εάν υπάρχει μια σχέση, είναι πιθανότερο το Ελ Νίνιο να προκαλεί τις εκρήξεις παρά το αντίθετο".

Ο Nicholls είπε ότι το Ελ Νίνιο αλλάζει τους γήινους ανέμους και τα ρεύματα κατά έναν τρόπο, που μπορεί ακόμη και να αλλάξει την περιστροφή της Γης και στη συνέχεια τη διάρκεια της ημέρας. Κι αυτό θα μπορούσε να εξασκήσει τεράστια πίεση στην επιφάνεια του πλανήτη.

Αλλά, το πιο σημαντικό, συνεχίζει ο Nicholls, οι επιστήμονες έχουν ήδη ένα αποτελεσματικό μοντέλο για το Ελ Νίνιο, τα συνδεμένα μοντέλα των ωκεανών και της ατμόσφαιρας που μπορούν να προσομοιωθούν και να προβλέψουν τα γεγονότα Ελ Νίνιο.

"Εάν μπορούμε να το κάνουμε αυτό, τότε δεν υπάρχει χώρος για να δείξουμε ότι τα ηφαίστεια είναι η ώθηση για το φαινόμενο Ελ Νίνιο."

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Η σκόνη κάνει αβέβαια την πρόβλεψη για την κλιματική αλλαγή
Σ’ ένα φαύλο κύκλο, η σκόνη επιδεινώνει την ξηρασία
Το φαινόμενο El Nino
Home