Η σκόνη κάνει αβέβαιη την πρόβλεψη για την κλιματική αλλαγή

Από σελίδα του ABC News, 7 Νοεμβρίου 2003

Μια εικόνα, της 30ης Απριλίου 2003, εμφανίζει ένα πυκνό νέφος σκόνης να ξεπηδάει από την ακτή της Αφρικής.

Μια νέα μελέτη τονίζει τα μειονεκτήματα στις υποθέσεις των εμπειρογνωμόνων για μια κυρίαρχη επίδραση στην παγκόσμια κλιματική αλλαγή - της αερομεταφερόμενης σκόνης.

Η μελέτη της σκόνης, που μεταφέρθηκε χιλιάδες χιλιομέτρων από τις ξηρές περιοχές της Αφρικής στην θάλασσα της Καραϊβικής, αποκαλύπτει νέες πολυπλοκότητες στη δυσνόητη και επίπονη εργασία της πρόβλεψης της κλιματικής αλλαγής, λένε οι εν λόγω επιστήμονες, των οποίων η εργασία δημοσιεύεται στο περιοδικό Science αυτής της εβδομάδας.

Η ορυκτή σκόνη από τα χώματα είναι γνωστή ότι επηρεάζει το κλίμα με τη σκέδαση και τη διασπορά καθώς και την απορρόφηση της ηλιακής ακτινοβολίας, και την τροποποίηση των ιδιοτήτων των νεφών, λένε οι συντάκτες, Δρ Joseph Prospero από το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι και ο Δρ Peter Lamb, από το Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα.

Η διακυβερνητική επιτροπή για την κλιματική αλλαγή (IPCC) προηγουμένως είχε υποθέσει ότι όλη η μεταβλητότητα στις εκπομπές της ατμοσφαιρικής σκόνης έχει σαν αιτία τις ανθρώπινες δραστηριότητες πάνω στη χρήση του εδάφους - όπως η υπερβόσκηση - που, όπως υπολόγιζαν συμβάλλει τουλάχιστον στο 20 έως 50 τοις εκατό των συνολικών εκπομπών εκπομπών της σκόνης σήμερα. Το IPCC επίσης υποθέτει ότι οι φυσικές πηγές της σκόνης είναι ουσιαστικά αμετάβλητες εδώ και αρκετές εκατοντάδες έτη.

Εντούτοις, η νέα εργασία στη Βόρεια Αφρική - που θεωρείται ότι είναι η μεγαλύτερη πηγή της σκόνης στον κόσμο σήμερα - ρίχνει φως στα μειονεκτήματα αυτών των υποθέσεων της IPCC.

"Αν και οι ανθρώπινες επιδράσεις σαφώς είναι εμφανείς σε πολλές περιοχές, δεν εμφανίζονται να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη, μεγάλης κλίμακας, μετακίνηση της σκόνης στη Βόρεια Αφρική," γράφουν οι Prospero και Lamb στην εργασία τους. "Πράγματι οι ισχυρότερες, μεγαλύτερες και πιο επίμονες πηγές σκόνης στη Βόρεια Αφρική είναι σε περιοχές που είναι ουσιαστικά ακατοίκητες."

Το ζευγάρι των ερευνητών μέτρησε τη ποσότητα του χώματος, που μεταφέρθηκε από τους συνήθεις ανέμους από τη βόρεια Αφρική στο νησί Μπαρμπάντος της Καραϊβικής από το 1965 ως το 1998. Βρήκαν δε ότι οι εκπομπές της σκόνης είναι κατ' ασυνήθιστο τρόπο έντονες, όταν υπάρχει επίμονη ξηρασία σε μια περιοχή που είναι γνωστή ως Σοuδανική Σαχάρα.

Οι εκτιμήσεις τους, που βασίζονται σε μακροπρόθεσμα στοιχεία βροχοπτώσεων, υποδεικνύουν ότι οι συγκεντρώσεις της σκόνης ήταν αισθητά χαμηλότερες κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου μέρους του 20ού αιώνα, προτού να αρχίσει η ξηρασία στη Σοuδανική Σαχάρα κατά τη δεκαετία του '70.

Ενώ υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες, εκτός από την πτώση των βροχοπτώσεων , η έρευνα εν τούτοις καταδεικνύει την ευαισθησία της μετακίνησης της σκόνης σε αλλαγές στο περιφερειακό κλίμα, λένε οι οι ερευνητές.

"Αυτή η τοπική αλλαγή τονίζει την ανάγκη να γίνει κατανοητό, με ποιό τρόπο η σκόνη εν συνεχεία, έχει επιπτώσεις στις διαδικασίες της αλλαγής του κλίματος αλλά σε μεγαλύτερες κλίμακες," λένε, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε πιθανά να οδηγήσει σε εντονότερες ή πιο παρατεταμένες ξηρασίες.

Μια εκπρόσωπος για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η Jane Harriss, είπε ότι η διακυβερνητική επιτροπή, IPCC, έκανε ιδιαίτερα αβέβαιες εκτιμήσεις σχετικά με τα αερομεταφερόμενα σωματίδια. Όπως και ότι η νέα εργασία ήταν ένα σημαντικό πρόσθετο κομμάτι στο γρίφο της αλλαγής του κλίματος.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Σ’ ένα φαύλο κύκλο, η σκόνη επιδεινώνει την ξηρασία
Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
Η σκόνη γεννά σκόνη-Σελίδα της NASA
Desert Dust, Dust Storms, and Climate
Home