Συναρμολογείται το νέο τηλεσκόπιο 'Αρίσταρχος'

Από το δίκτυο, 11 Οκτωβρίου 2003

Ξεκίνησε η διαδικασία της συναρμολόγησης του νέου υπερσύγχρονου ελληνικού τηλεσκοπίου 'Αρίσταρχος', που θα βρίσκεται στο Χελμό. Θα είναι ένα από τα σημαντικότερα τηλεσκόπια της Ευρώπης τόσο από πλευράς διαστάσεων του πρωτεύοντος κατόπτρου του, που θα έχει διάμετρο 2.3 μέτρα, όσο και από πλευράς υψηλής τεχνολογίας, που επιτρέπει μεγάλη ακρίβεια στη στόχευση και την παρακολούθηση των άστρων αλλά και, γενικότερα, άλλων ουρανίων αντικειμένων ιδιαίτερου αστρονομικού ενδιαφέροντος.

"Η σύζευξη του τηλεσκοπίου με μία σειρά από σύγχρονα ανιχνευτικά όργανα φωτός θα επιτρέψει τη διείσδυση του ανθρώπου σε μεγάλο βάθος του ορατού σύμπαντος και τη μελέτη φαινομένων που ακόμα παραμένουν ανερμήνευτα", δήλωσε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Αστρονομίας και Αστροφυσικής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, καθηγητής Χρήστος Γούδης.

Η εγκατάσταση του υπερσύγχρονου τηλεσκοπίου είναι μία σταδιακή διεργασία η οποία άρχισε πέρυσι με την ολοκλήρωση της κατασκευής του σφαιρικού θαλάμου, δηλαδή του θόλου και των κτιρίων ελέγχου του αστεροσκοπείου Χελμού, που βρίσκεται στη θέση Νεραϊδόραχη, στην υψηλότερη κορυφή του Χελμού σε ύψος 2.340 μέτρων, κοντά στα ύδατα της Στυγός.

Εάν το χρονοδιάγραμμα προχωρήσει ομαλά το τηλεσκόπιο θα δει το πρώτο φως του, όπως λέγεται στην αστρονομική διάλεκτο η έναρξη λειτουργίας του, δηλαδή η σκόπευση του πρώτου άστρου για ερευνητικούς λόγους, το καλοκαίρι του 2004. 

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Το πρόγραμμα Εύδοξος
Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
Η Σελίδα του Αστεροσκοπείου Αθηνών
Home