Το πρόγραμμα Εύδοξος.

Ενα εκπαιδευτικό πειραματικό αστρονομικό πρόγραμμα  23-Οκτωβρίου-2000

Ενα εκπαιδευτικό πειραματικό αστρονομικό πρόγραμμα με το όνομα 'Εύδοξος' ξεκινάει σε ένα μήνα περίπου, με κύριο στόχο την εκπαιδευτική δραστηριότητα γύρω από την Αστρονομία και την αναβάθμιση του μαθήματος της Αστρονομίας που γίνεται στα Λύκεια της χώρας μας.

Συγκεκριμμένα σε ένα οροπέδιο του όρους ''Αίνος'' (υψόμετρο 1050 μέτρα) στην Κεφαλλονιά, εγκαθίσταται ένα Αστεροσκοπείο, στο οποίο μαθητές από όλη την Ελλάδα θα έχουν την δυνατότητα να το επισκέπτονται ή να παρατηρούν διάφορα ουράνια σώματα με ένα αύτοματο τηλεσκόπιο μέσω όμως του διαδικτύου (Internet).

Σε πρώτη φάση θα ξεκινήσει σε ένα μήνα περίπου και θα εμπλέξει 5 Λύκεια της χώρας. Μόλις ολοκληρωθεί (λίγο πρίν τη λήξη του σχολικού έτους 2000-01), τότε θα απελευθερωθεί το σύστημα μακρόθεν παρατήρησης γιά όλα τα ενδιαφερόμενα ελληνικά σχολεία για δέκα χρόνια τουλάχιστον, οπότε θα μπορούν να παρατηρούν με το τηλεσκόπιο-ΑΜ από το σχολείο τους (δια του διαδικτύου). Θά κυκλοφορήσουν τότε σέ όλους οι εργαστηριακοί οδηγοί, το λογισμικό μακρόθεν ελέγχου και το υπόλοιπο κατατοπιστικό υλικό.

Το αστεροσκοπείο "Εύδοξος" είναι το πρώτο "Τηλε-εργαστήριο" της χώρας μας. Θα διαθέτει τα όργανά του (όπως π.χ το ρομποτικό τηλεσκόπιο ΑΜ) για πειράματα  που θα σχεδιάζονται και θα εκτελούνται από τους καθηγητές καί τους μαθητές των σχολείων, εκτός εάν θέλουν να επαναλαμβάνονται τα διδακτικά πειράματα που η Επιστημονική Επιτροπή του προγράμματος θα προτείνει.
Οι δυνατότητες και οι προοπτικές που διανοίγονται είναι απεριόριστες και εξαρτώνται κυρίως από την δημιουργική φαντασία και επινοητικότητα των χρηστών.

Πως δημιουργήθηκε

Το αστεροσκοπείο είναι αποτέλεσμα των προσπαθειών και της συμβολής διαφόρων φορέων όπως της Περιφέρειας Κεφαλλονιάς και Ιθάκης, του κέντρου Φυσικών Επιστημών ''Δημόκριτος'', της σχολής Ναυτικών Δοκίμων, του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων καθώς και της Πολεμικής Αεροπορίας η οποία παρεχώρησε τις εγκαταστάσεις της υπάρχουσας αεροπορικής βάσης. Η δημιουργία του Αστεροσκοπείου είναι στην τελική της φάση, μιάς και πρόσφατα παρελήφθη το αυτόματο τηλεσκόπιο TORUS CC06 (διάμετρος κατόπτρου 0.60 μέτρα) το οποίο θα εγκατασταθεί και θα λειτουργήσει τους επόμενους μήνες.

Παράλληλα, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών δώρισε μια ισημερινή πλατφόρμα με φωτογραφικά τηλεσκόπια κατάλληλα για την φωτογράφιση μεγάλων πεδίων στον ουρανό. Μελλοντικά, θα εγκατασταθεί και ένα εκπαιδευτικό ραδιοτηλεσκόπιο. Οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2001, οπότε και το αστεροσκοπείο θα παραδωθεί στους χρήστες του. Πέρα από την εκπαιδευτική δραστηριότητα, ο εξοπλισμός θα διατεθεί και για επιστημονική χρήση από αστρονόμους και σοβαρούς ερασιτέχνες αστρονόμους.

Εάν στείλετε την διεύθυνσή σας στην Γραμματεία του προγράμματος (dionmes@hotmail.com) με αντίγραφο στον επιστημονικό υπεύθυνο Δρ. Ν. Σολωμό, θα σας στείλουν έντυπο ενημερωτικό υλικό το οποίο άν και δέν είναι στην τελική του μορφή θα σας κατατοπίσει αρκετά.
Αν το ζητήσετε θα σας δίνουν και το ηλεκτρονικό Δελτίο που διανέμουν με επίκαιρα αστρονομικά φαινόμενα και ειδήσεις. Σελίδα στο Ιντερνετ υπάρχει αλλά δέν είναι ορατή ακόμα από αυτούς που δέν μετέχουν στον πρώτο πειραματισμό.

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τον επιστημονικό υπεύθυνο Δρ. Ν. Σολωμό.

Home