Αντικρούεται αποδεκτή θεωρία για την επιφάνεια του Άρη

Από σελίδα της ABC News, 4 Σεπτεμβρίου 2003

Εργαστηριακά στοιχεία αντικρούουν τις θεωρίες ότι η κατακόκκινη επιφάνεια του Άρη προήλθε από την εποχή που ήταν ο πλανήτης πλημμυρισμένος με νερό.

Σε ένα άρθρο, που δημοσιεύεται στο περιοδικό New Scientist οι υπερασπιστές αυτής της θεωρίας λένε ότι η κοκκινωπή σκόνη του Άρη προήλθε από το σίδηρο στους βράχους και ο οποίος κατά τη διάρκεια δισεκατομμυρίων ετών διαλύθηκε στους ωκεανούς, τις λίμνες και τους ποταμούς του πλανήτη κοκκινίζοντας τον.

Ο σίδηρος αφού οξειδώθηκε εκάθησε έπειτα πάνω σε όλες τις Αρειανές επιφάνειες χάρις στις καιρικές συνθήκες του πλανήτη.

Αργότερα όμως έγινε το κλίμα ξηρό αφότου εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς τα νερά, που είτε υποχώρησαν κάτω από το έδαφος ή διέφυγαν σαν ατμοί στο διάστημα.

Αλλά ένας αμερικανός επιστήμονας, ο Albert Yen του Εργαστηρίου Προώθησης (JPL) της NASA, έχει αντιτεθεί σε αυτήν την ιδέα, δείχνοντας την ύπαρξη μιας παράξενης απόκλισης μεταξύ της σκονισμένης επιφάνειας του Άρη και των βράχων του.

Δύο όψεις του Άρη
Εικόνες του Άρη

Το επιφανειακό χώμα έχει περισσότερο μαγνήσιο και σίδηρο από τους βράχους, σύμφωνα με τα στοιχεία που στάλθηκαν από την αποστολή Mars Pathfinder του 1997.

Ο Yen θεωρεί ότι η σκόνη του εδάφους μπορεί να έχει προέλθει μόνο από μικροσκοπικά συντρίμμια από μετεωρίτες κλπ πλούσια σε μέταλλο, που πέφτουν συνεχώς πάνω στον Άρη από το διάστημα κι όχι με τη βοήθεια του νερού.

Λέει ότι οι υπολογισμοί του σημαίνουν ότι η πτώση της σκόνης είναι αρκετά μεγάλη για να επικαλύψουν τον Άρη σε ένα βάθος πέντε εκατοστών για κάθε ένα δισεκατομμύριο χρόνια.

Ο Yen έχει δοκιμάσει τη θεωρία του εκθέτοντας μεταλλικό σίδηρο στο εργαστήριο με κατάλληλες συνθήκες που μιμούνται το φως του ήλιου του Άρη, την ατμόσφαιρα και την ψυχρή θερμοκρασία του.

Έτσι βρήκε ότι τα κόκκινα οξείδια του σιδήρου άρχισαν να σχηματίζονται μέσα σε μια εβδομάδα και δεν ήταν απαραίτητη η ύπαρξη του νερού.

Ο Yen συμφωνεί ότι το νερό στην επιφάνεια ήταν πιθανώς άφθονο στον Άρη, αλλά λέει ότι ήταν σαφώς πολύ λιγότερο σημαντικό στην δημιουργία της επιφάνειας του πλανήτη από όσο θεωρείται σήμερα.

Τρεις αποστολές - η μία από την Ευρώπη, δύο από τις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι σήμερα καθ' οδόν για τον Άρη με στόχο την ανάλυση του χώματος του για την παρουσία νερού και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης για τη ζωή.

Η πρώτη αποστολή, της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας 2, η Mars Express/Beagle 2 πρέπει να φτάσει στις 25 Δεκεμβρίου.

Ο Yen είπε ότι πιθανώς οι αποστολές θα βρουν νικέλιο στο χώμα που θα υποστήριζε τη θεωρία του ότι ο Άρης ήταν χρωματισμένος κόκκινος χάρις στη διαστημική σκόνη.

Το νικέλιο είναι άφθονο στους μετεωρίτες αλλά είναι σπάνιο στους Αρειανούς βράχους.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Ανθρακικά άλατα βρέθηκαν στον Άρη
Εικόνες από την Οδύσσεια δείχνουν ένα δυναμικό Άρη
Home