Αποικία στο φεγγάρι στα προσεχή 20 χρόνια θα μπορούσαν να κάνουν οι άνθρωποι

Από σελίδα του BBC, 19 Αυγούστου 2003

Σύμφωνα με Bernard Foing της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, η τεχνολογία θα αναπτυχθεί σε τέτοιο βαθμό που σύντομα θα ιδρυθεί ένα φυλάκιο στη Σελήνη για τις επισκέψεις των αστροναυτών.

Εντούτοις, απαιτείται η πολιτική θέληση για να εμπνεύσει τους λαούς για να υποστηρίξει αυτή την πρωτοβουλία.

"Θα εξαρτηθεί όμως από την πολιτική θέληση για να προετοιμαστεί η αποίκιση του φεγγαριού ή να χρησιμοποιηθεί ως καταφύγιο για το ανθρώπινο γένος", λέει ο Foing.

Κίνηση ιόντων

Το τηλεκατευθυνόμενο διαστημικό όχημα SMART-1, που πρόκειται να πετάξει αρχές του Σεπτεμβρίου, πετά στο φεγγάρι για να καταδείξει ότι η Ευρώπη έχει την τεχνολογία για τις μελλοντικές επιστημονικές διαστημικές αποστολές.

Η βασική μορφή προώθησής του είναι μια ιοντική μηχανή που τροφοδοτείται από ηλιακά πάνελ κι όχι με τα συμβατικά χημικά καύσιμα.

Όταν φθάσει στο φεγγάρι, μετά από ένα ταξίδι 15 μηνών, θα ψάξει με τη βοήθεια των ακτίνων-Χ για πάγους στο βάθος των κρατήρων και θα προσδιορίσει την αφθονία των μεταλλευμάτων στην επιφάνεια.

Εν συνεχεία, θα ψάξει για να βρει κατάλληλες περιοχές προσελήνωσης για μελλοντική σεληνιακή εξερεύνηση, όπως θα είναι μια αποστολή για να επιστρέψει πίσω στη Γη σεληνιακά δείγματα. Αυτή η αποστολή προγραμματίζεται να γίνει από τη NASA το 2009.

"Το φεγγάρι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σαν ένα τεστ για τις μελλοντικές ανθρώπινες αποστολές," λέει ο Sarah Dunkin, ένας βρετανός επιστήμονας επικεφαλής για το πρόγραμμα SMART-1.

"Το να ζήσουμε πραγματικά σε έναν άλλο κόσμο θα ήταν μια μεγάλη δοκιμασία της τεχνολογίας καθώς επίσης και της ανθρώπινης φυσιολογίας. Δεν ξέρουμε ποια είναι τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα της διαβίωσης σε ένα χαμηλό περιβάλλον της βαρύτητας."

Οποιοδήποτε μακροπρόθεσμο πρόγραμμα ίδρυσης μιας σεληνιακής βάσης πρόκειται να στηριχθεί με τη διεθνή συνεργασία.

Θα συμπεριληφθούν χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα, δύο κράτη που έχουν δεσμευτεί  πρόσφατα να στείλουν αστροναύτες στο φεγγάρι.

Εντούτοις, κάτω από την τρέχουσα πολιτική, η Μεγάλη Βρετανία δεν θα περιλαμβανόταν επειδή δεν υποστηρίζει την επανδρωμένη διαστημική εξερεύνηση.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Πράσινο φως για την Ευρωπαϊκή αποστολή του SMART 1 στο φεγγάρι στις 28 Αυγούστου
34 χρόνια μετά την πρώτη προσεδάφιση, σχεδιάζεται ο εποικισμός της Σελήνης
Το φεγγάρι Ένας κόσμος εγκαταλειμμένος γεμάτος κρατήρες
Home