Το 'μαύρο τρίγωνο' της Ευρώπης επηρεάζει τη χημεία των νεφών

Από την περιβαλλοντική ιστοσελίδα edie.net, 6 Δεκεμβρίου 2002

Φωτιές από τα άγρια δάση εκπέμπουν τεράστιες ποσότητες αερίων του θερμοκηπίουΕκπομπές αιθάλης από την Κεντρική Ευρώπη αλλάζουν τις ιδιότητες των νεφών και μπορεί να επηρεάσουν το φαινόμενο της παγκόσμιας θέρμανσης, λέει μια Γερμανική μελέτη που δημοσιεύτηκε στην τελευταία έκδοση του περιοδικού Geophysical Research Letters

Το μαύρο κάρβουνο και οι εκπομπές του καπνού από τις χώρες του 'μαύρου τριγώνου' στην Κεντρική Ευρώπη, πάνω από περιοχές της Γερμανίας, Πολωνίας και Τσεχίας  έχουν αυξήσει την ικανότητα ανάκλασης των νεφών σε αυτή την περιοχή, μεταβάλλοντας τις ιδιότητες των νεφών σε όλη την ήπειρο σύμφωνα με την Γερμανική μελέτη.

Οι Olaf Krueger και Hartmut Grassl από το Πανεπιστήμιο του Αμβούργου ανέλυσαν επί 15 έτη την ανακλαστικότητα ή albedo των νεφών, η οποία μετρήθηκε από δορυφόρους πάνω στην Ευρώπη, και ανακάλυψαν μια μείωση 2% στην νεφική  ανακλαστικότητα από τότε που έπεσε το τοίχος του Βερολίνου το 1989. Οι ορατές μαύρες εκπομπές του κάρβουνου πάνω από αυτή την περιοχή βρέθηκαν να μειώνουν την λεγόμενη albedo ακόμη περισσότερο κατά την χειμερινή περίοδο.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η μείωση στην albedo των νεφών επιταχύνει το φαινόμενο της παγκόσμιας θέρμανσης πάνω στην Ευρώπη.

Μια πρόσφατη μελέτη βρήκε ότι οι εκπομπές του καπνού από την Ασία έχει αλλάξει τα μοντέλα της κυκλοφορίας του αέρα πάνω από την Ασιατική ήπειρο , και μπορεί να επηρεάσει το παγκόσμιο κλίμα.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Οι φωτιές στην Ινδονησία αναζωπυρώνουν τους φόβους για την παγκόσμια θέρμανση
Το CO2 και το παγκόσμιο κλίμα: Είναι μια κοινή ιστορία;
Home