Το στιγμιότυπο ηλιακής κηλίδας αποκαλύπτει νημάτια μυστηρίου

Από την σελίδα του NewScientist, 13 Νοεμβρίου 2002


Η μεγαλύτερη ηλιακή κηλίδα στην ενεργό περιοχή 10030, είναι διαμέτρου 10.000 km

Η ακριβής φύση των ηλιακών σκιών - τα φωτεινά νημάτια που περιβάλλουν τις σκοτεινές κεντρικές περιοχές στις ηλιακές κηλίδες - είναι ένας μεγάλος γρίφος στους ηλιακούς επιστήμονες. Τώρα ο Goran Scharmer και οι συνάδελφοι του στο Ίδρυμα για την ηλιακή φυσική στη Σουηδία έχει κάνει νέες παρατηρήσεις που θα μπορούσαν να ρίξουν φως σε αυτό το μυστήριο. Οι εικόνες τους αποκαλύπτουν επίσης νέες, μικρής κλίμακας, δομές που εμφανίζουν ότι πολλές θεμελιώδεις φυσικές διαδικασίες στην ηλιακή επιφάνεια εμφανίζονται σε μήκη μικρότερα από 100 km (GΒ Scharmer και λοιποί. 2002 Nature 420 151).

Οι δραματικές νέες εικόνες των ηλιακών κηλίδων υπενθυμίζουν στους αστρονόμους σε ποια περίπλοκη και χαοτική θέση είναι πραγματικά ο ήλιος μας. Αυτή η ενισχυμένη με χρώμα εικόνα, που θεωρήθηκε ότι είναι μια από τις πιο λεπτομερείς, που έχουν ληφθεί ποτέ, του ήλιου, πάρθηκε τον Ιούλιο με τη χρησιμοποίηση ενός ηλιακού τηλεσκοπίου του ενός μέτρου στο νησί Κανάρια.

Η μεγαλύτερη ηλιακή κηλίδα είναι κατά προσέγγιση μήκους 10.000 χιλιομέτρων. Αλλά την περιβάλλουν πολλά φωτεινά, αραχνοειδή νημάτια, μήκους 100 χιλιομέτρων, τα οποία έχουν ανεξήγητους σκοτεινούς πυρήνες.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι πολλά από τα σκοτεινά νημάτια, που είναι μήκους μεταξύ 150 και 180 km, έχουν σκοτεινούς πυρήνες οι ίδιοι και περιβάλλονται στη συνέχεια από σκοτεινές σκιές. Επίσης βρήκαν ότι αυτοί οι σκοτεινοί πυρήνες, που είναι μέχρι τώρα άλυτοι γρίφοι, κλάδοι σε διάφορους διαφορετικούς πυρήνες, που μπορούν να είναι τόσο μικροί όπως 90 km αλλά και μέχρι 100 km σε μάκρος.

 

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Μαγνητόσφαιρα του ήλιου
Παρατηρώντας τους ηλιακούς θυμούς
Ηλιακή καταιγίδα κτυπάει δορυφόρους
Διεθνές συνέδριο για τις ηλιακές καταιγίδες
Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
Institute for Solar Physics, Royal Swedish Academy of Sciences
Sunspots and the Solar Cycle, NASA
Heart of a sunspot revealed
Space weather: physics and forecasts
Home