Διεθνές συνέδριο για τις διαστημικές καταιγίδες

Από το BBC και εφημερίδες της 25-6-2000.

earthΧερσόνησος Κρήτης: 150 επιστήμονες από όλο τον κόσμο, μαζεύτηκαν στην Κρήτη για να λάβουν μέρος σε ένα συνέδριο για τον διαστημικό καιρό.

Στην αριστερή εικόνα βλεπουμε ένα χάρτη που απεικονίζει το διαστημικό καιρό. Οι διαστημικές καταιγίδες, οι επιπτώσεις τους στις τηλεπικοινωνίες, στην υγεία των οργανισμών,   στα ηλεκτρικά δίκτυα καθώς και στο κλίμα της Γης, είναι τα θέματα που απασχολούν τους ειδικούς επιστήμονες που λαμβάνουν μέρος στο συνέδριο που γίνεται από 19 έως 29 Ιουνίου 2000. Το συνέδριο γίνεται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA), της Επιτροπής Διαστημικής Έρευνας  (COSPAR) και της Διεθνούς Ένωσης Γεωμαγνητισμού και Αερονομίας (IAGA).

sunΔεξιά ένας χάρτης της Γης, τραβηγμένος από το διαστημικό παρατηρητήριο του Ήλιου SOHO.

Οι διαστημικές καταιγίδες είναι τα αποτελέσματα διαπλανητικών νεφών που "λούζουν" κατά περιόδους τη Γη. Η ισχύς μιας ισχυρής μαγνητικής καταιγίδας φτάνει τα 1000 GWatt. Σαν αποτέλεσμα αυτών, εκτός όσων αναφέρθηκαν πιό πάνω,   είναι η δημιουργία επιταχυνομένων φορτισμένων σωματιδίων στο διάστημα, που διαπερνούν τα τοιχώματα των δορυφόρων κι έτσι προκαλούν ζημιές στα όργανα τους με αποτέλεσμα όχι μόνο την διακοπή των τηλεπικοινωνιών αλλά και την απώλεια ελέγχου των δορυφόρων. Οι ζημιές που προκαλούνται όμως είναι τεράστιες και στη Γη, αφου διαταραχές στο Γεωμαγνητικό πεδίο κατά την διάρκεια ισχυρών καταιγίδων επάγουν ισχυρά ηλεκτρικά ρεύματα στο υπέδαφος της Γης, που αν περάσουν στους μετασχηματιστές της ΔΕΗ, τους αχρηστεύουν. Το "blackout" είναι τότε γεγονός. Ένα τέτοιο "blackout" έγινε στον Καναδά το 1988, που κράτησε 9 ώρες και κόστισε 500εκ. δολλάρια.

sunΔεξιά: Χάρτης του Ήλιου.

Η Γη προστατεύεται από τις μαγνητικές καταιγίδες, χάρις στο μαγνητικό της πεδίο με αποτέλεσμα τη συνέχιση της ζωής πάνω στο γαλάζιο πλανήτη. Σαν αιτία αυτών των φαινομένων έχει αποδοθεί  στις εκτινάξεις τεράστιων ηλιακών μαζών. Και μάλιστα υπάρχει χρονική κυκλικότητα στο φαινόμενο αυτό. Έτσι κάθε 11 χρόνια συναντάμε το μέγιστο των δραστηριοτήτων του Ήλιου. Ειδικά το 2000 και το 2001 αναμένουμε μεγάλη έξαρση του φαινομένου, και γι' αυτό το λόγο γίνεται το Διεθνές Συνέδριο της Κρήτης.

Οι καταιγίδες αυτές έχουν επίπτωση και στην υγεία των ευαίσθητων οργανισμών. Άτομα με στρες, υφίστανται αλλαγές στο βιολογικό τους ρολόι και με αυτό το τρόπο αποσυντονισμό των ατόμων. Αυτού του είδους τα προβλήματα συναντώνται στους αστροναύτες και σε όσους ταξιδεύουν συχνά με τα αεροπλάνα.

Magentosphere impressionΔεξιά:Η Γη βομβαρδίζεται από σωματίδια.

Γι' αυτό τέσσερις δορυφόροι της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος θα πετάξουν σε σχηματισμό κοντά στη Γη, στο πλαίσιο της αποστολής Cluster II. Οι δορυφόροι θα τεθούν σε τροχιά από το διαστημικό κέντρο Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν, από τις 12 Ιουλίου έως τις 9 Αυγούστου. Οι δορυφόροι, στη συνέχεια, θα δημιουργήσουν στο Διάστημα ένα νοητό τετράεδρο και θα αρχίσουν να στέλνουν δεδομένα στη Γη, τα οποία θα συνδυάζονται με δεδομένα από άλλα διαστημικά οχήματα, προκειμένου να προβλέψουν το "διαστημικό καιρό".

Δεδομένα δορυφόρων
Διαστάσεις
2.9m διάμετρος
1.3m ύψος
50m κεραία
Βάρος 480 kg
Καύσιμα 650 kg
Όργανα 70 kg

Ύψος
Minimum 25.500 km
Maximum 127.400 km

Ο συνδυασμός των τεσσάρων δορυφόρων είναι αναγκαίος, επειδή ο καθένας από αυτούς μελετά το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο μόνο στη γύρω του περιοχή, ενώ όλοι μαζί μπορούν να δώσουν μία συνολική εικόνα για το κύμα των σωματιδίων που έρχεται από τον Ηλιο.

Η αποστολή αυτή ματαιώθηκε πέρυσι, όταν ξεκίνησε για πρώτη φορά, επειδή ο πύραυλος Ariane 5 καταστράφηκε 40 δευτερόλεπτα μετά την απογείωσή του. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος αποφάσισε να σχεδιάσει ξανά και να πραγματοποιήσει την αποστολή, επειδή τα επιστημονικά ερωτήματα της πρώτης αποστολής έπρεπε να απαντηθούν.

Δείτε και το σχετικό άρθρο

Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
Μοίρα δορυφόρων θα εξετάσουν το διαστημικό καιρό από το ΒΒC, 28 Ιουνίου 2000

Ο καιρός στο Διάστημα της NASA

Το Κέντρο Διαστημικού Περιβάλλοντος της ΝΟΑΑ(National Ocanic and Atmospheric Administration)

Home