Η μαύρη οπή του Γαλαξία μας πάσχει από ασιτία

Από σελίδα του NewScientist, 8 Νοεμβρίου 2002

Image: Baby Black HoleΗ μαύρη οπή στην καρδιά του γαλαξία μας πάσχει από ασιτία, λένε οι αστρονόμοι που μελετούν τα πολωμένα ραδιοκύματα που προέρχονται από το κέντρο του Γαλαξία μας.

"Οι παρατηρήσεις μας εμφανίζουν ότι στη μαύρη οπή του Γαλαξία μας δεν εισέρχεται πολλή μάζα από γειτονικά άστρα",  λέει ο Heino Falcke, του Ινστιτούτου Max Planck για τη ραδιοαστρονομία στη Γερμανία. Τα συμπεράσματα αυτά εξηγούν γιατί αυτή η υπερμεγέθης μαύρη οπή δεν εκπέμπει ακτινοβολίες τόσο λαμπρά όσο οι άλλες υπερμεγέθεις μαύρες οπές σε άλλους γαλαξίες.

Η βαρυτική ενέργεια της ύλης που πέφτει μέσα σε μια μαύρη οπή θεωρείται ότι μετατρέπεται σε ακτινοβολία. Ο Falcke και οι συνάδελφοί του μελέτησαν το κέντρο του Γαλαξία μας χρησιμοποιώντας το δίκτυο τηλεσκοπίων Berkeley Illinois Maryland Association (BIMA).

Αυτοί βρήκαν υψηλά επίπεδα πολωμένης ακτινοβολίας που θεωρούνται ότι προέρχονται από το δίσκο προσαύξησης της μαύρης οπής - το καυτό στρώμα του υλικού που στροβιλίζεται γύρω από την οπή. Η ακτινοβολία που περνά μέσω του υλικού στο δίσκο θα πρέπει να είναι αποπολωμένο, έτσι ο υψηλός βαθμός πόλωσης που παρατηρήθηκε έδειξε ότι ο δίσκος είχε μόνο ένα μικρό ποσό ύλης. 

Η μαύρη οπή θεωρήθηκε προηγουμένως ότι κατάπινε  τουλάχιστον 10 γήινες μάζες κάθε έτος. Αλλά η νέα μελέτη εμφανίζει ότι η οπή μπορεί να καταναλώσει μόνο λιγότερο από το 0.1% της γήινης μάζας ανά έτος.

Ο David Clement, στο Αυτοκρατορικό Κολέγιο στην Αγγλία, λέει ότι η έρευνα πρέπει να βοηθήσει τους αστροφυσικούς να καταλάβουν με ποιο τρόπο  τροφοδοτούνται οι γαλαξιακές μαύρες οπές.

"Είμαστε σε θέση να πούμε σίγουρα ότι η μαύρη οπή δεν τροφοδοτείται αρκετά". Οι μαύρες οπές θεωρούνται ότι εμφανίζουν ποικίλη δραστηριότητα, λέει, και "πρέπει να υπάρξει κάτι που να ξυπνά αυτά τα τέρατα. Η λογικότερη εξήγηση είναι κάτι που να τα τροφοδοτεί".

Τα συμπεράσματα παρουσιάστηκαν στο συνέδριο Γαλαξιακό Κέντρο, που έγινε στη Χαβάη από τις 4 έως τις 8 Νοεμβρίου. Η έρευνα έχει υποβληθεί επίσης στο Αστροφυσικό Περιοδικό (Astrophysical Journal).

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Ένα αστέρι ήταν ο αποφασιστικός παράγοντας για την οριστική απόδειξη της μαύρης οπής στο Γαλαξία μας
Επιστήμονες βλέπουν στην καρδιά του Γαλαξία μας γιγαντιαία μαύρη τρύπα
Η μάζα μιάς μαύρης τρύπας μπορεί να μας διηγηθεί πολλά για την ιστορία της.
Αστρονόμοι λένε πως έχουν ανακαλύψει ένα νέο τύπο μαύρης τρύπας - μεσαίου μεγέθους
Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
Astrophysical Journal
Γαλαξιακό Kεντρικό Eργαστήριο
Ινστιτούτο Max Planck για τη ραδιο αστρονομία
Τηλεσκόπιο σειράς BIMA
Κατάδυση σε μια μαύρη οπή
Home