Οι συζητήσεις για το περιβάλλον φέρνουν διαφωνίες

Από σελίδα του BBC και της Καθημερινής, 5 Ιουνίου 2002

smogΤα Ηνωμένα Έθνη ώθησαν να συναντηθούν εκπρόσωποι και υπουργοί 170 κυβερνήσεων, σε μια σημαντική περιβαλλοντική συνεδρίαση, που γίνεται στο Μπαλί της Ινδονησίας. Ο σκοπός είναι να βοηθήσουν να καταλήξουν σ' ένα προσχέδιο τελικού κειμένου, που θα προτείνει λύσεις για τη φτώχεια και το περιβάλλον, για τη Διάσκεψη του Γιοχάνεσμπουργκ, από τις 26 Αυγούστου έως τις 4 Σεπτεμβρίου.

"Οι κυβερνήσεις πρέπει να κάνουν το καλύτερο στις υποχρεώσεις τους", τόνισε η αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών (Η.Ε.) Louise Frechette στη σύνοδο κορυφής στο Μπαλί της Ινδονησίας.

"Η πρόκληση όπως πάντα είναι να ταιριάξει η φιλοδοξία με τις δράσεις".

Οι εκπρόσωποι και οι υπουργοί συναντιούνται στο φημισμένο νησί, που προσπαθούν να συμφωνήσουν σχετικά με ένα πρόγραμμα δράσης πριν από την μεγάλη παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής του Αυγούστου για τη βιώσιμη ανάπτυξη στο Γιοχάνεσμπουργκ.

Οι υπουργοί συμμετείχαν στη συνεδρίαση την Τετάρτη, αλλά οι υπηρεσιακοί παράγοντες τους έχουν κάνει λίγη πρόοδο από τις αρχικές προκαταρκτικές διαπραγματεύσεις περισσότερο από μια εβδομάδα πριν.

Οι εκτεταμένες συζητήσεις καλύπτουν ζητήματα όπως σχέδια για να σταματήσουν την φτώχεια και τη ρύπανση, καθώς επίσης και μια πρόταση για να διπλασιαστεί ο αριθμός των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο με υγιεινή και πόσιμο νερό από το 2015.

Τα Η.Ε λένε ότι 1.1 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν ελάχιστη ή καμία πρόσβαση στο ασφαλές πόσιμο νερό, και ότι 2.2 εκατομμύρια άνθρωποι - πολλοί από αυτούς παιδιά - πεθαίνουν από διάφορες ασθένειες σαν συνέπεια αυτών κάθε έτος.

Αμερικανική αντίθεση

Η Επίτροπος για το Περιβάλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Margot Wallstrom, θεωρεί ότι η ατζέντα της προπαρασκευαστικής συνόδου πρέπει να αναθεωρηθεί, δεδομένου ότι καλύπτει πολύ μεγάλο αριθμό ζητημάτων, από την φτώχεια έως την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο Richard Galpin του BBC στο Μπαλί λέει ότι η διάσκεψη μπορεί να μην φθάσει ακόμη σε μια συμφωνία μέχρι την Παρασκευή.

Η συνεδρίαση έρχεται την ημέρα για το Παγκόσμιο Περιβάλλον, και 10 έτη μετά από την πρώτη συνάντηση κορυφής για την προστασία της Γης στο Rio de Janeiro της Βραζιλίας.

Αλλά μερικοί που πραγματοποιούν εκστρατεία για το περιβάλλον  λένε ότι η Παγκόσμια Περιβαλλοντική υγεία έχει χειροτερέψει από τότε.

Η Hira Jamtani, μια κορυφαία οικολόγος από την Ινδονησία, λέει ότι αυτό είναι εν μέρει σωστό επειδή οι δυτικές χώρες δεν έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους για να βοηθήσει τα αναπτυσσόμενα έθνη να ξεριζώσουν την φτώχεια - την αιτία αρκετής περιβαλλοντικής καταστροφής.

Μεταξύ 200 και 300 ινδονησίων διαμαρτυρομένων έξω από τη συνεδρίαση, τραγούδησε τραγούδια και συνθήματα ενάντια στις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες πλούσιες χώρες, κατηγορώντας τις ότι έχουν κάνει πάρα πολύ ελάχιστα για να βοηθήσουν τους φτωχούς σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Πρόεδρος της Ινδονησίας Megawati Sukarnoputri είπε στους εκπροσώπους σε μια ομιλία της την Τετάρτη, ότι τα πλούσια και φτωχά έθνη πρέπει να συνεργαστούν για να λύσουν τα περιβαλλοντικά προβλήματα.

Tο νερό

Tο φαινόμενο του θερμοκηπίου, ευνοώντας ακραία καιρικά φαινόμενα όπως η ξηρασία και οι πλημμύρες, επιδεινώνει ένα δεύτερο εξαιρετικά σοβαρό περιβαλλοντικό πρόβλημα: την έλλειψη υδάτινων πόρων. Σύμφωνα με τον OHE, σε 30 χρόνια το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού είτε δεν θα έχει πρόσβαση σε αρκετό νερό είτε αυτό δεν θα είναι αρκετά καθαρό. Σήμερα, εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με το ένα πέμπτο του νερού που χρειάζονται.

Oι επιδράσεις των κλιματολογικών αλλαγών στην υγεία θα είναι ευνοϊκές για όσους ζουν σε βόρεια κλίματα και υποφέρουν από το κρύο. Oμως, στις εύκρατες και τροπικές περιοχές, όπου κατοικεί η συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού του πλανήτη, ο OHE προβλέπει ότι θα πολλαπλασιαστούν οι θάνατοι εξαιτίας του καύσωνα. Mια πρόβλεψη που μοιάζει ακόμη πιο δυσοίωνη, όσο ανεβαίνει το θερμόμετρο.

Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος

"Δώστε στη Γη μια ευκαιρία", είναι ο τίτλος που επέλεξε να δώσει ο OHE στη σημερινή Παγκόσμια Hμέρα του Περιβάλλοντος. H έκκληση αυτή απευθύνεται κατά πρώτο λόγο στους υπουργούς Περιβάλλοντος απ’ όλον τον κόσμο που συνεδριάζουν αυτές τις μέρες στο Mπαλί.

Tα προβλήματα είναι πιεστικά. Πριν από μερικές εβδομάδες, η Yπηρεσία Περιβάλλοντος του OHE (UNEP) εξέδωσε την έκθεση «Global Environmental Overview III», όπου σκιαγραφείται η κατάσταση του πλανήτη και περιγράφεται πώς θα είναι το μέλλον αν οι σημερινές τάσεις συνεχιστούν. H μοναδική αισιόδοξη πρόγνωση της έκθεσης αφορά την τρύπα του όζοντος (την καταστροφή του συστατικού της ατμόσφαιρας που φιλτράρει τις επικίνδυνες ακτίνες του ήλιου). H παγκόσμια απαγόρευση των ουσιών που βλάπτουν το όζον έχει εφαρμοστεί με αρκετή επιτυχία κι έτσι η τρύπα συνεχίζει να διευρύνεται, αλλά με όλο και πιο αργούς ρυθμούς. O OHE προβλέπει πως το προστατευτικό σώμα του όζοντος θα έχει επανέλθει πλήρως το 2070.

H περιβαλλοντική απειλή που επισκιάζει τα πάντα είναι, σύμφωνα με την έκθεση της UNEP, το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Tο δεσμευτικό πρωτόκολλο που στοχεύει στην αντιμετώπιση του φαινομένου, το πρωτόκολλο του Kιότο, έχει αρκετές πιθανότητες να τεθεί σε εφαρμογή, μετά την επικύρωσή του από την E.E. και από την Iαπωνία την περασμένη Παρασκευή. Mέχρι στιγμής, το πρωτόκολλο έχει επικυρωθεί από χώρες που εκπέμπουν το 35,2% των παγκόσμιων ρύπων, ενώ για να τεθεί σε εφαρμογή χρειάζεται να φθάσει το όριο του 55%. Oι Hνωμένες Πολιτείες, που εκπέμπουν το ένα τέταρτο των παγκόσμιων ρύπων, έχουν αποσυρθεί μονομερώς από τη διαδικασία εφαρμογής του πρωτοκόλλου.

Πάντως –και αυτή είναι η δεύτερη αισιόδοξη νότα της ημέρας– τουλάχιστον οι HΠA παραδέχθηκαν ένα σημαντικό ζήτημα αρχής: ότι το φαινόμενο του θερμοκηπίου επιδεινώνεται, ότι κατά πάσα πιθανότητα οφείλεται στις ανθρώπινες ενέργειες και ότι θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στο αμερικανικό (άρα και στο παγκόσμιο) τοπίο. Aυτό έγινε μέσα στις σελίδες μιας έκθεσης που απέστειλε η Oυάσιγκτον στον OHE την Παρασκευή, όπως υποχρεούται με βάση τη σύμβαση του Pίο. H αμερικανική κυβέρνηση προσπάθησε να υποβαθμίσει όσο το δυνατόν περισσότερο την έκθεση, για την οποία δεν εκδόθηκαν ούτε ανακοινώσεις ούτε δελτία Tύπου. Oμως, η υποβολή της σημαίνει πως η στρατηγική της άρνησης του προβλήματος δεν μπορεί να εξακολουθήσει ούτε καν στις HΠA. (H έκθεση δεν φτάνει φυσικά να προτείνει στρατηγικές αντιμετώπισης της ρίζας του προβλήματος αλλά μόνο των αποτελεσμάτων του.)

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Το Πρωτόκολλο του Κιότο κυρώθηκε από τη Βουλή
Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
Global Environment Outlook (ΟΗΕ)
World Environment Day, 5 June
Johannesburg Summit
Home