Τα κοσμικά νέφη απειλούν τη Γη

Από σελίδα του BBC, 6 Μαίου 2002

Νεφέλωμα HorseheadΤο νεφέλωμα της Κεφαλής του Αλόγου είναι ένα τεράστιο κοσμικό νέφος αερίου

Πολλά πρόσφατα κινηματογραφικά έργα επιστημονικής φαντασίας, που δείχνουν τη Γη να απειλείται από κτυπήματα γιγαντιαίων κομητών ή αστεροειδών, θα μπορούσε να είναι επικίνδυνα στο μακρυνό μέλλον σύμφωνα με τους επιστήμονες στις ΗΠΑ. Πιστεύουν όμως ότι η ζωή στη Γη είναι πιθανότερο να αφανιστεί από μία σύγκρουση με ένα κοσμικό νέφος.

Οι προβλέψεις από τον Gary Zank, από το Ερευνητικό Ίδρυμα Bartol στο Πανεπιστήμιο του Delaware, παρουσιάστηκαν πρόσφατα σε μια συνεδρίαση της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης.

Ο βρόχος Cygnus Η έρευνά του δείχνει ότι εάν το ηλιακό σύστημα συγκρουστεί ακόμη και μ΄ένα μικρό νέφος αερίου στο διάστημα, η "φυσαλίδα" που τη περιβάλλει   και που προστατεύει τη ζωή στον πλανήτη μας θα μπορούσε να εκραγεί.

"Ο προστατευτικός ηλιακός άνεμος θα εξαφανιζόταν, και η κοσμική ακτινοβολία μπορεί να οδηγήσει σε μεταλλαγές των γονιδίων," είπε.

"Το υδρογόνο τότε θα βομβάρδιζε τη Γη, παράγοντας μια αυξανόμενη κάλυψη νεφών, που θα οδηγήσει ίσως στην παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου, ή κατακρυμνίζοντας τεράστια ποσά πάγου."

Αυτός βάσισε αυτή την πρόβλεψή του με τη βοήθεια προσομοιώσειων σε υπολογιστές του τι θα μπορούσε να συμβεί στο προστατευτικό "κουκούλι" που δημιουργήθηκε από τον ηλιακό άνεμο, τα φορτισμένα σωματίδια που έρχονται κατευθείαν από τον ήλιο.

"Περιβαλλόμαστε από καυτό αέριο. Καθώς ο ήλιός μας κινείται μέσω του εξαιρετικά κενού   ή του χαμηλής πυκνότητας διαστρικού διαστήματος, ο ηλιακός άνεμος παράγει μια προστατευτική φυσαλίδα ή "κουκούλι", την ηλιόσφαιρα γύρω από το ηλιακό σύστημά μας, το οποίο επιτρέπει στη ζωή να ακμάσει πάνω στη Γη.

Eta Carinae "Δυστυχώς, θα μπορούσαμε να χτυπήσουμε σε ένα μικρό νέφος οποιαδήποτε στιγμή, και πιθανώς δεν θα το δούμε. Χωρίς την ηλιόσφαιρα, το ουδέτερο υδρογόνο θα αλληλεπιδρούσε με την ατμόσφαιρά μας, παράγοντας ενδεχομένως καταστροφικές αλλαγές του παγκόσμιου κλίματος, ενώ η έκθεσή μας στη θανάσιμη κοσμική ακτινοβολία, υπό τη μορφή πολύ υψηλής ενέργειας κοσμικών ακτίνων, θα αυξανόταν.

"Δυστυχώς δεν θα ξέρουμε ότι η ηλιόσφαιρα μας καταρρέει έως ότου δούμε τα επίπεδα του ουδέτερου υδρογόνου και των κοσμικών ακτίνων να είναι ιδιαίτερα ανυψωμένα ," είπε ο καθηγητής Zank.

Αν και δεν υπάρχει τώρα κανένας λόγος για άμεσο πανικό, οι απόγονοι μας σε περίπου ...50.000 έτη πρέπει να ανησυχήσουν.

Ωθούμενη από το γαλαξιακό άνεμο, μια ιδιαίτερα ενοχλητική ζώνη νεφών, που βρίσκεται σε μια περιοχή που σχηματίζονται τα αστέρια κοντά στη Ρωγμή Aquila, περίπου 815 έτη φωτός μακριά, "σαφώς κατευθύνεται στο δρόμο μας" σύμφωνα με τον καθηγητή Zank.

Επίσης προειδοποιεί ότι μικροί κόμβοι του αερίου που καλείται "Local Fluff"θα μπορούσαν να έρθουν σε επαφή πολύ πιό σύντομα.

Η ανθρωπότητα είναι τυχερή μέχρι τώρα, θεωρεί ο καθηγητής Zank, δεδομένου ότι κατά τη διάρκεια των προηγούμενων πέντε εκατομμυρίων ετών "είχαμε απίστευτα ομαλό ταξίδι" επειδή ο ήλιος είχε αράξει μέσω ήρεμων διαστρικών υδάτων που είναι ουσιαστικά κενά, περιέχοντας κατά μέσον όρο λιγότερο από ένα άτομο ανά κυβική ίντσα διαστήματος.

Αν και το ηλιακό σύστημα είναι σε μια περιοχή του διαστήματος που περιέχει μεταξύ τριών και τεσσάρων ατόμων ανά κυβική ίντσα, ο καιρός στο διάστημα θα μπορούσε να αλλάξει επειδή το σύμπαν είναι "γεμάτο από νέφη". 

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Η κοσμική "καταστροφή" είναι μια βεβαιότητα
Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
NASA
Αμερικανική Γεωφυσική Ένωση
Το Ερευνητικό Ίδρυμα Bartol
Home