Ο Βόρειος Μαγνητικός Πόλος μπορεί να φύγει από τον Καναδά

Από σελίδα του CNN, 20 Μαρτίου 2002

Ο Βόρειος Μαγνητικός Πόλος, μπορεί να εγκαταλείψει τον Καναδά, να μεταναστεύσει βόρεια της Αλάσκας και να έλθει τελικά στη Ρωσία, σύμφωνα με έναν Καναδό επιστήμονα.

Ο μαγνητικός πόλος, που σταθερά γλυστράει για δεκαετίες, έχει βγεί από το ρυθμό του τα τελευταία χρόνια και θα μπορούσε να βγεί από το καναδικό έδαφος μόλις το 2004, είπε ο Larry Newitt της Γεωλογικής Υπηρεσίας του Καναδά.

Εάν ο πόλος ακολουθήσει την παρούσα πορεία του, θα περάσει Βόρεια της Αλάσκας και θα φθάσει στη Σιβηρία σε περίπου μισό αιώνα, αλλά ο Newitt προειδοποίησε ότι τέτοιες προβλέψεις θα μπορούσαν να αποδειχθούν λανθασμένες.

"Αν και έχει κινηθεί προς το Βορρά ή πρός Βορειοδυτικά για εκατό χρόνια, δεν πρόκειται να συνεχίσει προς εκείνη την κατεύθυνση για πάντα. Η ταχύτητά του έχει αυξηθεί αρκετά κατά τη διάρκεια των προηγούμενων 25 ετών, και θα μπορούσε εύκολα να την μειώσει για μερικά έτη από τώρα," λέει αυτός ο γεωφυσικός.

Ο ακανόνιστος πόλος μπορεί να μεταπηδήσει γύρω, αρκετή απόσταση καθημερινά, αλλά μεταναστεύει κατά μέσον όρο περίπου 10 έως 40 χιλιόμετρα κάθε έτος.

Φίλος των πλοηγών για αιώνες, προσανατολίζοντας τις βελόνες των πυξίδων ουσιαστικά από κάθε σημείο του πλανήτη, ο Βόρειος Μαγνητικός Πόλος είναι ευδιάκριτος από το Γεωγραφικό Βόρειο Πόλο, το σταθερό σημείο που χαρακτηρίζει τον άξονα του στρεφόμενου πλανήτη. Ο μαγνητικός πόλος είναι αυτήν την περίοδο 966 χιλιόμετρα από το γεωγραφικό πόλο.

Επειδή ο μαγνητικός πόλος βρίσκεται στον Αρκτικό Ωκεανό, οι επιστήμονες που προσπαθούν να επισημάνουν την ακριβή του θέση, πρέπει να τον επισκεφτούν κατά τη διάρκεια μιας μικρής χρονικής περιόδου την άνοιξη.

"Κάνουμε πάντα αυτό το είδος της εργασίας το Μάιο. Χρειαζόμαστε παγωμένες συνθήκες έτσι ώστε να μπορούμε να προσγειώσουμε ένα αεροπλάνο οπουδήποτε στον πάγο ή το χιόνι, αλλά όχι τόσο παγωμένες συνθήκες που είναι αδύνατο να εργαστεί κάποιος υπαίθρια," συνεχίζει ο Newitt.

Ο Βόρειος Μαγνητικός Πόλος εξετάζεται περίπου μιά φορά κάθε δεκαετία. Αλλά ο Newitt και οι συνάδελφοι του, που μελέτησαν τελευταία την περιοχή το 2001, μπορεί να προσπαθήσουν ένα άλλο ταξίδι το 2003 για να ερευνήσουν περαιτέρω την επιταχυνόμενη μετανάστευσή του.

Παρά την απομακρυσμένη θέση του, οι τουρίστες επισκέπτονται περιστασιακά την πόλη για να δοκιμάσουν τις περιπέτειες βόρειου πόλου, ψάχνοντας για όλα από τις πολικές αρκούδες σε Άγιο Βασίλη σε έναν ακόμα πιό αόριστο στόχο.

Κατά τη διάρκεια μιας έρευνας του 1984, Newitt και οι συνάδελφοι προσεγγίστηκαν από το α το ζεύγος με ένα παράξενο αίτημα.

Ο Βόρειος Μαγνητικός Πόλος, βρίσκεται στην θέση όπου δείχνουν οι πυξίδες, ουσιαστικά, από κάθε θέση στον πλανήτη, ο οποίος ενεργεί κάπως σαν ένας γιγαντιαίος μαγνήτης.

Το Γήινο μαγνητικό πεδίο δημιουργείται στον εξωτερικό πυρήνα, που παράγεται από τη μετακίνηση του πυρακτωμένου υγρού σιδήρου περισσότερο από 3.000 χλμ κάτω από την επιφάνεια και που επηρεάζεται μέχρι ενός ορισμένου βαθμού από τα φορτισμένα σωμάτια που έρχονται από τον ήλιο.

Οι δορυφόροι γύρω από τη Γη, έχουν μειώσει την ανάγκη μας για τις πυξίδες, αλλά μερικοί ναυτικοί, πιλότοι και πεζοπόροι ταξιδιώτες, ακόμα στηρίζονται στις πυξίδες. Χρειάζονται τα ενημερωμένα διαγράμματα που σκιαγραφούν την τρέχουσα θέση του Βόρειου Μαγνητικού Πόλου, για να σχεδιάσουν τις ακριβείς πλοηγήσεις.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Ανακάλυψη για τη δυναμική της Γης
Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
Geological Survey of Canada
Resolute Bay - National Atlas of Canada
Home